Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Δηλώσεις του Δημήτρη Παλαιοθόδωρου για τη ΔΩΔΩΝΗ στην Ελευθεροτυπία.


Νύφη πολύφερνη με πανίσχυρο brand name
Να βρεθεί φόρμουλα για να μην πάει σε χέρια πολυεθνικών μονοπωλίων!

Οι δηλώσεις του –υπό παραίτηση- προέδρου του Δ.Σ. της ΔΩΔΩΝΗΣ Δημήτρη Παλαιοθόδωρου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αλλά και ένα «χαριτολόγημα» του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση με φορείς των Καλαβρύτων, δείχνουν πως ο δρόμος για την πώλησή της από την ΑΤΕ, είναι χωρίς γυρισμό.
Ενώ αναμένεται αλλαγή φρουράς  το επόμενο 20ήμερο για τη Δωδώνη Α.Ε, στα διορισμένα μέλη του Δ.Σ από πλευράς ΑΤΕ, ο Δημήτρης Παλαιοθόδωρος, μέλος του τωρινού Δ.Σ. από πλευράς Αγροτικής Τράπεζας, με δηλώσεις του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει πως πρέπει «να βρεθεί φόρμουλα να μείνει στα χέρια παραγωγών και συνεταιριστών η Δωδώνη Α.Ε., έστω κι αν χρειαστούν συμπράξεις με ελληνικές ιδιωτικές ή συνεταιριστικές εταιρείες ή με συνεταιριστικές της Ευρώπης, χωρίς να ζημιωθεί κι η τράπεζα»! 

Κι όλα αυτά τη στιγμή που, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της «Ε», τα πνεύματα έχουν οξυνθεί στην Ήπειρο, μετά τις αλλεπάλληλες κινήσεις για πώληση του μεριδίου της ΑΤΕ στη Δωδώνη Α.Ε, ενώ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση να μη δοθεί περαιτέρω αύξηση στους παραγωγούς, παρά τα κέρδη της γαλακτοβιομηχανίας και την καθίζηση της κτηνοτροφίας.
Πέρα από την κατάληψη στη «Δωδώνη» και τις κινητοποιήσεις σε Ιωάννινα, Άρτα, Καναλάκι Πρέβεζας, με μια ακόμα δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χθες στην Πρέβεζα οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου έκαναν γνωστή προς κάθε κατεύθυνση την απόφασή τους να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση την πώληση της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ». Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας Χρήστος Βαγγελής κατήγγειλε όλους όσοι μεθόδευσαν την πώληση της Γαλακτοβιομηχανίας ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας Λάζαρος Πιπιλίδης διάβασε το ψήφισμα συμπαράστασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Την υποστήριξη στους παραγωγούς εξέφρασαν πολλοί φορείς ενώ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας επεσήμανε ότι ο αγώνας που δίνουν είναι μακρύς και δύσκολος όμως με την συμπαράσταση όλων θα είναι νικηφόρος.
Η εταιρεία ουσιαστικά είναι ακέφαλη, αφού μέλη του Δ.Σ. τελούν υπό παραίτηση, μετά την απόφαση του διοικητή της ΑΤΕ, Θ. Πανταλάκη, να θέσουν στη διακριτική του ευχέρεια τις παραιτήσεις τους.

«Νύφη πολύφερνη»
Στις δηλώσεις του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Ο Δ. Παλαιοθόδωρος, αφού αποκαλεί τη ΔΩΔΩΝΗ «νύφη πολύφερνη», σημειώνει πως «μπορεί να βρεθεί η φόρμουλα, να μην πάει σε χέρια πολυεθνικών μονοπωλίων»!
Ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ και μέλος του Δ.Σ. της Δωδώνη Α.Ε. τονίζει στην «Ε»: «Είναι πρότυπη συνεταιριστική εταιρεία, ανταγωνιστική και κερδοφόρα με πανίσχυρο brand name. Παίζει ρόλο-κλειδί, καθοριστικό στη βιωσιμότητα του κτηνοτροφικού τομέα στην Ελλάδα και διαμορφώνει τις τιμές στο καλάθι της νοικοκυράς και στον πληθωρισμό. Η Δωδώνη Α.Ε. είναι νύφη πολύφερνη. Αν ενδιαφέρονται, μπορεί να βρεθεί η φόρμουλα, για το καλό της κοινωνίας και των παραγωγών, ώστε να διατηρήσει αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει και να μην πάει σε χέρια πολυεθνικών μονοπωλίων. Θεωρώ ότι είναι και βαθιά επιθυμία του πρωθυπουργού να κρατήσει το συνεταιριστικό της χαρακτήρα».

Πρόσκληση στην Ένωση Καλαβρύτων
Ίσως αυτή η «βαθιά επιθυμία» του Πρωθυπουργού για την ΔΩΔΩΝΗ, να τον οδήγησε να καλέσει –χαριτολογώντας- την ΕΑΣ Καλαβρύτων, να αναλάβει την ΔΩΔΩΝΗ, αφού όπως αναφέρει στο ίδιο ρεπορτάζ η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη φορέων, στα Καλάβρυτα, όπου μετείχε κι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων, εξαίροντας τη δράση της στα γαλακτοκομικά προϊόντα, φέρεται να είπε χαριτολογώντας: «Ελάτε ν' αναλάβετε τη Δωδώνη»!
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με εκπροσώπους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αναφερόμενος στα αγροτικά είπε: «Για το αγροτικό, να μην πω πολλά, γιατί νομίζω ότι εδώ είναι ένας παραδειγματικός τόπος και έχει μία υποδειγματική δράση ο Συνεταιρισμός σας. Θέλω να πω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει ιδιαίτερη σημασία, όπως και όλοι οι Υπουργοί, στον αγροτικό τομέα, διότι θεωρούμε ότι είναι πλεονέκτημα. Γιατί παλαιότερα έλεγαν ότι δεν έχει μέλλον ο αγροτικός τομέας και έφευγαν από αυτόν πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι. Έχει μέλλον, αρκεί και εδώ να διαχειριστούμε σωστά όλον αυτό τον πλούτο.
Να σας πω, για παράδειγμα, από τις επαφές που κάνω με αραβικές χώρες, ότι θέλουν την συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία με την Ελλάδα, που σημαίνει μεγάλες ποσότητες για πολλά χρόνια, γνωρίζοντας ότι η δική μας δίαιτα είναι ιδιαίτερα θετική και υψηλής ποιότητας - όταν θέλουμε να παράξουμε προϊόντα ποιότητας.
Και αυτό, βεβαίως, τους δίνει διατροφική ασφάλεια, όπως τη λέμε. Το θέμα της διατροφικής ασφάλειας είναι κυρίαρχο και θα είναι όλο και πιο κυρίαρχο στο μέλλον. Και εμείς, πρέπει να επενδύσουμε ακόμα και για λόγους εθνικούς, για λόγους ασφάλειας, στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Αν ο αναπτυξιακός νόμος χρειάζεται να δει κάποια κίνητρα, να βοηθήσουμε, είναι σημαντικό. Και βεβαίως, έχουμε και ένα σήμα, που είναι η μεσογειακή διατροφή, η Κρητική διατροφή, «Ωμέγα-diet» όπως λέγονται πολλά προϊόντα. Αυτό είναι το δικό μας «Brand name», το έχουμε από μόνοι μας, πέραν των πολλών προϊόντων ΠΟΠ, έχουμε από μόνοι μας μία διατροφή, την οποία δεν έχουμε αξιοποιήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates