Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Εκτροφή σαλιγκαριών και προϋποθέσεις


Πριν περίπου 2 μήνες πραγματοποιήθηκε στη Πρέβεζα σεμινάριο για τα σαλιγκάρια το οποίο είχε μαζική προσέλευση και φάνηκε ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται αρκετά για να ασχοληθεί με την καλλιέργεια και εκτροφή σαλιγκαριών επαγγελματικά. Ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η εκτροφή των σαλιγκαριών δεν είναι μία εργασία που θα αποφέρει τεραστίων διαστάσεων εισοδήματα και μάλιστα εύκολα μετά το αρχικό κόστος της επένδυσης. Η εκτροφή σαλιγκαριών εφόσον πετύχει θα δώσει σίγουρα ένα αξιοπρεπές μισθό αλλά μέχρι εκεί.

Οι προϋποθέσεις για την εκτροφή των σαλιγκαριών που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι είναι καταρχήν τα έξοδα αρχικής εγκατάστασης και λειτουργίας για περίπου 2 χρόνια, τα οποία κυμαίνονται κοντά στα 60 χιλιάδες ευρώ για έκταση 10 στρεμμάτων, τα οποία πρέπει να έχουν γόνιμο και αρδευόμενο έδαφος. Πολύ σημαντική προϋπόθεση επίσης είναι και η εργασία του ιδιοκτήτη των στρεμμάτων, καθώς και ενός ατόμου ακόμη για βοήθεια, κυρίως τη περίοδο στην οποία τα σαλιγκάρια θα πρέπει να συλλεχθούν. Αλλά η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι να τηρείται εξονυχιστικά το πρόγραμμα εκτροφής και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει από τη φύση του να είναι άτομο σχολαστικό και παρατηρητικό όπου θα λαμβάνει υπόψη του και τη παραμικρή λεπτομέρεια διότι η εκτροφή σαλιγκαριών μπορεί να καταστραφεί από μία και μόνο παραμέληση ή απροσεξία.
 

Σαλιγκάρια και επιδοτήσεις

Βέβαια για να υπάρξει η επιδότηση της εκτροφής σαλιγκαριών, υπάρχει το πρόγραμμα Σχέδια Βελτίωσης που είναι αποκλειστικά για τους επαγγελματίες αγρότες για εγκαταστάσεις το πολύ 10 στρεμμάτων αλλά και ο αναπτυξιακός νόμος που συμπεριλαμβάνει εκτός των επαγγελματιών αγροτών και τους υπόλοιπους, αλλά για επενδύσεις 100.000 ευρώ και περισσότερο και με προσωπική συμμετοχή 25% υπό τον όρο ότι τα στρέμματα εγκατάστασης σε αυτή τη περίπτωση θα είναι άνω των 16 στρεμμάτων.

Το ότι η εκτροφή σαλιγκαριών απαιτεί απόλυτη πειθαρχία και ακρίβεια φαίνεται και από το γεγονός ότι διεθνώς 3 στις 10 επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 χρόνων των καλλιεργειών σταματούνε να λειτουργούν, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι πάρα πολύ υψηλότερο διότι στα πρώτα 2 χρόνια στην Ελλάδα σταματούνε να λειτουργούν 9 από τις 10 επιχειρήσεις! Έτσι όλοι όσοι σκέφτονται και τους αρέσει η ιδέα να ασχοληθούνε με τα σαλιγκάρια θα πρέπει να το σκεφτούνε πάρα πολύ σοβαρά και να λάβουν υπόψη όλες τις παραμέτρους.

ΠΗΓΗ: ecotimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates