Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Κ. Σκανδαλίδης: Νόμιμη η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΛΓΑ μέσω τράπεζας.


Δεν αντίκειται στις αρχές χρηστής διοίκησης η δυνατότητα να εισπράττει ο ΕΛΓΑ την ειδική ασφαλιστική εισφορά που του οφείλουν οι παραγωγοί, μέσω τράπεζας, από απαιτήσεις των αγροτών από τρίτους. Αυτή είναι η θέση που διατυπώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τσιάρα.
Ο βουλευτής έχει επισημάνει ότι γίνεται κατάχρηση της πρόνοιας του νόμου 3877/2010, που ορίζει για τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ, πως σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο ο υπόχρεος στην καταβολή αγρότης αδυνατεί να καταβάλει το σύνολο ή μέρος της οφειλής, δύναται να εξουσιοδοτήσει τον ΕΛΓΑ να εισπράξει για λογαριασμό του το ποσό της οφειλής από απαιτήσεις, που πρόκειται να του καταβληθούν εντός του έτους από φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα ο κ. Τσιάρας έχει καταγγείλει ότι αρκετοί παραγωγοί υποχρεώνονται μαζί με τις δηλώσεις καλλιέργειας να υπογράφουν και "πάγια εντολή", που παρέχει στον Οργανισμό το δικαίωμα εισόδου στους τραπεζικούς λογαριασμούς για τον συμψηφισμό των απαιτήσεων από εισφορές με εισπράξεις από κοινοτικές ενισχύσεις. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης επισημαίνει ότι η καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του ΕΛΓΑ, αποτελεί προϋπόθεση για την αποζημίωση των αγροτών στις περιπτώσεις ζημιών. Ο νόμος 3877/2010, θυμίζει επιπλέον ο κ. Σκανδαλίδης, ορίζει ότι η καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς γίνεται είτε με απευθείας κατάθεση από τον παραγωγό, είτε με εξουσιοδότηση του ΕΛΓΑ να εισπράξει το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής από απαιτήσεις που πρόκειται να του καταβληθούν εντός του έτους, από φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. «Συνεπώς, η δυνατότητα που χορηγείται από το Νόμο στον παραγωγό, να μην καταθέτει μετρητοίς το ποσό της οφειλόμενης ασφαλιστικής εισφοράς, αλλά να εξουσιοδοτήσει τον ΕΛΓΑ να το εισπράξει μέσω τράπεζας από απαίτηση που έχει από τρίτους, διευκολύνει τον παραγωγό και δεν αντίκειται στις αρχές της χρηστής διοίκησης και της καλής πίστης των συναλλασσομένων, ούτε περιορίζει την οικονομική ελευθερία των παραγωγών», αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία στην πραγματικότητα διευκολύνει τους παραγωγούς που δεν διαθέτουν το ποσό της αναλογούσας εισφοράς να το αποπληρώσουν όταν τους καταβληθούν τα ποσά που δικαιούνται από τρίτους. Περαιτέρω, τονίζει ο κ. Σκανδαλίδης, απαλλάσσει τους παραγωγούς από την ταλαιπωρία να στέκονται στις ουρές των τραπεζών. Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, πάντως, έχει χαρακτηρίσει καταχρηστική, άδικη και κατακριτέα την τακτική αυτή, η οποία περιορίζει την οικονομική ελευθερία των παραγωγών την ίδια στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο ΕΛΓΑ είναι ασυνεπής με μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές των αποζημιώσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates