Η ΑΤΕbank, με μια λακωνική ανακοίνωση της στις 7 Ιουλίου, γνωστοποιεί ότι «ο Διευθυντής κ. Ιωάννης Βαλάκας, που φέρεται να προέβη στις δηλώσεις στις οποίες αναφέρονται τα δημοσιεύματα, δεν έχει καμία προς τούτο εξουσιοδότηση ή αρμοδιότητα και οι φερόμενες δηλώσεις του απηχούν προσωπικές του απόψεις και όχι ειλημμένες αποφάσεις της Τράπεζας». Πρέπει να σημειωθεί πως τα εν λόγω δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων, αναφέρουν πως η ΑΤΕ από το Σεπτέμβριο προχωρά σε μηδενισμό της μετοχικής συμμετοχής της σε «Δωδώνη», ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ και ΕΒΖ.
Αναλυτικότερα, τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση της ΑΤΕbank, ποικίλων έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αναπαρήγαγαν ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ με δηλώσεις του διευθυντή της ΑΤΕbank, στις 6 Ιουλίου, η οποία έχει εξής: «Σάρκα και οστά παίρνει πλέον το εγχείρημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία, τα τελευταία χρόνια, επιχείρησε να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιό της. Έτσι, από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» οι διαγωνισμοί για το μηδενισμό της μετοχικής συμμετοχής του ομίλου σε εταιρίες, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο διευθυντής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Ιωάννης Βαλάκας.
Σήμερα, η συμμετοχή της τράπεζας περιορίζεται σε τέσσερις με πέντε επιχειρήσεις - εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα - όπως είναι η Δωδώνη, η ΣΕΚΑΠ, η ΕΛΒΙΖ και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Η διαδικασία εξυγίανσης κρίνεται απαραίτητη, τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όσο και επειδή θα συνεχιστούν οι έλεγχοι του ΔΝΤ.
Επιπλέον, όπως επισήμανε - μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ - ο κ. Βαλάκας, «η ΑΤΕbank δεν έχει το Know How για τη λειτουργία των εταιριών και είναι καλύτερα και για τις ίδιες να περάσουν σε χέρια ιδιωτών».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαλάκας ανέφερε ότι η τράπεζα πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να έχει την αιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια και ότι θα ενταχθεί στο ειδικό ταμείο χρηματοπιστωτικής στήριξης, που είναι υπό ίδρυση.
Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται να ακολουθήσει ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, ο κ. Βαλάκας τόνισε ότι και για την επόμενη τετραετία κάτι τέτοιο δεν «βλέπει» να γίνεται πραγματικότητα, δεδομένου όπως είπε, ότι «τραπεζικό σύστημα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κοιτά προς το παρόν μόνον την επιβίωσή του».
Πρόσθεσε, πάντως, πως εάν εκδηλωνόταν ενδιαφέρον από ξένη τράπεζα - κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής - αυτή θα εξεταζόταν σοβαρά. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι «όταν πάψει να είναι ταραγμένο το νερό στη λίμνη, τότε θα έχουμε γενικότερα ανακατατάξεις στον τραπεζικό τομέα».
Επιπλέον, ο κ. Βαλάκας υπογράμμισε ότι το 2011 θα φέρει εξελίξεις στην τράπεζα και από πλευράς δικτύου και προϊόντων. Στόχος είναι μεταξύ άλλων η αυτοματοποίηση των δανείων και η εισαγωγή νέων μορφών παροχής υπηρεσιών μέσω διαδικτύου στο κινητό τηλέφωνο.
Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του ΑΠΕ/ΜΠΕ με τον πρόεδρο της ΕΒΖ, Χρυσόστομο Γερούκη, ο τελευταίος διέψευσε κατηγορηματικά τα περί πώλησης του ποσοστού συμμετοχής της ΑΤΕbank στο μετοχικό κεφάλαιο της βορειοελλαδικής εταιρίας. Ανέφερε, επίσης, πως το επενδυτικό σχέδιο, που κατέθεσε στο διοικητή της ΑΤΕ, για τη βελτίωση της εικόνας της εταιρίας βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.
Επιπλέον, ο κ. Γερούκης διέψευσε και τα σενάρια περί λουκέτου στο εργοστάσιο της Ξάνθης. Επισήμανε δε ότι στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις γίνεται η παραλαβή της πρώτης ύλης, μετά φεύγει για επεξεργασία στις Σέρρες και επιστρέφει και πάλι για συσκευασία. Αντίστοιχη διαδικασία γίνεται και στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της εταιρίας στη Λάρισα με το Πλατύ».
ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου