Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

Παραμένει υψηλό το κόστος απόκτησης του πιστοποιητικού φυτοπροστασίας

Ακριβή ιστορία συνεχίζει να αποτελεί η διαδικασία πιστοποίησης των αγροτών για τη χρήση φυτοπροστατευτικών, με το παράβολο εξέτασης για το εν λόγω, υποχρεωτικό από 26 Νοεμβρίου 2015, χαρτί να παραμένει στα 25 ευρώ έως 31 Αυγούστου, όμως μετά να διπλασιάζεται στα 50 ευρώ και σε συνδυασμό με το κόστος εκπαίδευσης να αποτελεί σοβαρή επιβάρυνση για τον κάθε χρήστη.

Όπως σημειώνεται στην 3501/41173/14-4-2015 ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης το ύψος του τέλους συμμετοχής των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών ορίζεται ως εξής:

A) Μέχρι τις 31 Αυγούστου 2015, ορίζεται στα 25 ευρώ.

Β) Από την 1η Σεπτεμβρίου 2015, ορίζεται στα 50 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 4 του άρθρου 20 του νόμου 4036/2012 (ΦΕΚ Α’8), από 26 Νοεμβρίου 2015 η πώληση των φυτοπροστατευτικών για επαγγελματική χρήση περιορίζεται μόνο στα πρόσωπα που διαθέτουν το πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης. Δηλαδή οποιοσδήποτε θα θέλει να αγοράσει προϊόν φυτοπροστασίας θα πρέπει να έχει στην κατοχή του το εν λόγω πιστοποιητικό.

Σημειώνεται πως την εν λόγω υποχρέωση για την απόκτηση την έχει αυτός στο όνομα του οποίου εκδίδονται τα παραστατικά προμήθειας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όσον αφορά στη χρήση είτε θα πρέπει ο ίδιος ο αγρότης που το χρησιμοποιεί να έχει το πιστοποιητικό, είτε θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι η χρήση τους γίνεται υπό την επίβλεψη προσώπου στο οποίο έχει χορηγηθεί το εν λόγω πιστοποιητικό.

Για παράδειγμα εφόσον σε μία οικογένεια τα παραστατικά αγοράς γεωργικών φαρμάκων εκδίδονται σε ένα από τα μέλη της, αλλά άλλο μέλος της οικογένειας διενεργεί ή επιβλέπει τη χρήση, το πρόσωπο αυτό μπορεί να αποκτήσει το πιστοποιητικό και δηλώνοντας ως επιβλέπων να επιτρέπεται η προμήθεια των φυτοπροστατευτικών στα μέλη της οικογένειας.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην απόφαση, στην ιστοσελίδα http://ppp-usercert.minagric.gr/ είναι διαθέσιμη δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή για τον αυτοέλεγχο των γνώσεων ορθολογικής χρήσης των φυτοπροστατευτικών με τις ερωτήσεις που τίθενται στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης, στα θέματα του Παραρτήματος Β του ν.4036/2012 (Α’8).

Ωστόσο τα σεμινάρια έχουν ανατεθεί σε ΚΕΚ και σε άλους ιδιωτικούς φορείς, με το κόσος να κυμαίνεται γύρω στα 40 ευρώ.

Αναλυτικά η εγκύκλιος με θέμα «Εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων».

ΠΗΓΗ: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates