Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

9 προϊόντα δίνουν συμβόλαιο σε αγρότες


Εννέα καινούργια προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας θα ανακοινώσει σύντομα η Τράπεζα Πειραιώς για: γάλα, κριθάρι, φρούτα, σταφίδα, λάδι, βρώσιμες ελιές, φέτα, ρετσίνα και καπνό.

Ηδη έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες με τις εταιρείες: Αμστελ, Κρόνος, ΕΒΟΛ, Μαλαματίνα, Ενωση Συνεταιρισμών Παναιγιάλειος, Terra - Creta, ΣΕΚΕ, Intercom και Συνεταιρισμός Καλαβρύτων (φέτα).

Περισσότεροι από 3.000 παραγωγοί έχουν ενταχθεί στα 13 προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στόχος είναι η συμβολαιακή γεωργία να καλύψει όλα τα προϊόντα σε όλη την επικράτεια, εντάσσοντας κάτω από την ομπρέλα της το σύνολο -ει δυνατόν- των Ελλήνων παραγωγών-αγροτών, ενώ η κάλυψη θα επεκταθεί και στη συμβολαιακή κτηνοτροφία.

«Η συμβολαιακή γεωργία εξορθολογίζει τα κόστη, δίνει ρευστότητα στον παραγωγό όταν τη χρειάζεται και, χωρίς να υποθηκεύσει τη γη του, πληρώνει τον παραγωγό με την παράδοση του προϊόντος, ενώ ακόμα και αν η παραγωγή υποστεί ζημιές ο αγρότης είναι ασφαλισμένος ότι θα πληρωθεί το δάνειο και θα αποζημιωθεί», αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, που «τρέχει» τη συγκεκριμένη δράση. Η χρηματοδότηση είναι απόλυτα εστιασμένη και παρακολουθεί τον σκοπό για τον οποίο δίνεται. Ετσι αποκλείεται ο παραγωγός να χρησιμοποιήσει την πίστωση για να αγοράσει π.χ. αυτοκίνητο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα όρια χρηματοδότησης για τα 13 προγράμματα που «τρέχουν» έχει ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ (πιστώσεις προς ενώσεις - συνεταιρισμούς - επιχειρήσεις και παραγωγούς).

Κεφάλαια κίνησης
Η συμβολαιακή γεωργία καλύπτει τον παραγωγό, καθώς έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης την ώρα που τα χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του. Δηλαδή από το να αγοράσει τους σπόρους, τα λιπάσματα, να πληρώσει τα εργατικά, μέχρι το καύσιμο για τα αγροτικά μηχανήματα. Βάζει τέλος στην αβεβαιότητα της πώλησης της παραγωγής, αφού ο παραγωγός ξέρει, βάσει της συμφωνίας με την επιχείρηση, ότι η παραγωγή του θα διατεθεί χωρίς προβλήματα.

Παράλληλα η τράπεζα έχει επιλέξει την επιχείρηση ή τον συνεταιρισμό, που θα αναλάβει την απορρόφηση της παραγωγής. Το βασικό κριτήριο επιλογής είναι ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρέπει να είναι φερέγγυες, με παρουσία ει δυνατόν και στο εξωτερικό. Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει τον παραγωγό με πρόσθετες (πέραν του ΕΛΓΑ) εγγυήσεις για την πιθανή απώλεια παραγωγής λόγω καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνάπτει δανειακή σχέση σε δύο επίπεδα:

α) Με τον αγοραστή του προϊόντος φυτικής ή ζωικής παραγωγής. Εγκρίνεται κεφάλαιο κίνησης για την εξόφληση της παραχθείσας ύλης από τους παραγωγούς.

β) Στη συνέχεια, χορηγείται πίστωση στους παραγωγούς που έχουν συνάψει ή θα συνάψουν συμβόλαιο με τον παραπάνω αγοραστή, με χρήση κάρτας Συμβολαιακής Γεωργίας/Κτηνοτροφίας.

γ) Υπογράφονται συμβάσεις με επιχειρήσεις αγροεφοδίων - γεωπόνων και πρατήριων καυσίμων για να καλύπτουν αγορές με χρήση της κάρτας Συμβολαιακής γεωργίας/κτηνοτροφίας.

Ο παραγωγός χρησιμοποιεί αυτήν την κάρτα: Για την αγορά γεωργικών εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.λπ.). Για την αγορά καυσίμων (χρησιμοποιεί την κάρτα σε συνεργαζόμενα με την Τράπεζα πρατήρια καυσίμων. Για την ανάληψη μετρητών: από οποιοδήποτε ΑΤΜ ή κατάστημα της Τράπεζας. Για την αγορά ζωοτροφών: με την προσκόμιση σε κατάστημα της Τράπεζας νομίμως εκδοθέντων παραστατικών (Δελτία Αποστολής/Τιμολόγια).

ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates