Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Σοβαρός ανταγωνιστής για τα εσπεριδοειδή του ευρωπαϊκού Νότου το Μαρόκο.



Πρόσφατα η κυβέρνηση του Μαρόκου εξήγγειλε «πράσινο σχέδιο» με το οποίο στοχεύει στη συγκροτημένη ανάπτυξη του κλάδου παραγωγής και εξαγωγής πορτοκαλιών και μανταρινιών. Τα εν λόγω εσπεριδοειδή θα είναι τα νέα αγροτικά προϊόντα που μαζί με τις ελιές, το Μαρόκο σκοπεύει να επενδύσει μαζικά βάσει του νέου σχεδίου.
Έτσι το Μαρόκο στρέφει την προσοχή του από τη παραγωγή σίτου (δεν είναι συμφέρουσα ) και από την κτηνοτροφία προς την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, πολιτική που ευνοείται ιδιαίτερα  από την νέα  συνθήκη σύνδεσης της χώρας με την Ε.Ε.
Στόχος της Μαροκινής Κυβέρνησης είναι ο διπλασιασμός της παραγωγής εσπεριδοειδών μέχρι το 2020.
Οι επιδοτήσεις που θα δοθούν θα κυμανθούν στα 1.070 ευρώ ανά στρέμμα. Ήδη αρκετοί αγροτικοί σύνδεσμοι της Ισπανίας, θορυβημένοι από τις εξελίξεις αυτές, έθεσαν αίτημα στην Κυβέρνηση τους να εναντιωθεί σθεναρά και να καταπολεμήσει τη συνθήκη αυτή.
Το γεγονός που ανησυχεί τους ισπανούς αγρότες είναι ότι ενώ στην Ισπανία εγκαταλείπονται εκτάσεις λόγω χαμηλών τιμών, στο Μαρόκο αντίστοιχα οι εκτάσεις εσπεριδοειδών αυξάνονταν μαζικά κατά περίπου 2000 στρέμματα το χρόνο.
Η έκταση καλλιέργειας εσπεριδοειδών του Μαρόκου προβλέπεται να αγγίξει εντός της επόμενης δεκαετίας τα 109.000 στρέμματα, με όγκο παραγωγής 3,20 εκατ. τόνους.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates