Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Οι Νέοι Αγρότες και η Πιερία «βράζουν»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10-11-2011

Στην κορύφωσή τους «βράζουν» τα καζάνια στην Πιερία, όπως άλλωστε παντού αυτές τις ημέρες. Με τέσσερις νέους αγρότες-μέλη της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας να ασχολούνται με αμπελώνες, οινοποίηση & αποστάγματα, είναι λογικό να περιμένουμε ότι τα τελευταία Διοικητικά Συμβούλια της ΕΝΑ Πιερίας θα γίνονταν και σε χώρους «καζανιών», παραγωγής τσίπουρου.

Μετά την συνεδρίαση της 7/11/2011 της ΕΝΑ Πιερίας δόθηκε ραντεβού στο καζάνι του Γιάννη Παντούλη, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 9/11/201, στις 21.00, για να συζητηθεί η πρόοδος στην διεκδίκηση του Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών (Σεπ 2012), η φιλοξενία της πανελλήνιας συνάντησης της 29 Νοε στην ΕΚΑΒΗ της Κατερίνης και η καλύτερη δυνατή προσέγγιση στους προβληματισμούς για την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013.

Στην διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑ Πιερίας στις 9/11/2011, στο καζάνι στο ΚΤΗΜΑ ΠΑΝΤΟΥΛΗ, μετείχαν οι: Δαλαμήτρας Δημήτρης, Παπούλια Κερασία, Δημαλής Ιωάννης, Παντούλης Ιωάννης, Μαβίνης Γιώτης, Μιχαηλίδης Δημήτρης, Τσιφτίδης Γιάννης, Πασχαλίδης Νίκος, Αναστασιάδης Χρήστος, Σαμλίδης Αλέξανδρος, Λάτα Νίκος, Καραγιώργος Θανάσης, Μιχαηλίδου Ελισάβετ και Κούρτης Αποστόλης.

Κατά την συνεδρίαση δόθηκε η ευκαιρία για γευσιγνωσία τόσο του παραγόμενου εκείνη την στιγμή τσίπουρου, όσο και για λιαστές ντομάτες που τις κάνουν οικογενειακά από ντόπιες ποικιλίες ντομάτας, για χλωρό τυρί από τις αγελάδες του διπλανού κτηνοτρόφου, για κομπόστες που τις κάνουν όλοι μαζί από ροδάκινα από γειτονικούς οπωρώνες, ενώ συζητήθηκε ο πραγματικά αγροτικός τρόπος ζωής και παραγωγής των συσκευασμένων και διατηρημένων αγροτικών προϊόντων με τεχνικές δραστηριοποίησης όλης της αγροτικής οικογένειας με την παραδοσιακή τεχνογνωσία. Συζητήθηκε ο τρόπος παραγωγής καβουρμά αμέσως μετά τα τσίπουρα, από το κρέας γουρουνιού και γίδας, και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής σάλτσας από τοπικές ποικιλίες ντομάτας.

Όλα τα παραπάνω μαζί με τα αυγά από τις κότες στο κτήμα, την οικογενειακή παραγωγή τραχανά και άλλων ζυμαρικών κλπ δίνουν το σωστό στίγμα αναφοράς για την αγροτική κοινωνία, για την αγροτική παραγωγή και τον αγροτικό τρόπο ζωής.

Η Τοπική Ανάπτυξη, η αυτάρκεια και βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, εξαρτώνται ευθέως από τον αγροτικό τρόπο ζωής. Δεν μπορείς να διεκδικείς μια ζωντανή αγροτική κοινωνία που θα την στηρίζεις σε «παραγωγούς με αστικές συνήθειες & κατανάλωση, που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην ύπαιθρο με Ανώνυμες Εταιρίες»

Στο φιλόξενο ΚΤΗΜΑ ΠΑΝΤΟΥΛΗ (στην Περίσταση Κατερίνης, 6947819761) με την φροντίδα του Γιάννη και της Ελένης, μαζί με τα τρία τους παιδιά, την Ξανθή, τον Θανάση και τον Ζαχαρία, απολαύσαμε μία παραγωγική συνεδρίαση, όπως είδαμε και ζηλεύαμε τις δραστηριότητες αγροτουρισμού και τους χώρους στον Τοσκάνη της Ιταλίας.

Η ΕΝΑ Πιερίας ήδη ζητάει την έγγραφη συμπαράσταση στην διεκδίκηση του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών για 30 Αυγ-2 Σεπ 2012 από όλους τους φορείς και δομές της Πιερίας, κατά την πανελλήνια συνάντηση της 29ης Νοε θα γίνει συνάντηση από 12.00-13.00 της τοπικής κοινωνίας στην ΕΚΑΒΗ στον Δημοτικό Κήπο και για την καλύτερη ενημέρωση για την Κοινή Γεωργική Πολιτική καταβάλλεται προσπάθεια να οργανωθεί επίσκεψη μελών της ΕΝΑ Πιερίας στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, στις Βρυξέλλες, ίσως συνδυάζοντάς την με επίσκεψη σε δημοπρατήριο, στις 23 Νοε 2011.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates