Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Ερώτηση για την προώθηση και προβολή του ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά των ΗΠΑ.


Την ερώτηση προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης προσυπέγραψε και ο βουλευτής Άρτας της Ν.Δ. Κώστας Παπασιώζος 

Ο βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Παπασιώζος προσυπέγραψε ερώτηση μαζί με άλλους 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας,  την οποία και κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων με Αριθμ. Πρωτ.: 12645/08-03-2011, προς τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη με θέμα «Ενέργειες προώθησης, προβολής του ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά των Η.Π.Α.»
«Από το περασμένο καλοκαίρι ένα τεράστιο σκάνδαλο με νοθευμένα ιταλικά και ισπανικά ελαιόλαδα στην αγορά των Η.Π.Α. προκαλεί αναστάτωση στους αμερικανούς καταναλωτές.
Η αγορά ελαιολάδου συμπεριλαμβανομένου και του πυρηνελαίου στις Η.Π.Α. ανέρχεται για το 2009 σε 220.000 τόνους περίπου, αξίας 913,7 εκατομμύρια δολάρια. Το μερίδιο της Ελλάδας στην αγορά αυτή είναι λιγότερο του 2%.
Την ίδια στιγμή στη χώρα μας παράγονται περί τους 270.000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως με το 80% της ποσότητας αυτής να κατατάσσεται στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου.
Από την ποσότητα αυτή μόνον οι 20.000 τόνοι περίπου εξάγονται ως συσκευασμένο ελαιόλαδο, ενώ άλλοι 50.000 τόνοι συσκευασμένου ελαιόλαδου κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Οι υπόλοιποι 130.000 – 150.000 τόνοι κυκλοφορούν χύμα είτε στο εσωτερικό για αυτοκατανάλωση (50.000 – 60.000 τόνοι) είτε εξάγονται (100.000 τόνοι).
Με τον τρόπο που γίνεται η διακίνηση της τεράστιας αυτής ποσότητας γνήσιου και εξαιρετικά παρθένου ελληνικού ελαιολάδου ζημιώνονται και οι παραγωγοί αλλά και η χώρα. Ωφελημένοι είναι κάποιοι “αετονύχηδες” που παρανομούν, εκμεταλλευόμενοι την αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών εδώ και χρόνια να εξυγιάνουν την αγορά.
-Επειδή  η χύμα διακίνηση του ελαιολάδου στο εξωτερικό και το εσωτερικό ζημιώνει οικονομικά τους παραγωγούς, το κράτος και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών,
-Επειδή η χύμα διακίνηση του ελαιολάδου στερεί από το ελληνικό ελαιόλαδο τη δυνατότητα καταξίωσής του ως το ανώτερο ποιοτικά στην αγορά του εξωτερικού όπου είναι σχεδόν άγνωστο,
-Επειδή η ευκαιρία που παρουσιάστηκε στην αγορά των Η.Π.Α. για το ελληνικό ελαιόλαδο είναι μοναδική στα χρονικά,
Επειδή οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και φέτος είναι ιδιαίτερα χαμηλές για τον παραγωγό,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Τι ενέργειες έχει κάνει η Κυβέρνηση για την προώθηση και προβολή του ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά των Η.Π.Α., από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα;
-Τι ενέργειες έχει κάνει η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της διακίνησης του ελαιολάδου σε χύμα μορφή από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι σήμερα;
-Τι ελέγχους έκανε μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση ως προς τα φαινόμενα νοθειών και παρατυπιών στην αγορά τους ελαιολάδου τόσο στις ποσότητες που διακινούνται στο εσωτερικό όσο και στις προς εξαγωγή και ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών;»

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates