Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Στην τελική οι αγροτικές κινητοποιήσεις της 20ης Ιανουαρίου

Στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για τις κινητοποιήσεις της 20ής Ιανουαρίου βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος, σε όλες της περιοχές της χώρας, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες και δηλώνοντας πως τα μπλόκα που θα στηθούν θα παραμείνουν στις θέσεις τους για όσο χρειαστεί.

Περισσότερα από 700 τρακτέρ βρίσκονται από την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, συγκεντρωμένα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, και όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής, «συνεχώς ενδυναμώνεται το μπλόκο, με τρακτέρ και συναδέλφους, που ούτε μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα βγουν στους δρόμους».

«Δεν προτιθέμεθα να κλείσουμε τα σύνορα και να δημιουργήσουμε προβλήματα στους οδηγούς» ξεκαθάρισε και διευκρίνισε ότι τα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στο πάρκινγκ του Προμαχώνα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αμπατζής σημείωσε ότι, καθημερινά, θα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς με τα αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, ενώ θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα γενικές συνελεύσεις σε όλα τα χωριά του νομού Σερρών.

Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι προεργασίες για κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, ώστε στις 20 του μήνα όλοι οι αγροτο-κτηνοτρόφοι και αλιείς να βγουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, συντεταγμένα με απόφαση των Οργανώσεών τους, με κλιμάκωση στις 28 στη Θεσσαλονίκη.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, κατά την διάρκεια πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, όπου υπήρξε πρωτόγνωρη συμμετοχή 1000 και πλέον αγροτο-κτηνοτρόφων και αλιέων.

Επίσης, συμφωνήθηκαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

-Απόρριψη του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση, όσον αφορά τουλάχιστον τους αγροτο-κτηνοτρόφους και αλιείς για την κατάργηση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικό Οργανισμό τους.

-Να ζητηθεί η διατήρηση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικού Οργανισμού των αγροτών, αφού απεμπλακεί από την ευθύνη παροχής σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερηλίκους και μελετηθεί η αναμόρφωσή του, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του.

-Εμμονή στα αιτήματα που είχαν παραδώσει στην Κυβέρνηση μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση στην Αθήνα στις 18/11/2015 (για φορολογικό, ρύθμιση χρεών, απόδοση επιδοτήσεων, κ.λ.π.) όπως και στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας.

Συμφωνήθηκε ακόμη να επιδιωχθούν συναντήσεις με εκπροσώπους άλλων κοινωνικών στρωμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ενημέρωση και πιθανό συντονισμό του αγώνα.

«Δεν μας μένει άλλος δρόμος από τον αγώνα προκειμένου να αντιταχθούμε στο ξεκλήρισμά μας, αν η Κυβέρνηση επιμείνει στα μέτρα που μας αφανίζουν» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, εισέλθει αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, την Πιερία, αλλά και τον νομό Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στον νομό Σερρών, εκτός από τα τρακτέρ που έχουν «κατασκηνώσει» στον Προμαχώνα, περισσότερα από 70 τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα στο 7ο χλμ Αμφίπολης-Δράμας, 26 στη Μαυροθάλασσα, 35 στο Ροδολίβους, πέντε στην Ευκαρπία, πέντε στη Νέα Ζίχνη, οκτώ στα Ίβηρα, 21 στο Αιγίνιο Πιερίας, συνολικά 15 στις δύο εισόδους στον νομό Κιλκίς, 24 στην Παλαιά Πέλλα, 100 στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών και άλλα 13 στον Μηλότοπο της περιοχής, ενώ στον νομό Ημαθίας βρίσκονται δύο στην Αλεξάνδρεια, 17 στην Καβάσιλα, 14 στην Κυψέλη, 12 στο Νησί και οκτώ στα Τρίκαλα.

Στον δρόμο και οι αγρότες της Αργολίδας και της Λακωνίας

Μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου Αργολίδας, στον σταθμό του τρένου, αποφάσισαν να στήσουν, από αύριο Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, οι αγρότες της Αργολίδας, από τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου.

Οι αγρότες της Αργολίδας, την Τετάρτη, έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν με πορεία αγροτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων από τα χωριά του αργολικού κάμπου στις πόλεις και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου.

Στη Λακωνία, πραγματοποιήθηκε προχθες βράδυ συγκέντρωση αγροτών από αγροτικούς συλλόγους της νότιας Λακωνίας, στο πνευματικό κέντρο της Σκάλας, όπου έγινε ενημέρωση τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό και για τα τεκταινόμενα στον χώρο των κινητοποιήσεων Ππνελλαδικά.

Οι αγρότες, ομόφωνα αποφάσισαν, από αύριο Τετάρτη, να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και να ενώσουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους αγρότες. Στο πλαίσιο αυτό, θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες και θα ξεκινήσουν ενημέρωση του κόσμου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, μεταξύ άλλων, οι αγρότες υποστηρίζουν: «Είναι πλέον φανερό ότι η χώρα μας είναι σε κατοχή και δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια. Είναι απλά τα πράγματα. Αν δεν αγωνιστούμε θα εξαφανιστούμε. Αν όμως αγωνιστούμε έχουμε ελπίδες να καταφέρουμε να μείνουμε στη γη μας και να συνεισφέρουμε πραγματικά στην οικονομία της χώρας μας. Τουλάχιστον, ας πέσουμε μαχόμενοι και όχι "καναπεδόμενοι"».

Μπλόκο στα Τέμπη από την Τετάρτη

Στα «στρατηγικής σημασίας» Τέμπη, θα στηθεί το μπλόκο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων του Ν Λάρισας, από την ερχόμενη Τετάρτη, όπως αποφασίστηκε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον Πλατύκαμπο, με την συμμετοχή πλήθους αγροτών.

Την πρόταση για τα Τέμπη-ενώ αρχικά υπήρχε προσανατολισμός και για τον κόμβο Γυρτώνης- έκαναν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, καθώς όπως ανέφεραν, τα Τέμπη είναι σημείο αναφοράς για την Ελλάδα και βεβαίως για τον Νομό Λάρισας. Μαζί δε με άλλα σημεία «στρατηγικής» σημασίας στο άξονα της Εθνικής Οδού, θα αποτελέσουν, κατά τους αγρότες, ισχυρότερο σημείο «πίεσης», στο πλαίσιο του αγώνα που ξεκινούν προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Από την Κυριακή ξεκίνησε η συγκέντρωση των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και την Τετάρτη θα γίνει προσυγκέντρωση στον κόμβο Γυρτώνης και από εκεί, μετά τις 12 το μεσημέρι, θα ξεκινήσει η μετακίνηση προς τα Τέμπη.

Στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων από την Λάρισα εκτός από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται, επίσης, και αιτήματα που αφορούν τις επιστροφές πληρωμών πετρελαίου από το 2013, την πληρωμή των δικαιωμάτων, αλλά και την πληρωμή της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους, όπως επίσης και το θέμα της φορολόγησης του κρασιού καθώς επί ποδός πολέμου βρίσκονται και οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί.

Υπενθυμίζεται ότι η Συντονιστική Επιτροπή Λάρισας συμμετείχε στην συνεδρίαση τους Συντονιστικής Επιτροπής Ελλάδας στην Θεσσαλονίκη όπου και αποφασίστηκε η 20η Ιανουαρίου να είναι η κοινή ημερομηνία εξόδου όλων των αγροτών σε σημεία που έχουν επιλεγεί ενώ στις 28 Ιανουαρίου, διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο κατά τα εγκαίνια της Agrotica και δεν αποκλείεται εν συνεχεία και νέα κάθοδος στην Αθήνα.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, συνεχίζει την συγκέντρωση τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και σήμερα Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, στον Παλαμά Καρδίτσας, έχει προγραμματιστεί συνάντηση των τεσσάρων Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας, προκειμένου να αποφασιστεί η ημερομηνία εξόδου στην Εθνική Οδό. Το σημείο συνάντησης τους πάντως, είναι ο κόμβος της Νίκαιας.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates