Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία σε περιοχή της Αμφιλοχίας

Νεκρά ζώα σε ποτάμια και ρέματα της περιοχής

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από δεκάδες νεκρά πρόβατα που εντοπίστηκαν σε όλο σχεδόν το μήκος του ποταμού Μποτώκου, Ξηροπόταμου, Μπουκοβίτσα στον Κάμπο Αμπελακίου. Πιθανότατα οι κτηνοτρόφοι να πέταξαν τα νεκρά ζώα στα ποτάμια που ψόφησαν εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, ο οποίος έκανε την παρουσία εδώ και ένα μήνα στην περιοχή, και πήρε διαστάσεις το τελευταίο δεκαήμερο πλήττοντας κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.
Οι κτηνοτρόφοι, που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την φροντίδα των νεκρών ζώων, βρίσκουν σαν εύκολη λύση να πετούν τα πτώματα των ζώων σε ποτάμια και ρέματα. Η αποσύνθεση των ζώων αρχίζει σταδιακά, αφού τα πτώματα παραμένουν εκτεθειμένα χωρίς ταφή, ενώ παραπέρα βόσκουν άλλα ζώα. Αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο θα υπάρξουν σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία λόγω της μόλυνσης προκαλώντας ακόμα και διαστάσεις επιδημίας. Οι κτηνοτρόφοι με την πράξη τους αποδεικνύουν τον γενικότερο «σεβασμό» που τρέφουν για το περιβάλλον και για τα πλάσματα από τα οποία βιοπορίζονται.
Σύμφωνα με το νόμο 1774 στα νεκρά ζώα θα πρέπει να γίνεται ταφή ή καύση. Επίσης είναι σαφές το άρθρο 2 του νόμου 1501/2008 περί της «Ασφάλειας και προστασίας του Αγροτικού Περιβάλλοντος και της πρόληψης αγροτικών αδικημάτων» το οποίο αναφέρει ότι απαγορεύεται να αφήνονται άταφα πέραν των 48 ωρών ζώα ή πτηνά που έχουν πεθάνει ή φονευθεί σε αγροτική έκταση.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων, η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα ποτάμια, ρέματα στην περιοχή του Λουτρού, Ανοιξιάτικου και σε άλλα χωριά. Το φαινόμενο αυτό κατά το οποίο ποτάμια – ρέματα μετατρέπονται σε νεκροταφεία – σκουπιδότοποι αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ενώ αυστηρά πρόστιμα περιμένουν αυτούς που προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες καθώς πρόκειται για παράβαση ποινικού χαρακτήρα.

ΠΗΓΗ: e-maistros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates