Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

"Παιδιά ενός κατώτερου Θεού" οι κτηνοτρόφοι στη χώρα μας, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

«Η απόφαση της Vivartia να σταματήσει να παραλαμβάνει γάλα από αρκετούς παραγωγούς στη Βόρεια Ελλάδα αφήνοντας τους στην τύχη τους ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, η κρίση της κτηνοτροφίας καθημερινά διογκώνεται, αφού οι τιμές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ενώ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα στις 6/4/2009.
«Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή συνεχώς διευρύνεται. Από τις αυξήσεις των τιμών ούτε ένα λεπτό δεν καταλήγει στον παραγωγό, αντίθετα οι τιμές του παραγωγού είναι καθηλωμένες στα επίπεδα του 2005.
Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί αρνούνται να συζητήσουν τα προβλήματα παραπέμποντας τους κτηνοτρόφους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, πολύ δεν περισσότερο να προχωρήσουν σε μέτρα και λύσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Κτηνοτροφίας και συνεχίζει: Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι στη χώρα μας οι κτηνοτρόφοι είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού.
Στο πακέτο των 450 εκατ. που εξήγγειλε η Κυβέρνηση δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα μέτρο για τους κτηνοτρόφους. Σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα η απάντηση των κτηνοτρόφων είναι η αγωνιστική διάθεση για την διεκδίκηση της επιβίωσης τους".
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας εκφράζοντας του κτηνοτρόφους όλης της χώρας δηλώνει ότι "δεν θα εγκαταλείψουμε τόσο εύκολα τα ζώα μας, τα σπίτια μας και ότι οικοδομήσαμε όλα αυτά τα χρόνια με πολύ κόπο και μεράκι. Θα αγωνιστούμε για τη δικαίωση μας, για την επιβίωση τη δική μας και των παιδιών μας. Οι υπεύθυνοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε κτηνοτρόφος που αποχωρεί από το επάγγελμα, αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για την αγροτική μας παραγωγή, για την μεταποιητική βιομηχανία, για την ύπαιθρο για την επιβίωση όλων μας τελικά.
Απαιτούμε την άμεση λήψη μέτρων για τους κτηνοτρόφους".
Ειδικότερα ο ΣΕΚ ζητά:
• Να καλυφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο τα άτοκα δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύησή του. Τα υπόλοιπα δάνεια των κτηνοτρόφων να παγώσουν για 3 χρόνια άτοκα με ανάληψη του κόστους από το κράτος. Η ρύθμιση να αφορά τα πρώτα 500.000€ με την προϋπόθεση ότι οι εκμεταλλεύσεις λειτουργούν τα τρία τελευταία χρόνια. Η αποπληρωμή τους να γίνει σε διάστημα δέκα ετών με ευνοϊκούς όρους.
• Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 50€/προβατίνα και αίγα και 250€/αγελάδα και χοιρομητέρα.
• Ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων με τη χρήση νέου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου στα σφαγεία, συνδεδεμένο με τα κατά τόπους κτηνιατρεία.
• Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της παραγωγής- μεταποίησης και κατανάλωσης κρέατος και γάλακτος. Να αυξηθούν οι ποινές και τα πρόστιμα για τους παραβάτες και να γίνει υποχρεωτική η δημοσιοποίηση τους.

Ιδιαίτερα για τους αγελαδοτρόφους γαλακτοπαραγωγής:
• Να ακυρωθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση της Vivartia, για το σταμάτημα παραλαβής γάλακτος από παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας.
• Να υπάρξει σαφής διαχωρισμός στα ράφια των S-M του φρέσκου γάλακτος με τα γάλατα υψηλής παστερίωσης και μακράς διάρκειας.
• Αναγραφή σε όλα τα γάλατα του τόπου παραγωγής και εμφιάλωσης.
• Γιαούρτι να ονομάζεται το προϊόν που παρασκευάζεται αποκλειστικά από φρέσκο γάλα.
• Καμία αύξηση στις μέρες κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος πέραν των 5 ημερών.
• Να χρηματοδοτήσει καμπάνια προβολής των φρέσκου γάλακτος ο ΕΛΟΓΑΚ και να προωθηθεί πρόγραμμα δωρεάν διανομής γάλακτος στα σχολεία.
• Να αναβληθεί η απόφαση για αύξηση των ποσοστώσεων.
• Να μην τιμωρηθούν οι παραγωγοί που δεν καλύπτουν την ατομική τους ποσόστωση.
• Να αξιοποιηθεί το άρθρο 68 για την ενίσχυση του γαλακτοκομικού τομέα.
• Να αξιοποιηθούν οι πόροι της ΕΕ για την ενίσχυση του τομέα.
• Να μην διατεθούν στην αγορά το 2009 τα αποθέματα της παρέμβασης στο βούτυρο και το γάλα σκόνη.
• Να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα οι Συνεταιρισμοί για την δημιουργία μεταποιητικών μονάδων με αυξημένο ποσοστό επιδότησης.
• Να δημιουργηθεί ειδικό ΤΕΜΠΜΕ για τις κτηνοτροφικές και αγροτικές επιχειρήσεις.
• Να καταργηθεί το ΕΤΑΚ στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
• Να επιστραφεί ο φόρος πετρελαίου στο 4% επί των τιμολογίων.
Στη σημερινή συγκυρία και ενόψει του ΠΑΣΧΑ τα μηνύματα που έχουμε για τις τιμές των αμνοεριφίων επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την ανασφάλεια των κτηνοτρόφων.
Θέλουμε να δηλώσουμε ότι δεν πρόκειται να διαθέσουμε τα προϊόντα μας σε τιμές κάτω του κόστους δεν θα ανεχθούμε για μια ακόμη φορά να γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα για την δήθεν συγκράτηση των τιμών από την κυβέρνηση.
Καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Χατζηγάκη για μια ακόμη φορά να ανταποκριθεί στα αιτήματά μας και τουλάχιστον να προχωρήσει σε συζήτηση με τους κτηνοτρόφους γεγονός που αρνείται παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας. Δεν είναι δικαίωμα του είναι υποχρέωσή του.
Καλούμε τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα με προοπτική την συγκέντρωσή μας στην Αθήνα στις 6/4/2009. Είμαστε βέβαιοι ότι τίποτα δεν θα μας χαριστεί αλλά όλα μπορούμε να τα κατακτήσουμε με την αγωνιστική μας παρουσία σε όλα τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates