Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζητούν οι ακτινιδοπαραγωγοί



Καταγγέλλουν κινήσεις καρτέλ των εμπόρων
Και υπόμνημα στην Γενική Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή
Υπόμνημα συντάσσουν οι ακτινιδοπαραγωγοί προκειμένου να διαβιβαστεί προς την Γενική Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή, ενώ παράλληλα ζητούν και την παρέμβαση όλων των βουλευτών και των θεσμικών φορέων του νομού  στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καταγγέλλοντας κινήσεις καρτέλ, από μέρους των εμπόρων για την διαμόρφωση χαμηλής τιμής στα ακτινίδια.
Από χθες, Τρίτη, 12 Οκτωβρίου, ξεκίνησε η διαδικασία συλλογής ακτινιδίων για την φετινή παραγωγή. Οι καλλιεργητές μπορούν να κόβουν τα ακτινίδιά τους, εφόσον μετά από έλεγχο της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης στα κτήματα, έχουν συμπληρώσει τα 6,2 brix που απαιτούνται για την ωρίμανση τους.
13-10-2010
Ωστόσο, ενόψει της νέας εμπορικής περιόδου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού Παραγωγής και Εμπορίας Ακτινιδίων Άρτας, καταγγέλλει προσπάθεια δημιουργίας καρτέλ, από τους εμπόρους στην Άρτα, προκειμένου να μην δώσουν υψηλότερη τιμή, όπως συμβαίνει φέτος λόγω μεγάλης ακαρπίας σε όλες τις ακτινιδοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
Αναλυτικότερα, σε συνέντευξη τύπου που το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο «Κρόνος», ο πρόεδρος Χρήστος Κολιός, τόνισε: «Πέρυσι είχαμε μια πάρα πολύ άσχημη χρονιά σχετικά με τις τιμές. Η φετινή είναι πάλι άσχημη σε ότι αφορά την ποσότητα της παραγωγής. Έχουμε μεγάλη ακαρπία, όχι μόνο στην περιοχή της Άρτας όπου η παραγωγή υπολογίζεται σε 15.000 τόνους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ήταν 30.000 τόνοι, αλλά ταυτόχρονα μεγάλη ακαρπία υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, όπως και στην Κατερίνη που είναι η κυρίως ακτινιδοπαραγωγική περιοχή στον Ελλαδικό χώρο, όπου φτάνει το 50%.
Την ίδια στιγμή, μεγάλη ακαρπία έχει και η Ιταλία. Από πληροφορίες που έχουμε η ακαρπία φτάνει στο 40%. Έτσι φέτος θα υπάρξει έλλειμμα παραγωγής περίπου 250.000 τόνων, συνολικά. Οπότε, με απλά λόγια, η φετινή παραγωγή ακτινιδίων του δυτικού ημισφαιρίου όπου ανήκουμε εμείς και η Ιταλία όχι μόνο δεν φτάνει για την παγκόσμια αγορά αλλά ούτε για την κάλυψη των καταναλωτών της Ευρώπης. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία όχι να πλουτίσουν οι παραγωγοί αλλά να καλύψουν την περυσινή απώλεια εισοδήματος που είχαν. Και γι’ αυτό ευελπιστούμε να πάρουμε φέτος μια ικανοποιητική τιμή.
Λυπούμαστε όμως πάρα πολύ από το γεγονός ότι οι έμποροι δεν βγαίνουν στους παραγωγούς για να δώσουν τιμή στο προϊόν, αλλά πληροφορούμαστε ότι έχουν μαζευτεί σε κλειστούς χώρους και εκεί δεν ξέρουμε τι συμφωνίες μπορεί να κάνουν μεταξύ τους. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι επιδιώκουν να πάρουν την παραγωγή με όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή και με πίστωση. Και να πληρώσουν τους παραγωγούς αφού πρώτα πουλήσουν το προϊόν όποτε αυτοί αποφασίσουν!
Γι’ αυτό το λόγο καλούμε τους παραγωγούς να μην υποκύψουν σ’ αυτές τις πιέσεις.
Γνωρίζουμε ότι έχουν τεράστιες οικονομικές ανάγκες, αλλά πρέπει να υποστηρίξουν το προϊόν τους. Οι έμποροι, με τον τρόπο που λειτουργούν, μας θυμίζουν καρτέλ. Εμείς ως Συνεταιρισμός δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε σε αυτή την διαμορφωμένη κατάσταση. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε και καλούμε τους πολιτικούς του τόπου, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την κυβέρνηση, να παρέμβουν, αν είναι δυνατόν και σήμερα, ώστε να πάρουν οι παραγωγοί μια ικανοποιητική τιμή, για να καλύψουν τα έξοδά τους και να μείνει και γι’ αυτούς ένα μικρό κέρδος, αλλά και οι καταναλωτές να αγοράσουν σε μια καλή τιμή».
Σχετικά με την προτεινόμενη τιμή ένεκα και της ακαρπίας και εκείνη για την οποία καλούνται οι παραγωγοί να μην υποκύψουν, ο πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε, μας απάντησε: «Κάθε χρόνο οι έμποροι ισχυρίζονται και μας λέμε ότι την τιμή δεν την καθορίζουν αυτοί αλλά ότι η τιμή καθορίζεται από την Ιταλία. Η Ιταλία έχει 600.000τόνους ακτινίδια ενώ εμείς έχουμε μόνο 30.000. Επικαλούνται λοιπόν τους Ιταλούς.
Φέτος έχουμε ασφαλής πληροφορίες ότι στην Ιταλία τα ακτινίδια πωλούνται και πουλήθηκαν πάνω από 65 λεπτά το κιλό. Εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε τιμή. Εμείς θέλουμε μια τιμή ικανοποιητική και για τον παραγωγό και για το εμπόριο και για τον καταναλωτή. Δεν είμαστε άπληστοι. Δεν θέλουμε να θησαυρίσουμε. Θέλουμε να βγάλουμε τα έξοδά μας και ένα μικρό εισόδημα, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες μας».
Αναφορικά με τις παραπέρα κινήσεις ο πρόεδρος είπε: «Μετά από την συνάντηση αυτή που έχουμε σήμερα μαζί σας θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους βουλευτές του νομού και θα ζητήσουμε να έχουν παρέμβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού», οπότε σε νεότερη επικοινωνία ο ίδιος δήλωσε ότι: «Υπήρξε επικοινωνία του βουλευτή Άρτας Παύλου Στασινού με τον Συνεταιρισμό απ’ όπου ζητήθηκε η αποστολή σχετικού υπομνήματος το οποίο θα καταθέσει ο βουλευτής στον υπουργό Γεωργίας Κώστα Σκανδαλίδη. «Ετοιμάζουμε το υπόμνημα που μας ζητήθηκε με αναλυτική αναφορά στο πρόβλημα και θα το στείλουμε στον κ. Στασινό που το ζήτησε για να κάνει παρέμβαση στον υπουργό Γεωργίας, αλλά αύριο (σ.σ. σήμερα Τετάρτη 8:30) θα πραγματοποιήσουμε και Γενική Συνέλευση στον Συνεταιρισμό, ώστε να πάρουμε αποφάσεις συλλογικές για τις περαιτέρω ενέργειες που θα κάνουμε, καθώς είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε την παρέμβαση κάθε αρμόδιας Αρχής και Υπηρεσίας», τόνισε ο κ. Κολιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates