Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Τροπολογίες για τους παραγωγούς – πωλητές αγροτικών προϊόντων.

Τροπολογίες, με τις οποίες προτείνει την εξαίρεση των παραγωγών - πωλητών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές από την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ και τήρησης βιβλίων β’ κατηγορίας κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.
Ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις ρυθμίσεις που προωθούνται από την Κυβέρνηση, μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου, «κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, οι εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκαν στην ανάγκη να εξαιρεθούν οι αγρότες που πωλούν προϊόντα στις λαϊκές αγορές από τις εξοντωτικές για αυτούς διατάξεις που αφορούν την επιβολή ΦΠΑ 10% στις πωλήσεις τους, καθώς και την υποχρέωση να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων β' κατηγορίας.

Κάνουμε μία έσχατη προσπάθεια για τη διάσωση των αγροτών, καταθέτοντας δύο τροπολογίες, στις οποίες προτείνουμε την εξαίρεση από τις εν λόγω διατάξεις για τους κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές του Νομού τους, όμορων Νομών, καθώς και των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε όλους τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι εξ ορισμού δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να πουλήσουν σε λαϊκές.

Στις αιτιολογικές εκθέσεις εκθέτουμε τους λόγους για τους οποίους οι εν λόγω ρυθμίσεις είναι άδικες και εξοντωτικές για τους μικρούς, και συχνά εποχιακούς παραγωγούς, με μικρούς κλήρους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη λαϊκή προκειμένου να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους. Τόσο η επιβολή ΦΠΑ, όσο και η τήρηση βιβλίων β' κατηγορίας συνεπάγονται κατ' ουσίαν την εξαίρεσή τους από το ειδικό καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ 11%, το οποίο ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αγρότες.

Σε ό,τι αφορά τώρα το λογιστικό προσδιορισμό τους εισοδήματός τους, υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με τα παραστατικά εξόδων, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά αγροτικά έξοδα. Κατ' αρχήν, στο χωράφι απασχολούνται, κατά κύριο λόγο, μέλη της ίδιας οικογένειας, τα οποία αντλούν από κοινό εισόδημα και για τα οποία βεβαίως δεν υπάρχουν παραστατικά αμοιβής. Επιπλέον, οι εποχικοί αγρεργάτες δεν διαθέτουν δελτίο παροχής υπηρεσιών. Για να αιτιολογηθεί η δαπάνη θα πρέπει, είτε ο παραγωγός, είτε ο αγρεργάτης να επιβαρυνθεί με επιπλέον παρακράτηση φόρου 20%. Ακόμη, οι αγροί συχνά ενοικιάζονται χωρίς συμβόλαια, άρα και χωρίς αποδείξεις ενοικίου. Τέλος, οι δαπάνες για απόκτηση μηχανημάτων που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν δεν συμπεριλαμβάνονται στα τρέχοντα έξοδα, ώστε η απόσβεση πάγιου κεφαλαίου δεν εμφανίζεται στα λογιστικά βιβλία.

Θέλω να επισημάνω και να τονίσω ότι οι παραγωγοί - πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές δεν ζητούν να εξαιρεθούν από το μέτρο της ταμειακής μηχανής. Αντιθέτως, επειδή το αγροτικό εισόδημα ήδη προσδιορίζεται τεκμαρτά, προτείνουν να προσδιορίζεται, μέσω των ταμειακών, ο τζίρος της δραστηριότητας στη λαϊκή αγορά και να υπολογίζεται ο φόρος που αντιστοιχεί σε αυτήν βάσει του συντελεστή κέρδους. Αυτό διασφαλίζει και την ορθή, αλλά και τη δίκαιη φορολόγησή τους.

Επαναλαμβάνω ότι η φοροδοτική ικανότητα των αγροτών μας είναι δεδομένη και περιορισμένη. Δεν είναι αυτοί οι μεγάλοι φοροφυγάδες που κοστίζουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Είναι άνθρωποι που κερδίζουν με δυσκολία τα προς το ζην, προσφέροντας παράλληλα στους καταναλωτές φρέσκα, φθηνά προϊόντα, χωρίς μεσάζοντες και κερδοσκόπους να «φουσκώνουν» τις τιμές. Εάν η Κυβέρνηση επιμείνει να φορολογήσει επιπλέον το αγροτικό εισόδημα, θα πλήξει και τους αγρότες, και τους πολίτες και το θεσμό των λαϊκών αγορών, οι οποίες αποτελούν τη βασική πηγή τροφοδότησης κυρίως χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Και βεβαίως αυτό θα δημιουργήσει υπόνοιες ότι στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι, ούτε η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, ούτε η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως διατείνεται στο εν λόγω νομοσχέδιο. Είναι η ευθεία επίθεση στα χαμηλά εισοδήματα και μάλιστα σε μία περίοδο που οι πολίτες θα περιορίσουν τα έξοδά τους στα απολύτως βασικά είδη, όπως τα τρόφιμα».

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

1 σχόλιο:

Αλέξανδρος Ζήβας είπε...

Στιχάκια καθρέφτες…., που γδύνουνε ψεύτες….,….!

* ….. Θύτες οι τετράποδοι….,
---- Καθεστώς ‘’Δημοκρατία’’….! ----
θύματα τα δίποδα….,
νόθο πίνουν το κρασί –τους….,
τα ‘’μεθύσια’’ τους γιατροί τους…..
κι ίσια τα ανάποδα….!.....

* ….. Άλλο πράμα η κερήθρα….. κι άλλο πράμα η μυζήθρα….,
άλλο το μελισσομέλι….. κι άλλο το σκουληκομέλι….!.....

* ….. Γιορτάζουν, λεν, ‘’Δημοκρατία’’....,
που αυτοί, τάχα, στηρίζουν....,.....
πιο κάτω είν’ χωματερή....,
τσούρμο αμέτρητα παιδιά
προσμένουν σκουπιδιάρηδες
να ρίξουν τ’ αποφάγια –τους....,
να βρουν....,να φάν’...., να στυλωθούν....,
να ζουν να συνεχίζουν....!.....

* ….. ‘’Λογική’’ κονσέρβα…..
και ελπίδα πρέζα….,
---- πού σε πάν’…., πού πας…!; ----
φυλακή ο δρόμος….,
σιγολιώνεις…., κι όμως…..
δεν το ξεκουνάς….!.....

* ….. Δίνει πάσα ο Μπαμπάκας…., να ‘χει ο γιος το αρχηγιλίκι…..
και ο Θειος του ανεψιού του…., να ‘χει κι ο λαός ‘’μανίκι’’….!.....

* …..Κι ο λαούλης…., οπαδούλης….,
πάντα, ‘’Μπούλης’’ κι υποδούλης….,
λέει, λέει….. και τους βρίζει….,
τώρα…., και τους γιουχαΐζει….,…..
μα…., σαν έρθουν εκλογές….,
πάντα, ‘’τέτοιους’’, να, ψηφίζει….,…..
κι ό,τι ζει, βρε, το αξίζει….!……

* ….. Μία μπρος….. και δέκα πίσω….,
μία άσπρο….. δέκα μαύρο….,…..
με του Κενού το Τίποτα
παράλληλο ταξίδι
σου έγινε συνήθεια….,…..
---- τι φωνασκείς βοήθεια…!; ----
‘’μέτρα το χρόνο αντίστροφα’’….:
‘’μείον ένα…., μείον δύο….. και λοιπά…..’’….,
κι άει στα μαυρότρυπα γκρεμνά….!.....

* ….. Άσπρο – μαύρο…., ντούμπλε φας…., Εξουσία δίχως στιλ….,
θέλω να σε ‘δω αν φας….. κι όλο δείχνεσαι προφίλ….!......

* …..Άκου, λίγο, ανθρωπάκο…., ζήσε μ’ ‘’ανορθογραφία’’….,
σου ‘στησαν παγίδα…., λάκκο…., μέσα στην ‘’ορθογραφία’’….!.....

* ….. Τα άνομα του χτες….. νόμιμα είν’ σήμερα….,
πάντρελοι Ελεγκτές….. μας κλείνουν σε σύνορα….!.....

* ….. Πέτρα σου λέγαν που κυλά
ποτέ της δε στεριώνει….,
μα δε σου είπανε, ποτέ,
πως χορταριάζει, ύπουλα,
η πέτρα που στεριώνει….!.....

* ….. Αν κρίνεις Αφέντες…., ‘’σταυρό’’ θε να σου φτιάξουν….,
κι αν κρίνεις λαούλια…., σε ‘’τάφο’’ θα σε θάψουν….!.....

* ….. Το ‘ξερα αυτό από παιδί….,
που γίνεται συνήθως….,
μα διάλεξα τον Ήλιο εγώ…..
και δεν πονάω….. που πονώ….,
μου αρκεί που άλλους δεν πονώ….,…..
κι είμαι, γι’ αυτό, περήφανος….,
που υπηρετάω το Θεό….!.....

* ….. Κι αθώοι πληρώνουν….,
κι αφού δυο ‘’Χριστοί’’,
να, σπάνια, πια, χώνουν
στη μέση έναν ‘’ληστή’’….!.....

….: Αλέξανδρος Ζήβας,
URL : www.alexandros-zivas.gr
….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates