Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ για την είσοδο νέων αγροτών στη Γεωργία


Αθήνα, 10 Απριλίου 2013

Συνέντευξη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στον Τ/Σ ΝΕΤ στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» και στους δημοσιογράφους Τάκη Σαράντη και Γιάννη Σκάλκο
 

· Η γεωργία θα υποστηριχθεί από τη νέα ΚΑΠ με εξίσου σημαντικά κονδύλια.

· Περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, θα δοθούν ως κίνητρο για τους νέους αγρότες στη χώρα μας.

· Το ΥπΑΑΤ θα βοηθήσει τόσο τους νέους αγρότες, όσο και τους νεοεισερχόμενους στη γεωργία.

Για τη νέα ΚΑΠ

Υπουργός: Αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική προχωρούν. Έχουν οριστικοποιηθεί οι προτάσεις της Κομισιόν που είναι το ένα μέρος της «τριλογίας», του Συμβουλίου που είναι το δεύτερο μέρος, όπως επίσης και του Ευρωκοινοβουλίου που είναι τρίτο.

Αυτά τα τρία μέρη πρέπει να συνεργαστούν και να πάρουν τις οριστικές, επαναλαμβάνω πολιτικές, αποφάσεις.

Δεν είναι σωστό αυτό που πιστεύει ο κόσμος , ότι η γεωργία καθώς τελειώνει η τρέχουσα περίοδος και αρχίζει η νέα ΚΑΠ , δεν υποστηρίζεται με κονδύλια. Η γεωργία και ιδιαίτερα η γεωργία της χώρας μας θα πάρει εξίσου σημαντικά κονδύλια, σχεδόν τα ίδια που πήρε και την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Δηλαδή περίπου 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ, για 7 χρόνια. Όμως πιστεύουμε ότι στην οριστική διαπραγμάτευση, βλέποντας ποια είναι τα αιτήματα του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν σε σχέση και με το Συμβούλιο, πιστεύουμε ότι η χώρα μας θα φτάσει στα ίδια περίπου ποσά με την προηγούμενη περίοδο.

Εμείς κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να στρέψουμε τη γεωργία προς την ποιότητα και την αειφορία και όχι σε μια γεωργία χαμηλού κόστους. Η ποιότητά μας είναι αυτή που δίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ο κόσμος ψάχνει για τέτοια προϊόντα, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη, είτε σε όλο τον κόσμο. Αναζητά προϊόντα με ονομασία προέλευσης, με γεωγραφικές ενδείξεις, με βιολογικό τρόπο παραγωγής κλπ. και πιστεύουμε πως όσο στρέφουμε την προσοχή μας προς μια τέτοια κατεύθυνση –και αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος να υποστηρίξουμε μια τέτοια γεωργία- βλέπουμε πόσο ανέβηκαν οι εξαγωγές αυτών των ποιοτικών προϊόντων, είτε μιλάμε για το λάδι μας, τα φρούτα μας, τις κονσέρβες ροδάκινου κλπ.

 

Για τη στήριξη των νέων αγροτών και των νεοεισερχόμενων στη γεωργία 

Υπουργός: Ήταν πολιτική απόφαση των μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ, να δοθεί το 2% , δηλαδή για τη χώρα μας εκτιμάται ότι το ποσό ανέρχεται περίπου στα 400 εκατομμύρια ευρώ, να δοθούν για την είσοδο νέων αγροτών στη γεωργία. Να στραφούν οι νέοι προς το γεωργικό τομέα, γιατί στην Ευρώπη, όπως έχω ξαναπεί, μόνο το 6% των αγροτών σήμερα είναι κάτω των 35 ετών.

Δημοσιογράφος: Όταν λέμε νέους αγρότες εννοούμε ηλικιακά νέους αγρότες; Δηλαδή κάποιος ο οποίος έχει μείνει άνεργος είναι 30-35 ετών.

Υπουργός:
Και παραπάνω. Να διευκρινίσουμε τους όρους. Χρησιμοποιούμε δύο διαφορετικούς όρους για τους νέους ηλικιακά αγρότες και τον νεοεισερχόμενο στη γεωργία αγρότη, ανεξάρτητα ηλικίας, γιατί μπορεί να είναι κι ένας πάνω από 35 ετών όπως σωστά εσείς επισημαίνετε.

Εμείς θα βοηθήσουμε και τις δύο κατηγορίες γιατί μας ενδιαφέρει και ο νέος ηλικιακά, από δημογραφικής σκοπιάς, αλλά μας ενδιαφέρει και ο νεοεισερχόμενος για να δώσουμε δουλειά στους ανέργους. Γιατί η γεωργία ήταν ανέκαθεν μια μεγάλη δεξαμενή απασχόλησης χεριών και πιστεύουμε ότι μπορεί να ξαναγίνει, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει ο τόπος μας.

Για το οργανόγραμμα του Υπουργείου

Δημοσιογράφος: Επειδή σήμερα υπάρχει απεργία στους εργαζόμενους στο Υπουργείο σας για το οργανόγραμμα. Υπάρχει κάτι που θέλετε να πείτε πάνω σε αυτό; 


Υπουργός: Υπάρχει μια κινητοποίηση στο Υπουργείο διότι δεν είναι οριστικό το οργανόγραμμα, υπάρχει η πρόταση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το πώς πρέπει να είναι οργανωμένο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχει η πρόταση του Υπουργείου αυτούσια, πιστεύουμε ότι καθώς γίνονται οι συζητήσεις θα οριστικοποιηθούν τα οργανογράμματα αυτά. Υπάρχει βούληση της Κυβέρνησης. Με την ευκαιρία αυτή θα μου επιτρέψετε να πω κάτι σε σχέση με τους προϋπολογισμούς. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ όπως και της προηγούμενης μόνο του θα χειριστεί να αξιοποιήσει κονδύλια της τάξης ας πουμε των 19 δις ευρώ, όταν τα υπόλοιπα υπουργεία από τα υπόλοιπα ΕΣΠΑ θα χειριστούν περίπου 12.5 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως αν θέλουμε να αξιοποιηθούν σωστά κι αν θέλουμε να μη γίνουν καταχρήσεις χρημάτων, παρατυπίες κλπ και να πιάσουν τόπο τα χρήματα πρέπει το Υπουργείο αυτό να μη συρρικνωθεί. Πιστεύουμε ότι το ΥπΑΑΤ επειδή έχει και μια περιφερειακή διάσταση, έχει υπηρεσίες διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα, καθώς επί τόπου πρέπει να λύσει τα προβλήματα, θα βρεθεί μια χρυσή τομή, προκειμένου να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του.           

1 σχόλιο:

ordinarymortal είπε...

"Στερνή μου γνώση να σ'ειχα πρώτα"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates