Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Γιαννιώτικο γάλα, αγελαδινό και γιαούρτι, από τη νεοσύστατη συνεταιριστική Κίνηση Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων

Γιαννιώτικο γάλα, αγελαδινό και πρόβειο γιαούρτι από τη νεοσύστατη συνεταιριστική Κίνηση Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων, είναι δύο καινούρια γαλακτοκομικά προϊόντα στην αγορά των Ιωαννίνων, που βρίσκονται τις τελευταίες δύο ημέρες στα ράφια των τοπικών σούπερ μάρκετ.

Οι κτηνοτρόφοι του νομού Ιωαννίνων πήραν δραστικές αποφάσεις για το μέλλον τους, μετά τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθαν τα τελευταία χρόνια, εξηγεί στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων,ο επικεφαλής της συνεταιριστικής Κίνησης, Μιχάλης Τζίμας. Η παραγωγή του νέου φρέσκου γάλακτος, του «Γιαννιώτικου», με διάρκεια 5 ημερών, ανέρχεται προς το παρόν, στον ένα τόνο την ημέρα. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα ράφια άδειασαν γρήγορα και χρειάστηκε να γίνει νέα τροφοδοσία για να καλυφθεί η ζήτηση. Οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων, αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, ενώ μετά την πώληση γνωστής γαλακτοβιομηχανίας που λειτουργεί στην περιοχή και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, αποφάσισαν να προσπαθήσουν για την επιβίωση του κλάδου, κάνοντας μία νέα αρχή πάνω σε σύγχρονα συνεταιριστικά πρότυπα και να βάλουν συγκεκριμένους στόχους. 

Επιπλέον, μετά τη συνεχή συρρίκνωση στην τιμή του γάλακτος και την αύξηση στο κόστος παραγωγής, όπως υποστηρίζουν, οδηγήθηκαν πολλοί, κυρίως αγελαδοτρόφοι, στα όρια της καταστροφής. Κάποιοι υποχρεώθηκαν να κλείσουν τις μονάδες τους, καθώς δεν μπορούσαν να αντέξουν το οικονομικό κόστος, επισημαίνει ο Μιχάλης Τζίμας. Η συνεταιριστική Κίνηση των Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων, που εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένη από την προσπάθεια καθημερινά, δέχεται και νέα μέλη, ενώ σε δεύτερο πλάνο φιλοδοξεί να καλύψει την αγορά και των 4 Νομών της Ηπείρου.

Ένας ακόμη στόχος, είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του γάλακτος και η παραγωγή άλλων προϊόντων. «Η αποδοχή και η μεγάλη ζήτηση των προϊόντων μας, μας αναγκάζει να κάνουμε πιο γρήγορες κινήσεις από αυτές που έχουμε αποφασίσει» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τζίμας και προσθέτει ότι ευελπιστούν να υπάρξει πολιτική βούληση για στήριξη αυτής της προσπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates