Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

<<Στο… γαλατά για «ψίχουλα» καθημερινώς οι κτηνοτρόφοι>>

Στα πρόθυρα εξόδου από τον κλάδο, καθώς το επάγγελμα που επέλεξαν ν’ ακολουθήσουν δεν τους εξασφαλίζει τα προς το ζην, βρίσκονται αρκετοί έλληνες κτηνοτρόφοι, ως επί το πλείστον με μικρές εκμεταλλεύσεις και λίγα ζώα. Πολλοί απ’ αυτούς φθάνουν στο σημείο να πωλούν ακόμη και 2 – 3 κιλά γάλα καθημερινώς, για να αντιμετωπίσουν βασικές τους ανάγκες, ενώ δεν λείπουν διακριτικές συμπεριφορές σε βάρος τους από διάφορες εταιρείες.
Οι χαμηλές τιμές στο γάλα και το κρέας, ιδίως τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την ακρίβεια στις ζωοτροφές, ειδικά τους προηγούμενους μήνες, αποτελούν τα βασικά προβλήματα των κτηνοτρόφων, που έμειναν κι εκτός του κυβερνητικού «πακέτου» ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας, που εξήγγειλε ο Σωτήρης Χατζηγάκης.
Την ανησυχητική κατάσταση στον τομέα «προδίδουν» καθημερινές συνήθειες αρκετών κτηνοτρόφων ανά τη χώρα, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά εφέτος, φτάνουν στο σημείο να παραδίδουν 2 και 3 κιλά γάλα, στις εταιρείες επί καθημερινής βάσης, για να εξασφαλίσουν... «ψίχουλα», αφού πληρώνονται στην καλύτερη περίπτωση 1 ευρώ το κιλό στο πρόβειο.
Παράλληλα, δυσφορία επικρατεί, ιδίως στους «μικρούς» κτηνοτρόφους, λόγω του φαινομένου να πληρώνονται οι παραγωγοί σε τιμές ανάλογες με την ποσότητα του γάλακτος που παραδίδουν παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές της χώρας, κάτι που συνιστά διακριτική μεταχείριση εις βάρος τους. Με απλά λόγια, όσο πιο μικρή η εκμετάλλευση του παραγωγού, τόσο λιγότερα είναι και τα έσοδά του, από την πώληση γάλακτος.
Μάλιστα, την ώρα που οι τιμές στο γάλα στις πιο πολλές περιπτώσεις παραμένουν «παγωμένες», με το κόστος ν' αυξάνει σημαντικά, σε αρκετές περιοχές και μάλιστα κατεξοχήν κτηνοτροφικές οι παραγωγοί πωλούν το γάλα τους βάσει κλιμακωτού τιμολογίου. Έτσι, κατά τη γαλακτοκομική σαιζόν που διανύουμε ο παραγωγός που θα παραδώσει 2 έως 5 τόνους πρόβειου γάλακτος θα πληρωθεί 85 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλό, ενώ ο παραγωγός που θα παραδώσει από 5 έως 20 τόνους θ' απολαύσει 96 λεπτά του ευρώ. Αν δε, παραδώσει παραπάνω από 20 τόνους, τότε θα λάβει 1 ευρώ το κιλό. Κλιμακωτό τιμολόγιο ισχύει και στην περίπτωση του γίδινου γάλακτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates