Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Μήνυμα του Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α. Θ.Σαρρή προς τους αγρότες


Φίλες και φίλοι,

Είναι γεγονός ότι η αγροτική παραγωγή μειώνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η ύπαιθρος ερημώνει ,το αγροτικό εισόδημα φθίνει και τα αγροτικά νοικοκυριά δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα.

Το δυσάρεστο είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται αυτή την περίοδο στην δίνη της μεγαλύτερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που όχι μόνο πρέπει να  αντιμετωπίσουμε αλλά και να την μετατρέψουμε από πρόβλημα σε ευκαιρία για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Όπως είναι φυσικό, η κρίση αυτή έχει επηρεάσει και τους αγρότες. Το θετικό στοιχείο είναι ότι οι αγρότες  παράγουν προϊόντα πρώτης ανάγκης, η ζήτηση των οποίων δεν αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, ακόμη και κατά την διάρκεια της κρίσης. Έχουμε συνεπώς μεγάλα περιθώρια να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Για να το πετύχουμε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στο παρελθόν κάναμε τραγικά λάθη και να αλλάξουμε σελίδα. Χρέος μας είναι να σκεφτούμε διαφορετικά. Να συνεργαστούμε δημιουργικά , να υιοθετήσουμε νέα εργαλεία στήριξης της αγροτικής παραγωγής  και του αγροτικού εισοδήματος και νέους πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς  οργάνωσης της παραγωγής και προώθησης των προϊόντων μας.

Σε αυτή την προσπάθεια ο ΕΛ.Γ.Α καλείται να παίξει και θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Καλείται να στηρίξει τους αγρότες που πλήττονται από τα φυσικά φαινόμενα και τις ασθένειες της φυτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου. Να τους αποζημιώνει έγκαιρα και δίκαια  ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή τους χωρίς ανυπέρβλητα εμπόδια.

Για να ανταποκριθεί όμως σε αυτές τις ανάγκες με αποτελεσματικό τρόπο, πρέπει να σταθεί στα πόδια του. Να καταστεί εργαλείο των αγροτών και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης. Η ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής πρέπει να αποτελέσει εργαλείο αλληλεγγύης και αμοιβαίας στήριξης των αγροτών και όχι παρακολούθημα της δημοσιονομικής διαχείρισης και πολιτικής.

Τη στήριξη της πολιτείας τη χρειαζόμαστε και είμαι βέβαιος ότι θα την έχουμε. Πρώτα, όμως πρέπει να σταθούμε στα δικά μας πόδια. Να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας προς το  κοινό όφελος και συμφέρον. Να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα στην διαφάνεια, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια. Να βγούμε από την ¨ παγίδα φτώχειας ¨ στην οποία μας έχουν εγκλωβίσει οι αδιέξοδες αντιλήψεις  και πρακτικές του παρελθόντος.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο του ΕΛ.Γ.Α, υπηρετεί το τρίπτυχο διαφάνεια ,ταχύτητα ,δικαιοσύνη στις αποζημιώσεις . Οι βασικοί άξονες που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων   κα Κατερίνα Μπατζελή   αποτελούν πρόταση  αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας  για τους  αγρότες, αλλά και όρο επιβίωσης για τον ΕΛ.Γ.Α  και για το σύστημα  ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.

Οι κανόνες είναι ξεκάθαροι για τον παραγωγό. Γνωρίζει, και μάλιστα εκ των προτέρων, τόσο το ύψος της εισφοράς του στον ΕΛ.Γ.Α όσο και το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούται κάθε φορά, αλλά και τις προϋποθέσεις και τα ζημιογόνα αίτια για τα οποία χορηγείται η αποζημίωση αυτή. Παρά τα λεγόμενα, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η εισφορά των αγροτών στον ΕΛ.Γ.Α  θα κυμαίνεται ετησίως σε πολύ  χαμηλά επίπεδα και δεν θα αποτελεί βάρος για τον αγρότη.

Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι με το νέο σύστημα δεν χάνεται ούτε ένα ευρώ από τους πόρους που καταβάλλονται ως εισφορά από τους αγρότες. Το σύνολο των εισφορών επιστρέφεται στους ίδιους ως αποζημίωση.



Φίλες και φίλοι,

Όπως γνωρίζετε το νέο θεσμικό πλαίσιο, στις βασικές του αρχές, βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. Μπορείτε να ενημερωθείτε για αυτές πατώντας εδώ

Περιμένω λοιπόν, από όλους τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων, αλλά και τον κάθε  αγρότη ξεχωριστά να εκφράσετε τις απόψεις σας. Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα συμφωνήσουμε σε ένα ολοκληρωμένο και πλήρες θεσμικό πλαίσιο ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.

Θέλω να ευχαριστήσω εκ των προτέρων όσους  θα συμμετάσχουν στο διάλογο και να διαβεβαιώσω όλους τους αγρότες, ότι ο ΕΛ.Γ.Α που θα παραδώσω όταν αποχωρήσω από την τιμητική θέση του Προέδρου, θα είναι καλύτερος, αποτελεσματικότερος και δικαιότερος προς όλους τους αγρότες.

ΠΗΓΗ: ΕΛΓΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates