Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Τη δικαστική οδό επιλέγουν οι υποψήφιοι Νέοι Αγρότες.


Στη Δικαιοσύνη προσανα- τολίζονται να καταφύγουν χιλιάδες δικαιούχοι από την Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα που  εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών μέσα στο 2009. Κι αυτό, διότι άλλα αναγράφονται στις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογράψει με το δημόσιο κι άλλα τελικά κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η περιπέτεια των ανθρώπων που ήθελαν να υπαχθούν στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών ξεκίνησε στις αρχές του 2009, με τις προκηρύξεις του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού τότε 305 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια ο προϋπολογισμός του προγράμματος μειώθηκε στα 275 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους, άφησαν τις δουλειές τους, διότι δεν μπορούν να έχουν άλλη απασχόληση, παραιτήθηκαν από έσοδα μέσω ταμείων ανεργίας, νοίκιασαν ή αγόρασαν γη, αγόρασαν ζώα προκειμένου να συγκεντρώσουν μόρια. Και πολλοί τα συγκέντρωσαν, συνολικά 8500 σε όλη την Ελλάδα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επί υπουργίας Χατζηγάκη, αφού πρώτα είχαν πληρώσει τους γεωπόνους μελετητές.
Και τότε ξεκίνησαν τα προβλήματα τους. Χρήματα δεν πήραν ακόμα, έστω και αν είναι ενταχθέντες κατά το πρώτο διάστημα του 2009. Στη συνέχεια και επί υπουργίας Κατερίνας Μπατζελή αρχικά ανακοινώθηκε ότι οι εξασφαλισμένες πιστώσεις είναι μόνο 100 εκατ. άρα δεν εντάσσονται όλοι. Στη συνέχεια έγινε ανακοίνωση ότι οι φάκελοι θα εξεταστούν ξανά. Και ακολούθως ανακοινώθηκε ότι οι πιστώσεις αυξάνονται στα 160 εκατ. ευρώ, αλλά ο καθένας από τους ενταχθέντες θα πάρει τα μισά χρήματα.
Πλην όμως το δημόσιο έχει υπογράψει τις συμβάσεις με το σύνολο των ποσών. Για παράδειγμα,  ενώ τα επίσημα έγγραφα αναφέρουν 40.000 ευρώ, οι δικαιούχοι καλούνται να αποδεχτούν μόλις τα 20.000 ευρώ, πράγμα το οποίο δεν δέχονται. Τα χρήματα θα δοθούν μάλιστα σταδιακά, κατά συνέπεια θα εξαφανιστούν γρήγορα, ενώ από αυτά θα πληρωθούν και δάνεια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά γης και ζώων.
Οι νέοι αγρότες πήγαν  στον Αντινομάρχη και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ζαχαρία Σπυριδάκη ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τη ΓΕΣΑΣΕ και το νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας. 
Όπως επισημαίνει η γεωπόνος κ. Άννα Τσαγκατάκη «εάν μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου 2009 υπήρχαν τα 275 εκατ. ευρώ, πού πήγαν και δεν δίδονται στους δικαιούχους όπως είχε προβλεφθεί με την υπογραφή Χατζηγάκη;» Η  ίδια τονίζει ότι εάν από την αρχή γνώριζαν οι δικαιούχοι ότι θα έπαιρναν από 10.000 έως 20.000 ευρώ, τότε δεν θα έκαναν τον κόπο να υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας, να αφήσουν τις δουλειές τους και τα ταμεία ανεργίας για να εισπράττουν 1.000 ευρώ το χρόνο δηλαδή από 2,7 έως 5,4 ευρώ την ημέρα….
Η κ. Τσαγκατάκη καταθέτει επίσης την επισήμανση: «Οι αποφάσεις ένταξης που έχουν ήδη πάρει 3.500 νέοι αγρότες θα πάνε στα σκουπίδια για να τους καλέσουν να υπογράψουν άλλες με τα μισά χρήματα; Πού είναι η αξιοπιστία και η συνέχεια του ελληνικού κράτους; Εν τέλει, καταλήγει η κ. Τσαγκατάκη, ποιος εμπιστεύεται πια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όταν τα χρήματα….εξαφανίζονται από τον κωδικό των Νέων Αγροτών και όταν η ίδια η υπουργός δεν εφαρμόζει τους νόμους του ίδιου του Υπουργείου;»

ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates