Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Σε θετική κατεύθυνση η συνδεδεμένη στο πορτοκάλι

Ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα του Νομού Λακωνίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 30 Ιουνίου στο ΥπΑΑΤ, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρι Κουκουλόπουλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λακωνίας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, οι βουλευτές της ΝΔ στη Λακωνία κα Φεβρωνία Πατριανάκου και κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχος Κορασίδης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας κα Ντία Τζανετέα και εκπρόσωποι των παραγωγών εσπεριδοειδών.

Στη συνάντηση οι τοπικοί βουλευτές, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και οι αγρότες εξέθεσαν στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών από την απώλεια του εισοδήματός τους εξαιτίας των βροχοπτώσεων του Νοεμβρίου και της μικροκαρπίας που έπληξαν τις καλλιέργειες και ζήτησαν την άμεση ενεργοποίηση του κανονισμού de minimis για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών. Επίσης, οι αγρότες αναφέρθηκαν στις χαμηλές τιμές πώλησης της σοδειάς τους και έκαναν λόγο για αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής. Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών ζήτησαν επίσης στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ την ένταξη των εσπεριδοειδών στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης που, όπως είπαν, θα εξισορροπήσει τη σημερινή οικονομική κατάσταση που βιώνουν εξαιτίας της απώλειας του εισοδήματός τους.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος αναφερόμενος στο αίτημα των παραγωγών εσπεριδοειδών για τις ενισχύσεις από τον κανονισμό de minimis είπε ότι το θέμα είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και διευκρίνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Καρασμάνης ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα των αγροτών, των τοπικών βουλευτών και των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης να πραγματοποιηθεί η ευρεία σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ.

Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης των εσπεριδοειδών στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι στο ΥπΑΑΤ έχει ξεκινήσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική συμφωνία για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων θα εξεταστεί και το θέμα της ένταξης του πορτοκαλιού στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

«Η νέα ΚΑΠ αποτελεί μεγάλη ανάσα για την ελληνική οικονομία και πρέπει να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επένδυση των κονδυλίων της. Τώρα ξεκινάει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τη νέα ΚΑΠ. Δύο είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε: πρώτον, να πετύχουμε την ηλικιακή ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού και δεύτερον να ισχυροποιήσουμε τις συλλογικές δομές όπως είναι οι ομάδες παραγωγών και οι υγιείς συνεταιρισμοί. Η νέα ΚΑΠ κλείνει στις 31 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου θα παρουσιαστεί η πρόταση της χώρας μας στις Βρυξέλλες. Στην πρόταση αυτή πρέπει να περιγράψουμε και τα προϊόντα που θα ενταχθούν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Για την ένταξη του πορτοκαλιού στη συνδεδεμένη ενίσχυση εξετάζεται το θέμα σε θετική κατεύθυνση» δήλωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Κουκουλόπουλος.

Παράλληλα στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις αποζημιώσεις και την ασφαλιστική κάλυψη των εσπεριδοειδών από τον ΕΛΓΑ, την ενίσχυση της εμπορίας, της διακίνησης και της εξωστρέφειας του κλάδου μέσα και από τη συγκρότηση υγιών ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών κ.ά.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates