Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Μετά τη φορολόγηση θεσπίζεται και η κατάσχεση των αγροτικών επιδοτήσεων

Με πρόσχημα την προστασία των αγροτικών επιδοτήσεων από κατασχέσεις έναντι χρεών πρόκειται άμεσα να θεσπιστεί όριο κατασχέσεων με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης στην Κομοτηνή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό θα θεσπιστεί όριο κατάσχεσης των επιδοτήσεων ως εξής:

-για επιδοτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 10% του ποσού,

-για επιδοτήσεις μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 20% του ποσού και

-για επιδοτήσεις πάνω από 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 50% του ποσού.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ισχύει η φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων που είναι πάνω από 12.000 ευρώ. «Πρόκειται», είπε, «για πρωτοβουλία της κυβέρνησης που προστάτεψε με αυτόν τον τρόπο τους αγρότες, αφού από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα».

Βέβαια, παρέλειψε την αναφορά στο σημείο πως η κατάσχεση ποσών από κοινοτικές επιδοτήσεις αποτελεί ενέργεια που δεν συνάδει με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, το οποίο είχε θέσει ο ίδιος ως απλός Βουλευτής στις 22 Δεκεμβρίου του 2014, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

"Αναγκαίο κακό" το ασφαλιστικό

Σχετικά με το ασφαλιστικό των αγροτών ο κ. Αποστόλου είπε ότι σήμερα είναι «στον αέρα» και αντιμετωπίζει προβλήματα μεγαλύτερα από το ασφαλιστικό άλλων κλάδων. «Το 85% των ποσών που καταβάλλονται στους αγρότες για τις συντάξεις τους το πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Επίσης 350.000 αγρότες, περίπου οι μισοί από τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους», σημείωσε.

Ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε ευνοϊκό σε σχέση με άλλους κλάδους το προτεινόμενο νέο πλαίσιο, αφού εξασφαλίζεται η προσαρμογή των ασφαλίστρων σε βάθος τετραετίας, μέχρι το 2019, και το εισόδημα που ορίζεται ως βάση για τον υπολογισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι το 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργαζόμενου. Δηλαδή, τα 468 ευρώ το μήνα, ή 5.600 ευρώ το χρόνο.

Όπως είπε, σύμφωνα με το Σχέδιο Κατρούγκαλου για τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων αγροτών (το 88%, δηλαδή 466.000 αγρότες) τα ετήσια ασφάλιστρα θα αυξηθούν σταδιακά από 946 ευρώ που είναι σήμερα, στα 1.544 ευρώ το 2019. «Είναι μια αύξηση συνολικά 63% στην τετραετία, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάθε περιθώριο για τη μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού», τόνισε.

Υπό πολιορκία η σύσκεψη

Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί από νωρίς το πρωί ο αποκλεισμός του κτιρίου από τους αγρότες και η παρέμβαση των ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ οι διαδηλωτές έριξαν αυγά, κροτίδες και καπνογόνα, κατά την έλευση του κ. Αποστόλου, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό των αγροτών και διάλογο από μηδενική βάση με την κυβέρνηση.

Στην πρώην νομαρχία Ροδόπης αργά το απόγευμα κλήθηκε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης Κωνσταντίνα Μελισσάρη η οποία και ζήτησε από τους αγρότες να φύγουν με ειρηνικό τρόπο από τον χώρο και να απελευθερώσουν τις πόρτες εξόδου του κτιρίου, στο οποίο βρέθηκε εγκλωβισμένος για πολλές ώρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Οι διαδηλωτές αγρότες άρχισαν να αποχωρούν αργά το βράδυ δηλώνοντας πως η μάχη θα δοθεί στο δρόμο και στα μπλόκα, σε συνεννόηση με το συντονιστικό των αγροτών.

Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι είχε ολοκληρωθεί η συνάντηση του κ. Αποστόλου με αντιπροσωπεία αγροτών από τη Ροδόπη και τον Έβρο.

Οι αγρότες εξερχόμενοι από τη συνάντηση δήλωσαν ότι ζήτησαν από τον υπουργό να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση και ότι θα παραμείνουν έξω από τις εισόδους της πρώην νομαρχίας αναμένοντας την έξοδο του ιδίου και των συνεργατών του.

Στη σύσκεψη των φορέων της Ροδόπης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που προηγήθηκε, οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν δηλώσει ότι δεν δέχονται να μετέχουν στον διάλογο για το ασφαλιστικό, όπως τους είχε ζητήσει ο κ. Αποστόλου, ζητώντας και από τους υπόλοιπους φορείς να αποχωρήσουν. Ο κ. Αποστόλου σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους φορείς, είπε πως είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τους αγρότες, να μεταβεί για διάλογο ακόμα και σε αγροτικά μπλόκα, αρκεί αυτό να το θέλουν οι αγρότες και οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των συνδικαλιστικών τους φορέων, σημειώνοντας ότι «δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς ούτε η βία ούτε τα ΜΑΤ».

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates