Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Συμβολαιακή καλλιέργεια ροδιών


Η καλλιέργεια ροδιών έχει εξαπλωθεί σε νομούς της Β. Ελλάδας, όπως ο νομός Πέλλας, ως αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας μιας Ισραηλινής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο κατασκευής αρδευτικών συστημάτων και προωθεί την καλλιέργεια της ροδιάς με όρους συμβολαιακής γεωργίας.

Στην περιοχή, έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα 700 στρέμματα ροδιάς, ενώ σύντομα θα φυτευτούν άλλα 500 στρέμματα. Αναμένεται όμως αύξηση της καλλιέργειας στο μέλλον γιατί το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγαλύτερο εφόσον αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρατηρούνται στη διάθεση ασφαλούς πολλαπλασιαστικού υλικού. Πριν την εγκατάσταση των φυτειών, προηγήθηκε προεργασία για τον εντοπισμό των εκτάσεων στις οποίες η ροδιά θα μπορούσε να ευδοκιμήσει και να καλλιεργηθεί σε επιχειρηματική κλίμακα.

Ο σημαντικότερος περιοριστικός παράγοντας του κλίματος της περιοχής είναι ο ψυχρός χειμώνας, αφού υπάρχει κίνδυνος παγετού. Εκτιμάται, όμως, ότι στις περιοχές που εγκαταστάθηκαν ροδιές ο ενδεχόμενος παγετός δεν αποτελεί κίνδυνο. Επιπλέον, η ροδιά μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες που φτάνουν έως τους -17οC, αν και σε τέτοια θερμοκρασία το φυτό δεν θα μπορέσει να δώσει παραγωγή.
Όσον αφορά το έδαφος, ο μοναδικός περιοριστικός παράγοντας για την εγκατάσταση της φυτείας είναι η δυνατότητα άρδευσης. Η ροδιά πρέπει να ποτίζεται τακτικά με σταθερή ποσότητα νερού, διαφορετικά μπορεί να υπάρχει πρόβλημα σκασίματος του καρπού. Η εταιρεία προτείνει τη στάγδην άρδευση, με διπλές σωληνώσεις ώστε να ποτίζεται όλο το ριζικό σύστημα του δένδρου.
Η διάρκεια παραγωγικής ζωής της ροδιάς φτάνει τα 25 με 30 χρόνια. Η δημιουργία του κατάλληλου σχήματος έχει μεγάλη σημασία και επιτυγχάνεται με συγκεκριμένο κλάδεμα διαμόρφωσης, που πραγματοποιείται το πρώτο και δεύτερο έτος. Η παραγωγή ξεκινά από το 2ο έτος αλλά είναι εμπορεύσιμη από το 3ο ή 4ο έτος. Η συλλογή πραγματοποιείται με το χέρι και επαναλαμβάνεται δύο ή τρεις φορές σε μια παραγωγική περίοδο.
Η εταιρεία προμηθεύει στους παραγωγούς τα δενδρύλλια που είναι τριών ποικιλιών, με την κυριότερη εξ αυτών τη Wonderful, και δίνει τις αντίστοιχες οδηγίες για τη φύτευση (6x2). Η ποικιλία Wonderful που προσφέρει η εταιρεία είναι βελτιωμένη. Το κόστος των δενδρυλλίων φτάνει τα 4-6€/δένδρο. Το συνολικό κόστος της εγκατάστασης φτάνει τα 550-600€/στρέμμα και περιλαμβάνει το κόστος των δενδρυλλίων και το κόστος για την εγκατάσταση του αρδευτικού συστήματος που είναι, μεν, υψηλό γιατί είναι διπλό μπορεί, όμως, να επιδοτηθεί. Η αγορά του πολλαπλασιαστικού υλικού μπορεί να επιδοτηθεί αν δημιουργηθεί ομάδα παραγωγών, ενώ το κόστος του αρδευτικού συστήματος επιδοτείται με τη συμμετοχή κάθε παραγωγού σε πρόγραμμα (Σχέδιο Βελτίωσης).
Εκτός από τους αντιπροσώπους της εταιρείας στην Ελλάδα, ειδικοί από το Ισραήλ επισκέπτονται τη χώρα για να ελέγξουν την πορεία της καλλιέργειας. Προς το παρόν, η καλλιέργεια δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, με εξαίρεση κάποιες προσβολές από αφίδες. Η απόδοση που αναμένεται να επιτευχθεί, υπολογίζεται στους 3,5-5 τόνους το στρέμμα, αν και είναι νωρίς για εκτιμήσεις. Για το λόγο αυτό, δεν έχουν υπογραφεί ακόμη συμβόλαια μεταξύ των παραγωγών και της εταιρείας. Επισημαίνεται ότι η καλλιέργεια θα πρέπει να εντάσσεται υποχρεωτικά στο καθεστώς της ολοκληρωμένης διαχείρισης, που θα εφαρμόζεται σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων της εταιρείας.
Η παραγωγή ροδιών είναι ελλειμματική ενώ η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται, εξαιτίας των νέων δεδομένων για την θρεπτική αξία του ροδιού και τις ευεργετικές ιδιότητές του. Για το λόγω αυτό, η τιμή του χυμού του ροδιού είναι ιδιαίτερα υψηλή. Αναμένεται λοιπόν ότι η τιμή θα κυμαίνεται μεταξύ 0,70€/κιλό έως 1,20€/κιλό και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να φέρει το προϊόν σχετίζονται κυρίως με το χρώμα και την απουσία ρωγμών στον καρπό.
Το παραγόμενο προϊόν, θα μπορεί να διατίθεται για νωπή κατανάλωση μετά από τυποποίηση και συσκευασία ή για χυμοποίηση ανάλογα με την ποιότητά του. Τη μεγαλύτερη ζήτηση για το προϊόν έχει η Γαλλία, η Γερμανία, η Αμερική αλλά και χώρες της Νότιας Αφρικής.
Η εταιρεία επιθυμεί μελλοντικά να επεκταθεί και σε άλλα είδη, ένα από τα οποία αναμένεται να είναι το αμύγδαλο. Ακόμη όμως η νέα αυτή πρωτοβουλία βρίσκεται στο στάδιο της προεργασίας και συγκέντρωσης των απαραίτητων δεδομένων.


Περισσότερες πληροφορίες:
Τελικό παραδοτέο 1ου έτους, 2007,
Δίκτυο Παροχής Συμβουλών Καινοτόμων Πρωτοβουλιών στον Αγροτικό Τομέα,
Μέτρο 9, ΚΑΝ(ΕΚ) 2182/02 Ι.ΓΕ.Κ.Ε.-ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αρκετα ενδιαφερουσα καλλιεργια.
πως θα μπορουσα να ερθω σε επαφη
με την εταιρια ?

Ανώνυμος είπε...

Από τα παραπάνω γραφόμενα δεν ισχύει τίποτα,από ότι μου είπαν χθες από την ρόδι Ελλάς που λειτουργεί ως μεσάζον για τους Ισραηλινούς(η τιμές και η απόδοση ανά στρέμμα είναι πολύ παρακάτω)Αλλά και το τελικό κόστος δεντροφύτευσης ποτίσματος κτλ. Είναι πολύ παραπάνω
Γιωργος Αρτα

ΘΟΔΩΡΗΣ είπε...

Όταν θέλετε να αντικρούσετε μια άποψη κύριε Γιώργο από την Άρτα καλό θα είναι να έχετε και τα ανάλογα επιχειρήματα. Στην προκειμένη περίπτωση να αναφέρετε τις τιμές που ισχύουν όπως ισχυρίζεστε ότι γνωρίζετε και το τελικό κόστος της εγκατάστασης, και αυτό για την ορθότερη ενημέρωση των αναγνωστών του blog και αυτών που ενδιαφέρονται για μια τέτοια επένδυση. Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

μάλιστα, έβαλα κι εγώ 12 στρ ροδιές, υπολογίζοντας τις ελάχιστες αποδόσεις και ελάχιστες τιμές, η εγκατάσταση στοίχισε περίπου 500 - 600 ευρα με πολύ προσωπική δουλεία και συμβιβασμού ως προς την άρδευση και λίπανση (τον πρώτο χρόνο δεν λιπαίνεις, μόνο ξεβοτανίζεις σκαλίζεις, κλαδεύεις, και περιμένεις) για την άρδευση προτίμησα μια δικια μου λύση , φτηνότερη, ένα λάστιχο και όχι δυο netafin.
το μεγαλύτερο κόστος είναι αυτό των δενδρυλλίων. δεν υπέγραψα καμία σύμβαση με τον προμηθευτή παρά μόνο με την τοπική ΕΑΣ, ομάδα παραγώγων.
Τιμές ήταν από 0,25 έως και 0,8 στην ΕΑΣ. Βέβαια μπορείς να δόσεις σε έμπορα και 1,00 ή 1,20 αλλά μικρότερες ποσότητες και μόνο ΑΑΑ.
Μόνο που το πρόβλημα δεν είναι ούτε η διάθεση ούτε η απόδοση ούτε η τιμή. Όλα τα παραπάνω κρίνονται ικανοποιητικά σε αντίθεση με την υποστήριξη των υπευθύνων γεωπόνων που έχουν άγνοια από δενδροκαλλιέργειες (στην περιοχή μου) με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές απώλειες δένδρων από τον 4ο - 5ο χρόνο .
Όλα αυτά παρατηρώντας τα κτήματα των πρωτοπορών ….

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΟΔΙΩΝ??ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ/??

Ανώνυμος είπε...

Πως μπορω να έρθω σε επαφή με κΑποιον που γνωρίζει Καλά για το θέμα;;

Νικος είπε...

Χαιρεται, έχω κάποιες καλλιέργειες ροδιών, από που θα μπορούσα να μάθω τι γίνεται με τις επιδοτήσεις; Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

500-600 στο σύνολο των 12στρ?

δηλαδή αγορά φυτών, αραιή φύτευση και καθόλου σταγόνα-υποστήλωση?

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,
Δεν ξέρω αν υπάρχει κανείς εδώ γιατί βλέπω το τελευταίο σχόλιο έγινε πριν 3 χρόνια,αλλά παρόλα αυτά θα ήθελα να ρωτήσω με τη σειρά μου...
Επειδή διάβασα για τη συμβολαιακή γεωργία λίγα πράγματα μέσω gaia επιχειρείν..γράφουν ότι εγγυώνται την απορρόφηση των προιόντων των καλλιεργητών για κάποια χρόνια ΑΛΛΑ τι σημαίνει αυτό? Απλά σου βρίσκει πελάτες? Σου εγγυάται δλδ. ότι ο πελάτης τους θα στα αγοράσει τοις μετρητοίς (για να πληρώσεις κι εσύ τη δόση του δανείου σου στην ώρα του) Ή μπορεί να σε πληρώνουν με Χμηνες επιταγές κτλ.?

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ?
ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΣΤΟ email:
karagiannishar@yahoo.gr
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates