Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Διέξοδο στη στέβια για τους Αιτωλοακαρνάνες αγρότες «βλέπει» η ΕΑΣ Αγρινίου

Στην Αιτωλοακαρνανία έχουν γίνει μελέτες και έχουν εγκατασταθεί πειραματικοί αγροί στέβιας τόσο απ’ την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, η οποία μάλιστα μετέχει στο Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το συγκεκριμένο φυτό (Stevia Europa) κι έχει συνεργαστεί με Πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού για τις απαραίτητες δοκιμές, όσο και απ’ τον πρώην Καπνικό Σταθμό Αγρινίου. Σημειώνεται ότι όπως πρώτο έγραψε το paseges.gr, δόθηκε ήδη το «πράσινο φως» για την καλλιέργεια του προϊόντος από το 2012.
 

Στον πειραματικό αγρό της ΕΑΣ Αγρινίου (στην περιοχή Όχθια) πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε 6 διαφορετικές ποικιλίες, έγινε δε ένα πρωτοπόρο πείραμα άρδευσης τα αποτελέσματα του οποίου διαχέονται σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη!

Όπως σημειώνει η εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ο πρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς εκ του σύνεγγυς παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια τις εξελίξεις και μετέχει στα διεθνή forum για τη Στέβια, θυμίζουμε, έχει δηλώσει ότι οι Αιτ/νάνες αγρότες θα είναι οι πρώτοι στην Ελλάδα που θα καλλιεργήσουν το φυτό.

«Τονίζουμε ότι στη δική μας περιοχή», όπως αναφέρει ο υπεύθυνος άλλοτε του Καπνικού Σταθμού κ. Ηλίας Τζάνης, «έχουν παρατηρηθεί οι υψηλότερες αποδόσεις πανελλαδικά».

Προσοχή απαιτείται όμως και σ’ ένα δεύτερο επίπεδο, αυτό για το οποίο ο κ. Κουτσουπιάς επιμένει: Στο να γίνει δηλαδή το Στέβια κτήμα των πολλών, να αφορά τους παραγωγούς και όχι κάποια ολιγοπώλια που καιροφυλακτούν…

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates