Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Διαφάνεια στις επιδοτήσεις «υπόσχεται» το Μητρώο Αγροτών


Τάξη στον αγροτικό τομέα και στις επιδοτήσεις φιλοδοξεί να βάλει η κυβέρνηση με το μητρώο αγροτών, το νομοσχέδιο για την υλοποίηση του οποίου ψηφίστηκε στη Βουλή. Πέραν όμως της διαφάνειας στο σύστημα των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, το νέο μητρώο αγροτών αλλάζει άρδην τον αγροτικό χάρτη της Ελλάδας, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο επίσημος αριθμός των αγροτών στη χώρα μας.
Ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης λογίζεται πλέον κάποιος που λαμβάνει από την αγροτική απασχόλησή τουλάχιστον το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του, έναντι 51% που ίσχυε προηγουμένως.

Η προϋπόθεση του 51% για το εισόδημα που απαιτούνταν μέχρι σήμερα συρρίκνωνε τον αριθμό των κατ' επάγγελμα αγροτών στις 288.000, κάτι που σύμφωνα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών για διαπραγμάτευση της ΚΑΠ, αλλά και μέτρων εθνικής στήριξης στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ή τις αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών.

Τα σημερινά δεδομένα απαιτούν διεύρυνση της βάσης των αγροτών, έτσι ώστε να εφαρμοστούν κατά τρόπο σωστό και διαφανή τα εθνικά μας μέτρα και οι συμπληρωματικές δράσεις».

Με το νομοσχέδιο αυτό, στο οποίο καταγράφονται υποχρεωτικά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα ή κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση, δημιουργείται ένα είδος «ταυτότητας» για όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην αγροτική παραγωγή. Το νομοσχέδιο θεσπίζει πολύ πιο ήπια κριτήρια, βάσει των οποίων καθορίζεται πλέον κάποιος ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.

Δικαίωμα εγγραφής
Ετσι, ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης λογίζεται κάποιος που ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του (έναντι 51% που ίσχυε προηγουμένως) και λαμβάνει από αυτήν την απασχόλησή τουτουλάχιστον το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του (έναντι 51% που ίσχυε προηγουμένως).

Σύμφωνα μάλιστα με το νομοσχέδιο, δικαίωμα εγγραφής στο μητρώο αγροτών έχουν και τα φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται στη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι 100 KW ή στη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων, ακόμη κι αν δεν είναι ασφαλισμένα στον ΟΓΑ.

Αγροτική ταυτότητα
Μία ενιαία βάση δεδομένων, που στο εξής θα ονομάζεται «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» (ΜΑΑΕ), δημιουργείται και για την ένταξή τους σε αυτήν οι αγρότες θα πρέπει να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν μηχανογραφικό έντυπο αίτησης στην έδρα του παραρτήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο οποίο ο επαγγελματίας αγρότης έχει την αγροτική του εκμετάλλευση, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Αυτά που επιτυγχάνονται με τη δημιουργία της ενιαίας αυτής βάσης δεδομένων είναι η πλήρης χαρτογράφηση της γεωργικής δραστηριότητας των αγροτών, η ψηφιοποίηση των δικαιωμάτων και της αγροτικής γης βάσει του ΟΣΔΕ, η καταγραφή των επενδυτικών προγραμμάτων όπου έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα, η ένταξή τους σε φορολογικές πολιτικές και τραπεζικές διευκολύνσεις κ.ά.

ΑΓΡΟΤΟΠΟΣ: Με δύο λόγια  όλοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γιατί όλοι έχουν ένα χωράφι από τον πατέρα τους και φτάνουν εύκολα το 35%  του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους και αρκετοί έχουν μικρές αγροτουριστικές μονάδες και όλοι θα προσπαθήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατά συνέπεια είναι και όλοι αγρότες. Μόνο "Μητρώο Αγροτών" δεν θα είναι αυτό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates