Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

<<ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ>>

Διευκρινήσεις για τις γεωργικές αποζημιώσεις και την Ε.Ε.
Συνάντηση την επόμενη Τετάρτη Χατζηγάκη- Boel
Δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Σωτήρη Χατζηγάκη
Αναφερόμενος σε πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης δήλωσε τα εξής:
«Να ξεκαθαρίσω σήμερα μερικά πράγματα γιατί υπάρχει μια ομιχλώδης κατάσταση και εξαιτίας κάποιων δημοσιευμάτων και εξαιτίας διαφόρων παρανοήσεων που έγιναν.
Πρώτον. Δεν υπάρχει κανένα, μα κανένα πρόβλημα με την Κοινότητα. Ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι απολύτως σύννομο κοινοτικά. Το δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι όλες μου οι ενέργειες θα συμπορεύονται με το κοινοτικό δίκαιο και το λέω αυτό διότι μιλάμε πάντοτε για ζημιές είτε ποιοτικές είτε ποσοτικές, τις οποίες υπέστησαν οι παραγωγοί.
Επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σας πω ότι ζήτησα να επικοινωνήσω με την Επίτροπο. Δεν την βρήκα στο τηλέφωνο, αλλά θα επικοινωνήσω κάποια στιγμή να της το ανακοινώσω. Επίσης, θα έχω αναλυτική συζήτηση μαζί της κατά την προγραμματισμένη, από ημερών, επίσκεψή μου στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη, όπου θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω μαζί της και για άλλα θέματα.
Συνεπώς αυτή η συζήτηση, η παραφιλολογία, θα πρέπει να κλείσει για πολλούς λόγους. Δεν πρέπει σε τελική ανάλυση να βγάλουμε τα μάτια μας μόνο και μόνο για να κάνουμε αντιπολίτευση, μόνο και μόνο για κομματικούς λόγους και μόνο και μόνο γιατί μερικοί γεωπόνοι θέλουν να παίζουν ορισμένα παιχνίδια. Τελεία και παύλα εδώ.
Δεύτερον. Όπως ξέρετε πάει να δημιουργηθεί ένα θέμα όσον αφορά τα σιτηρά και τα δημητριακά, ότι δήθεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες και επομένως δεν νομιμοποιούμαστε να αποζημιώσουμε τους αγρότες. Είναι απόλυτα ανακριβές. Γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε συγκεντρώσει -και ποσοτικά αλλά και ποιοτικά- υπάρχει πραγματική ζημία εις τους αγρότες αυτούς. Υπάρχουν ζημιογόνα αίτια (π.χ. ξηρασία, φυτοπαθολογικές και εντομολογικές ασθένειες κ.α.), τα οποία αν και περιλαμβάνονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν είχαν ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα. Εμείς εφαρμόζοντας το νόμο και εφαρμόζοντας τους κανονισμούς της Ε.Ε. επικαλούμαστε όλα αυτά τα ζημιογόνα γεγονότα που αφορούν και στην ποιότητα και στην ποσότητα της παραγωγής, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα μα κανένα πρόβλημα όσον αφορά τους σιτοπαραγωγούς και τους παραγωγούς καλαμποκιού.
Τρίτον. Θέλω να κάνω έκκληση στους πάντες. Κριτική μπορεί να κάνει οποιοδήποτε κόμμα θέλει, αλλά δεν μπορεί να την κάνει στις πλάτες και εις βάρος των αγροτών. Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια για να ξεκαθαρίσουμε και να μπορέσουμε να στηρίξουμε μια πραγματικά πολύ μεγάλη ζημιά την οποία υπέστησαν οι αγρότες. Ζημιά, όχι ενίσχυση. Μιλάμε για αποζημίωση, για αποκατάσταση ζημιάς. Έτσι, προκειμένου η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αντιμετωπίσουν τις παραπάνω περιπτώσεις ζημιών των προϊόντων φυτικής παραγωγής, που το 2008 ήταν ασυνήθιστα μεγάλης έντασης, αποφασίσθηκε η ενεργοποίηση των σχετικών διατάξεων του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, που είναι απολύτως συμβατές με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία.
Στο θέμα αυτό, ήταν απολύτως σύμφωνη και η αρμόδια Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.
Πέραν των ζημιών, που αντιμετωπίζουμε με τις καταβαλλόμενες αποζημιώσεις, υπάρχουν κι άλλες ζημιές που αντιμετωπίζονται ήδη από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία, όπως αυτή προβλέπεται από τον Κανονισμό του.
Τέλος, απευθυνόμενος κυρίως στους αγρότες της Αλαμάνας αν δεν απατώμαι και του Κάστρου, όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη πολιτική. Είπα ότι για μένα αποτελεί στοίχημα ζωής, στοίχημα πολιτικής μου, ότι τα ζητήματα τα μακροπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα, τα θεσμικά, τα βασικά, όλα αυτά τα ζητήματα για τα οποία άγχεται ο σημερινός αγρότης, η σημερινή αγρότισσα και οι οργανώσεις τους είναι ζήτημα το οποίο θα το θέσω επί τάπητος αμέσως μόλις κλείσουν αυτές οι ιστορίες που έχουμε σήμερα. Το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής θα το κάνω πράξη. Το λέω γιατί το άκουσα στις τηλεοράσεις και το διάβασα στις εφημερίδες ότι το βασικό ζήτημα που τους απασχολεί είναι τι θα γίνει στο μέλλον. Τους λέω λοιπόν, ότι το συντομότερο δυνατόν, ίσως και μέσα σε ένα μήνα, θα ζητήσω τις προτάσεις τους για τον τρόπο οργανώσεως του Συμβουλίου, έτσι ώστε να προχωρήσουμε μαζί, ο ένας στηρίζοντας τον άλλο και να καθορίσουμε μια αγροτική πολιτική τέτοια η οποία θα είναι πράγματι προς όφελος του αγρότη της Ελλάδος σήμερα.
Οι αγρότες, όπως είχα τη βεβαιότητα από την πρώτη στιγμή που με ρωτούσατε «και τι θα γίνει αν δεν φύγουν», δείχνουν σύνεση, λογική, σωφροσύνη και, θα έλεγα, πατριωτικό αίσθημα επάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Νομίζω ότι το βλέπετε και το βλέπουν και οι αγρότες μας, ότι σιγά-σιγά διαισθάνονται την αγάπη και την ευαισθησία της Κυβερνήσεως. Διαισθάνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και νομίζω ότι το πρόβλημα λύνεται».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι αγρότες καλόπιστα φύγανε από τα μπλοκ. Χρήματα στους λογαριασμούς πότε θα αρχίσουν να μπαίνουν;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βγάζουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση μέχρι αύριο και από εκεί και πέρα προχωράμε στις διαδικασίες, οι οποίες θα είναι, όπως σας είπα, διαδικασίες ταχύτητος express.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates