Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

<<Με ελιές – «νάνους»… μειώνουν το κόστος παραγωγής στην Αιτωλοακαρνανία>>


Μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι παραγωγοί του νομού Αιτωλοακαρνανίας για την καλλιέργεια της ελιάς - "νάνου" που προωθεί στην περιοχή η ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ Α.Ε., η οποία αναλαμβάνει τόσο να συγκομίσει τη σοδειά όσο να προσφέρει συμβόλαια με εγγυημένη τιμή απορρόφησης της παραγωγής. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και αρχικά αφορά 300 στρέμματα.
Προκειμένου να αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή το συγκεκριμένο είδος καλλιέργειας που σύμφωνα με τους ειδικούς προσφέρει στον παραγωγό τη δυνατότητα συλλογής ελαιοκάρπου από 80 - 100 στρέμματα μέσα σε πολύ λίγο χρόνο και ελάχιστο κόστος (ακόμη και 1/10 του κόστους της κοινής ελιάς), έχει συσταθεί η εταιρεία ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ Α.Ε. Στην εταιρεία αυτή μετέχουν Έλληνες ιδιώτες αλλά και μια ισπανική πολυεθνική εταιρεία του κλάδου. Η ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ Α.Ε., κάνει πράξη τη συμβολαιακή γεωργία στη χώρα μας, προσφέροντας στους καλλιεργητές συμβόλαια με εγγυημένες τιμές. Ήδη, στο νομό έχουν αρχίσει οι πρώτες φυτεύσεις και συνολικά 300 στρέμματα που παλαιότερα καλλιεργούνταν με καπνό, εσπάρησαν σε πρώτη φάση. Με τον ερχομό της Άνοιξης, προγραμματίζεται να φυτευτούν ακόμη 1.500 στρέμματα στην περιοχή, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για μια «νέα διέξοδο», όπως χαρακτηριστικά λένε, προκειμένου να αναπληρώσουν το εισόδημα που έχασαν από την άλλοτε «κραταιά» καλλιέργεια του καπνού. Το νέο όσο και πολλά υποσχόμενο αυτό είδος καλλιέργειας εφαρμόζεται στην Ισπανία και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το χαμηλό κόστος παραγωγής, καθώς απαιτεί, πολύ λιγότερα έξοδα για τη συλλογή του καρπού από τα δεντράκια, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Η συλλογή του ελαιοκάρπου από τα δέντρα περιορισμένης ανάπτυξης και πυκνής φύτευσης (160 ανά στρέμμα) γίνεται με μηχανήματα, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται για το μάζεμα του σταφυλιού, ενώ στα συν της καλλιέργειας προστίθεται και το γεγονός ότι η πρώτη παραγωγή ελαιολάδου έρχεται από την τρίτη κιόλας χρονιά, από τη φύτευση των δέντρων. Όσον αφορά τις τιμές απορρόφησης του προϊόντος, αυτές θα καθορίζονται από τη μέση τιμή του προϊόντος, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στη χώρα γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates