Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ως 10 Οκτωβρίου ραβασάκια με έξτρα φόρο σε αγρότες

Ξεκινά μέσα στις επόμενες μέρες η αποστολή των νέων εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος με τα οποία οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν προκαταβολή φόρου 55% για τα εισοδήματα του 2014.

Το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Οκτωβρίου το αργότερο ενώ τη σκυτάλη παίρνουν στη συνέχεια τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία, σύμφωνα με το σχεδιασμό, πρέπει να έχουν αποσταλεί στους φορολογούμενους μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.
Οι αγρότες θα ειδοποιηθούν μέσω emails ότι στους λογαριασμούς που διατηρούν στο Taxis έχουν αναρτηθεί τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα. Στα σημειώματα αυτά έχει ενσωματωθεί η πρόβλεψη του ν. 4336/2015 για διπλασιασμό αναδρομικά της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 55%.

Έτσι, ένας παραγωγός ο οποίος π.χ. δήλωσε ετήσιο καθαρό εισόδηµα5.000 ευρώ και του βεβαιώθηκαν φόρος 650 ευρώ και προκαταβολή φόρου 178,75 ευρώ με την πρώτη εκκαθάριση, τώρα µε το νέο εκκαθαριστικό θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 178,75 ευρώ.

Ο πρόσθετος φόρος που προκύπτει από τη νέα εκκαθάριση θα πρέπει να εξοφληθεί με τις τρέχουσες δόσεις του φόρου εισοδήματος, δηλαδή τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την εξόφληση της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Στο 100% η προκαταβολή για επιχειρήσεις
Αυξημένο φόρο όμως θα κληθούν να καταβάλουν και τα νομικά πρόσωπα (ΑΕ και ΕΠΕ) αφού, σύμφωνα με το ν. 4336/2015, η προκαταβολή για το φόρο εισοδήματος της περυσινής χρήσης αυξάνεταιαπό το 80% στο 100%. Και εδώ η αποστολή των νέων εκκαθαριστικών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Για παράδειγμα, µια επιχείρηση που καλείται να πληρώσει φόρο κερδών300.000 ευρώ και της βεβαιώθηκε µε το πρώτο εκκαθαριστικό προκαταβολή φόρου άλλων 240.000 ευρώ θα πρέπει τώρα να πληρώσει επιπλέον 60.000 ευρώ.

Από το µέτρο εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελµατίες για τους οποίους η αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% θα ξεκινήσει να ισχύει από το 2016, δηλαδή για τα εισοδήµατα της χρήσης του 2015.

Αυξημένος φόρος για την πολυτελή διαβίωση

Βαθύτερο το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν όσοι αγρότες αλλά και άλλοι φορολογούμενοι πληρούν τα κριτήρια της λεγόμενης«πολυτελούς διαβίωσης». Δηλαδή έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. άνωτων 2.500 κυβικών, πισίνες, σκάφη, αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα.

Σε αυτή την περίπτωση θα παραλάβουν νέο εκκαθαριστικό με ενσωματωμένη την αύξηση του σχετικού συντελεστή συντελεστής πολυτελούς διαβίωσης) και πάλι με αναδρομική ισχύ από 10% σε 13%της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης.

Έως 20 Οκτωβρίου τα σημειώματα για ΕΝΦΙΑ

Μετά τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ που, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Γιάννης Τσατσάκης

ΠΗΓΗ: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates