Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

«ΤυροBOX» για οικογενειακό τυροκομείο


Οικογενειακό τυροκομείο σε κοντέινερ είναι η νέα ιδέα για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων από κτηνοτρόφους, με πολύ μικρότερο κόστος από αυτό που απαιτείται για την ανέγερση μιας παραδοσιακής κτιριακής μονάδας.

Το πρώτο «ΤυροBOX» εγκαταστάθηκε στον Σαραντάπορο από την κατασκευάστρια εταιρεία, που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη και εργοστάσιο στην Καστοριά.
Εισόδημα αυξημένο κατά 20%-30% μπορούν να έχουν οι εκτροφείς αιγοπροβάτων στην περίπτωση που ιδρύσουν μονάδα για να εκμεταλλεύονται οι ίδιοι το γάλα τους παράγοντας τυροκομικά προϊόντα. «Στην Ελλάδα του σήμερα, που το κόστος είναι πρωταρχικό ζήτημα, η ενίσχυση τοπικών, μικρών επιχειρήσεων ίσως δώσει την ώθηση προς την ανάπτυξη. Ο παραγωγός γίνεται ιδιοκτήτης μιας ολοκληρωμένης μονάδας γαλακτοκομικής παραγωγής, που λόγω της εντοπιότητας συναγωνίζεται τα αντίστοιχα εισαγόμενα προϊόντα. Επιπλέον γίνεται ανεξάρτητος και αυτόνομος ως προς τη διάθεση των τελικών προϊόντων και παρακάμπτει τους προμηθευτές ή τους μεσάζοντες. Η πλειοψηφία των παραγωγών έχει τη δυνατότητα εγκατάστασης, με προσιτό πλέον κόστος, μιας μικρής και ευέλικτης μονάδας αντί της κατασκευής ενός οικοδομήματος, κάτι που προβλέπεται από τις κοινοτικές οδηγίες», αναφέρει στη «Θ» ο εμπνευστής του τυροκομείου-κοντέινερ Άλεν Μορλέτ, πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας.
Ο κ. Μορλέτ, που ασχολείται τριάντα χρόνια με την κτηνοτροφία κατασκευάζοντας στάβλους και αρμεχτήρια, συνέλαβε την πρωτοπόρα ιδέα ως εξής: «Έκανα ταξίδια στην Αυστρία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και στη Γερμανία, στα βουνά της Ευρώπης. Εκεί έχουν μονάδες με αγελάδες, πίσω από αυτές μια νταλίκα που λειτουργεί ως αρμεχτήριο και πιο πίσω μια νταλίκα-τυροκομείο. Πήρα τα μέτρα και κάναμε το πρώτο τυροκομείο στην Ελλάδα, πριν επτά μήνες, που ήταν αποτυχημένο. Στη συνέχεια, με τις υποδείξεις του ΕΦΕΤ και βάσει του νόμου, κάναμε το δεύτερο. Το τυρί παρασκευάζεται με υπερσύγχρονο τρόπο, π.χ. η φέτα γίνεται σε τέσσερις ώρες».
Με την κατασκευή ή την προμήθεια ενός τέτοιου συστήματος -τύπου κοντέινερ- για την επεξεργασία του γάλακτος, ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα που αφορούν τις αδειοδοτήσεις (οικοδομική άδεια, επενδύσεις σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος) και γενικά μειώνεται σημαντικά το κόστος δημιουργίας μιας τυροκομικής επιχείρησης με δυνατότητα επεξεργασίας 200-1.500 λίτρα γάλακτος για κάθε κύκλο εργασίας. Το κόστος της μονάδας υπολογίζεται στα 50.000 ευρώ, όταν αντίστοιχες μονάδες κατασκευάζονται με τριπλάσιο ποσό.
«Το κόστος για ένα ανάλογο τυροκομείο είναι από 150.000 μέχρι 200.000 ευρώ. Εμείς έχουμε παραδοσιακό τυροκομείο, κάνουμε βιολογικά τυριά και τα διαθέτουμε σε λαϊκές. Το κοντέινερ είναι ιδανικό για μικρές παραγωγές, για να κάνει ένας κτηνοτρόφος τη δική του παραγωγή με τον πιο οικονομικό τρόπο», αναφέρει στη «Θ» ο Γιάννης Παναγιωτίδης, κτηνοτρόφος από τον Λαγκαδά.

Πώς γίνεται η παραγωγή

Η μεταφορά και η εγκατάσταση ενός «ΤυροBOX», σύμφωνα με τον κ. Μορλέτ, είναι απλή διαδικασία. Το τυροκομείο-κοντέινερ είναι τυποποιημένο, συγκεκριμένων διαστάσεων, καταλαμβάνει μικρό χώρο, πληροί όλες τις προϋποθέσεις και απαιτήσεις της νομοθεσίας και είναι έτοιμο προς χρήση. Η παραγωγική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο κοντέινερ είναι η παρακάτω: Το γάλα παραλαμβάνεται σε μια παγολεκάνη ψύξης (4°C) και αποθηκεύεται εκεί, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του προϊόντος. Με τη βοήθεια αντλίας μεταφέρεται στο φίλτρο (κορυφολόγος) με σκοπό τη φυγοκέντριση και τον επιπλέον καθαρισμό του γάλακτος. Από τον κορυφολόγο, το γάλα μεταφέρεται στο βραστήρι, στο οποίο θερμαίνεται σε θερμοκρασία 68° για περίπου 17-20 λεπτά. Σ’ αυτό το σημείο πραγματοποιείται η παστερίωση. Από το βραστήρι διοχετεύεται με αντλία στον ψύκτη, όπου μειώνεται η θερμοκρασία του γάλακτος στους 32°C. Έπειτα ακολουθεί η τοποθέτησή του στην πήκτρα. Στο στάδιο αυτό ο τυροκόμος βάζει καλλιέργεια (CaCl) και μαγιά/πυτιά, για να ξεκινήσει η διαδικασία της πήξης του γάλακτος. Μετά το πέρας μίας ώρας το γάλα γίνεται τυρόπηγμα και διαχωρίζεται από το τυρόγαλα. Ο τυροκόμος τοποθετεί το τυρόπηγμα σε καλούπια (στα τεζάκια) για αποστράγγιση και σχηματισμό λευκού τυριού. Μετά από μερικές ώρες το τυρί βγαίνει από τα καλούπια και τοποθετείται στον θάλαμο ωρίμανσης (22-25°C) μέχρι να γίνει το ΡΗ κατάλληλο και να είναι δυνατόν να αποθηκευτεί στον θάλαμο ψύξης (2-5°C).

Η ιστορία του τυριού

Η ιστορία του τυριού είναι τόσο μακρόχρονη όσο κι αυτή του ανθρώπινου γένους. Από τη μυθολογία ακόμα λέγεται ότι οι θεοί έστελναν τον Αρισταίο, γιο του Απόλλωνα, για να διδάξει στους Έλληνες την τυροκομία, ενώ στην Οδύσσεια του Ομήρου γίνεται αναφορά στον κύκλωπα Πολύφημο και την τυροκομική τέχνη του, με περιγραφές των τυριών που ωρίμαζαν μέσα στη σπηλιά του. Στην αγορά των Αθηνών υπήρχε χώρος ειδικά αφιερωμένος στα τυριά. Η τυροκομία παρουσίασε μεγάλη ανάπτυξη στα ρωμαϊκά χρόνια από τους Ρωμαίους. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στον ελληνικό χώρο η τυροκομία ήταν πολύ εκτεταμένη. Στα τέλη του 19ου αιώνα, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, αντιλαμβανόμενο την οικονομική σημασία της κτηνοτροφίας, κάλεσε τον ελληνικής καταγωγής διαπρεπή τυροκόμο Ραϋμόνδο Δημητριάδη να εκπαιδεύσει τους νέους τυροκόμους της χώρας. Σ’ αυτόν οφείλεται η κατασκευή της γραβιέρας. Το 1979 ιδρύθηκε από το υπουργείο Γεωργίας η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας (Ε.Ε.Γ.Ε.), ανεξάρτητη, μη πολιτική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, που προωθεί τα συμφέροντα των παραγωγών γάλακτος και της τυροκομίας στην Ελλάδα. Σήμερα το αιγοπρόβειο γάλα αντιπροσωπεύει το 60% περίπου της συνολικής γαλακτοπαραγωγής της Ελλάδας και τουλάχιστον το 85% της παραγωγής της σε τυριά προέρχεται από το γάλα αυτό.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

ΠΗΓΗ: makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates