Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

50.000 τόνοι πορτοκάλια στην Άρτα, σαπίζουν στα κτήματα!

Πενήντα χιλιάδες τόνοι πορτοκάλια σαπίζουν στα κτήματα της Άρτας, χωρίς καμία προοπτική διάθεσής τους.
Γι’ αυτό ο Νομάρχης Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου έστειλε επιστολή στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, τονίζοντας ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις που συνδέθηκαν άμεσα και με το καθεστώς της πλήρους αποδέσμευσης σταμάτησαν τη χυμοποίηση και έχουν δημιουργήσει οξύτατα προβλήματα στους παραγωγούς, καθώς τούτη την ώρα παραμένει αδιάθετο σχεδόν το σύνολο της παραγωγής τους».
Η ζήτηση των πορτοκαλιών τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό παραμένει σε μηδενικά επίπεδα.
Από αυτή την κατάσταση άμεσος παραμένει, σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου, και ο κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και κατ’ επέκταση του ευαίσθητου οικολογικά υδροβιότοπου του Αμβρακικού κόλπου από τη σήψη των εσπεροειδών.
Τα σαπισμένα πορτοκόλια, ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα, θα επιβαρύνουν το ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα.

ΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ…
Γενικότερα ο κ. Παπαβασιλείου επισημαίνει στην επιστολή του ότι «το σημερινό πρόβλημα των αγροτών μας είναι πρόβλημα χρόνιο, με επιπτώσεις τεράστιες τόσο στην αγροτική οικονομία και στην ευρύτερη οικονομία του τόπου, όσο και στην προσπάθεια εξασφάλισης ενός βιώσιμου περιβάλλοντος».
Οι αγρότες της Άρτας ζητούν να αλλάξει η διάρθρωση των ειδών και των ποικιλιών στην έκταση και στην παραγωγή της καλλιέργειας εσπεριδοειδών.
Η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας των πορτοκαλιών μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

ΠΡΟΣ ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Ακόμη ο αγροτικός κόσμος της Άρτας προτείνει την προώθηση νέων καλλιεργειών, την βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και την στήριξή τους, την ενίσχυση της οργανωτικής δομής και της επιχειρησιακής ικανότητας των ομάδων παραγωγών με αλλαγή κριτηρίων.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates