Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

<<Αναγκαία τα δίκτυα της αντιχαλαζικής προστασίας>>


Να πείσει τους παραγωγούς -ειδικά της επαρχίας Αγιάς- να εγκαταστήσουν δίκτυα αντιχαλαζικής προστασίας προσπαθεί η Νομαρχία Λάρισας. Για το σκοπό αυτό, ανακοίνωσε (δια της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης) ότι είναι πρόθυμη να ενημερώσει όσους παραγωγούς ενδιαφέρονται για το πώς μπορούν να προχωρήσουν με συμφέροντες όρους στην εγκατάσταση των πιο πάνω συστημάτων. Η πρωτοβουλία της Νομαρχίας Λάρισας γίνεται σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και απευθύνεται όχι μόνο σε μεμονωμένους παραγωγούς, αλλά και σε ομάδες παραγωγών, δημοτικά διαμερίσματα που θα ήθελαν να οργανώσουν ενημερωτικές συναντήσεις κλπ.
Όπως τονίζει η Νομαρχία (Δ. Αγροτικής Ανάπτυξης) σε ανακοίνωσή της, τα αντιχαλαζικά δίκτυα αποδεικνύονται στην πράξη πιο αποτελεσματικά από τα αντιχαλαζικά κανόνια ενώ στα πλεονεκτήματά τους εντάσσεται και η δυνατότητα τοποθέτησής τους σε περιοχές με έντονο ανάγλυφο όπου η λύση της πτήσης αεροπλάνου παρουσιάζει δυσχέρειες και αναποτελεσματικότητα .
Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκε η διαπίστωση κλιμακίου της Νομαρχίας ότι οι περιοχές στις οποίες τοποθετήθηκαν αντιχαλαζικά δίκτυα προστατεύτηκαν πιο αποτελεσματικά από αυτές οι οποίες καλύπτονται από αντιχαλαζικά κανόνια στην χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή Αγιάς στις 29-5-2009.
Συγκεκριμένα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λάρισας επισκέφτηκε μηλεώνα παραγωγών 30 περίπου στρεμμάτων όπου διαπίστωσε ότι η προστασία της καλλιέργειας και της ηρτημένης παραγωγής υπήρξε καθολική παρότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες εγκατάστασης των δικτύων.
Σε αντίθεση, τα αντιχαλαζικά κανόνια, με τα οποία καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό η Αγιά, μολονότι λειτούργησαν, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την χαλαζόπτωση και την προκληθείσα ζημιά στην περιοχή. Παράλληλα η ενδεδειγμένη, σύμφωνα με παράγοντες του ΕΛΓΑ, αντιμετώπιση της χαλαζόπτωσης με πτήσεις αεροπλάνου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω του ορεινού-ημιορεινού ανάγλυφου της περιοχής.
Επισημαίνεται επίσης ότι το όφελος από την εγκατάσταση των αντιχαλαζικών δικτύων δεν εξαντλείται στην προστασία της παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου αλλά αφορά τη βελτίωση της ποιότητας των μήλων, κυρίως των κόκκινων ποικιλιών, η οποία οφείλεται αφενός στην προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και αφετέρου στη μείωση της θερμοκρασίας κατά τις πολύ θερμές ημέρες του καλοκαιριού.
Ακόμη, ενημερώνονται οι παραγωγοί, οι οποίοι ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν αντιχαλαζικά δίκτυα σε καλλιέργειες κερασιάς, ότι μπορούν να τοποθετήσουν στον ίδιο σκελετό και αντιβροχικό πλαστικό το οποίο προστατεύει τα κεράσια από το σκίσιμο.
ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates