Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Σαλιγκάρια ένας σίγουρος τρόπος για να χάνεις λεφτά

Κατά 99%, µία απόπειρα επένδυσης στη σαλιγκαροτροφία θα αποτύχει», αναφέρει στο Αγρόκτηµα ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Μ.Φ.Ι.Κ.), Μωυσής Μυλωνάς. «Τα προηγούµενα χρόνια, επιτήδειoι είχαν προσπαθήσει να πείσουν τους Κρητικούς ότι τα σαλιγκάρια είναι µια σίγουρη επιχειρηµατική κίνηση. Τα χαρακτήριζαν, µάλιστα, «χρυσό» ή «πετρέλαιο».

Το αποτέλεσµα; Αρκετός κόσµος έχασε τα χρήµατα και χωράφια που είχε υποθηκεύσει στην Αγροτική Τράπεζα», συµπληρώνει ο ίδιος.

Το Μ.Φ.Ι.Κ. έχει εκπονήσει µία µελέτη, που παραµένει αναξιοποίητη στα χέρια της περιφέρειας Κρήτης- για το πώς θα µπορούσε να γίνει η εκτροφή των σαλιγκαριών στην Κρήτη. Πολλοί επίδοξοι επενδυτές που απευθύνθηκαν στο Μ.Φ.Ι.Κ., αποθαρρύνθηκαν όταν έµαθαν πως για κάθε στρέµµα εκµετάλλευσης, χρειάζονται από 15 έως 25 χιλιάδες ευρώ.

Πέρα από τη διόλου ευκαταφρόνητη επένδυση χρηµάτων τα σαλιγκάρια χρειάζονται σύµφωνα µε τον κ. Μυλωνά συνεχή επιτήρηση: «∆εν µεγαλώνουν µόνα τους, θέλει δουλειά κάθε µέρα, έναν άνθρωποι να τα προσέχει, να αποµακρύνει τα µικρά και να τα αραιώνει», αναφέρει.

Το φωτεινό παράδειγµα Κρήτης

Επιτυχηµένο παραδειγµα µονάδας εκτροφής σαλιγκαριών στην Κρήτη είναι σύµφωνα µε τον κ. Μυλωνά είναι η Escargot de Crete του ∆ρ. Χαράλαµπου Κιαγιά, στο Λατζιµά Ρεθύµνου. Αιτία της επιτυχίας; Σύµφωνα µε τον κ. Μυλωνά η καθετοποίηση της παραγωγής.

Ζητήσαµε λοιπόν τα φώτα του κ. Καγιά σε µία καλλιέργεια που όπως φαίνεται ξέρει καλά. Ξεκινώντας από το κόστος της µονάδας, ο κ. Καγιάς επισήµανε ότι το κόστος µίας µονάδας εκτροφής µπορεί να ποικίλει, τονίζοντας ότι µε κανένα τρόπο δεν πρέπει να ξεπεράσει τον στόχο των 15 χιλιάδων ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη λειτουργίας για τον πρώτο χρόνο παραγωγής.

Όσον αφορά το περιθώριο κέρδους ο κ. Καγιάς σηµείωσε ότι δεν µπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιµήσεις, καθώς οποιαδήποτε πρόβλεψη έχει να κάνει µε τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής (πάγιο κόστος ετήσιας εκτροφής) καθώς και τον τρόπο διάθεσης. «Σε κάθε περίπτωση τα σαλιγκάρια που παράγονται πρέπει να διατίθενται καθώς αν έχουµε παραγωγή και δεν µπορούµε να την διαθέσουµε τότε µιλάµε για καταστροφή», τονίζει. «Επιπλέον, µπορούµε να πούµε ότι το κόστος εκτροφής για κάθε κιλό σαλιγκάρια δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 ευρώ».

∆ρόµος γεµάτος εµπόδια

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η επιτυχία της συγκεκριµένης προσπάθειας έγκεται στην επιµονή των ανθρώπων της καθώς τα εµπόδια ήταν πολλά: «Στην πρώτη σοβαρή προσπάθεια ενώ είχαµε δηµιουργήσει γόνο για παραγωγή 10 τόνων σαλιγκαριών τελικά παράχθηκαν όλα και όλα 70 κιλά. Όµως την επόµενη χρονιά τα 70 κιλά έδωσαν µία παραγωγή 500 κιλών και το πρώτο σοβαρό δείγµα ότι στην περιοχή που εδρεύουµε η εκτροφή σαλιγκαριών ήταν εφικτή», εξηγεί ο κ. Καγιάς.

Από εκείνο το σηµείο και µετά υπήρξε πιο µεθοδική δουλειά και παρατήρηση. «Έτσι χτίσαµε την τεχνογνωσία µε βασική µας αρχή ότι το σαλιγκάρι είναι ένα άγριο ζώο και έτσι πρέπει να το αντιµετωπίζουµε πάντα µε σεβασµό στο φυσικό περιβάλλον. Για το τέλος, ο κ. Καγιάς κράτησε το κρισιµότερο κατ’ αυτόν πρόβληµα κάθε προσπάθειας, δηλαδή το ότι ζούµε σε µία χώρα που δεν διαθέτει κανένα εργαλείο βοήθειας στο εµπορικό κοµµάτι των εξαγωγών.

ΠΗΓΗ: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates