Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Ερώτηση της Ντ.Μπακογιάννη για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες.


Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Ν. Άρτας της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» (που εδρεύει στην  οδό Ελ. Βενιζέλου και Μαξίμου Γραικού 20), ενημερώνει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής ότι «Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες και εκφράζοντας την οργή και αγανάκτηση αυτών, γνωστοποιεί ότι η  πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ κα Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υφυπουργό Οικονομικών για το θέμα αυτό».
Συγκεκριμένα στην ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη και τον Υφυπουργό Οικονομικών  κ. Δ. Κουσελά με θέμα «Αναβολή για τα τέλη Ιουλίου της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες» που κατέθεσαν οι Ντόρα Μπακογιάννη και Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρονται τα εξής:
«Οι αλλαγές στον αγροτικό τομέα συνεχίζονται, όχι όμως προς το καλύτερο, όπως έχει πολλές φορές δεσμευτεί η σημερινή κυβέρνηση. Με έκπληξη διαβάζουμε το ΦΕΚ τ.Β΄466 της 23-03-2011, το οποίο αναφέρεται στην επιστροφή ΦΠΑ των αγροτών. Η εν λόγω εγκύκλιος φέρνει τα πάνω κάτω σε όσα ήξεραν μέχρι τώρα οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Ενώ μέχρι πέρυσι η διασταύρωση των στοιχείων γινόταν κάθε χρόνο με τις δηλώσεις του προηγούμενου οικονομικού έτους –που είναι και το πιο λογικό- φέτος το υπουργείο ζητά τη συνυποβολή μέχρι 30 Ιουνίου της δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής του 2011. Αυτό πρακτικά καθιστά αδύνατη την επιστροφή του ΦΠΑ πριν από το τέλος Ιουνίου.
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το ΦΠΑ των αγροτών δίνονταν στους δικαιούχους μέχρι τα μέσα Απριλίου και συνήθως αναφέρονταν από τους αγρότες ως «Δώρο Πάσχα» γιατί έφτανε στα χέρια τους τις περισσότερες φορές την Μεγάλη Εβδομάδα. Ωστόσο με το ΦΕΚ τ.Β΄ 466 καθίσταται σαφές ότι το νωρίτερο που θα εκταμιευτεί θα είναι τα τέλη Ιουλίου. Ως εκ τούτου, είναι δεδομένο  σε πόσο δύσκολη κατάσταση θα βρεθούν δεκάδες χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι έχουν καταθέσει τα απαραίτητα  τιμολόγια από τις αρχές Φεβρουαρίου και υπολόγιζαν τα χρήματα αυτά, τη στιγμή που βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση όλη η χώρα  και ιδιαίτερα όλος ο αγροτικός κόσμος. Επιπλέον, το ΦΠΑ, πέραν των τρεχουσών οικονομικών υποχρεώσεων εξυπηρετούσε και την αγορά γεωργικών εφοδίων ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Η πρόφαση της κυβέρνησης για την εν λόγω καθυστέρηση είναι ότι πρέπει ως δικαιολογητικό να υποβληθεί η Δήλωση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2011, τη στιγμή που ακόμα και σήμερα δεν έχει αποφασιστεί ποιος φορέας θα υλοποιήσει το έργο, το οποίο μάλιστα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την 15η Μαΐου 2011.
Κατόπιν των ανωτέρω
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
-Πως είναι δυνατόν να δοθεί το ΦΠΑ για προϊόντα που καλλιεργήθηκαν και εμπορεύτηκαν το 2010 με βάση τη δήλωση του 2011;
-Πως μπορεί να γίνει η απαραίτητη διασταύρωση τη στιγμή που αφενός οι αγρότες αλλάζουν πολλές φορές καλλιέργεια στην πάροδο των ετών και αφετέρου αυξομειώνουν την έκταση της καλλιεργούμενης γης;
-Μήπως τελικά πρόκειται για απλές προφάσεις ώστε να καθυστερήσει η πληρωμή εις βάρος του αγροτικού κόσμου;
-Στην περίπτωση που κάποιος αποβιώσει ή πρόκειται να μεταβιβάσει το 2011 την αγροτική γη, οπότε δεν θα υποβάλει και δήλωση ΟΣΔΕ  τι θα γίνει με την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούται από την προηγούμενη χρονιά;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates