Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Γραμμή καταγγελιών του Ε.ΣΥ.Φ για παράνομα φυτοφάρμακα

Από το 2008 ο Ε.ΣΥ.Φ. έχει ξεκινήσει τη λειτουργία μίας γραμμής καταγγελιών για παράνομα φυτοφάρμακα. Τηλεφωνώντας χωρίς χρέωση στο 800 11 39 100 από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, όποιος έχει υποψίες ή πληροφορίες για εισαγωγή, διακίνηση ή χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων μπορεί να καταγγείλει το γεγονός.
Απαραίτητο για την καταγγελία είναι να δηλωθεί η περιοχή. Επιπλέον στοιχεία, όπως για ποιο προϊόν γίνεται η καταγγελία ή πιο συγκεκριμένα στοιχεία (διευθύνσεις, ονόματα, μέρη που πραγματοποιούνται οι παράνομες συναλλαγές, αποδεικτικά στοιχεία κτλ) για τον άνθρωπο/ εταιρία που εισάγει, χρησιμοποιεί ή διακινεί το υπό αμφισβήτηση προϊόν ενθαρρύνουν πολύ το αποτέλεσμα της διερεύνησης μετά την προώθηση από πλευράς Ε.ΣΥ.Φ. της καταγγελίας στις αρμόδιες Αρχές. Η καταγγελία μπορεί να γίνει και ανώνυμα.
Μη ξεχνάτε:
Τα νόμιμα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, είναι αυτά που έχουν την αντίστοιχη έγκριση από το Ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με τη λογική αυτή, παράνομα είναι όσα προϊόντα δεν έχουν έγκριση και πιο συγκεκριμένα:
• Απαγορευμένη δραστική ουσία που συνεχίζει να κυκλοφορεί εκτός phase out περιόδου
• Κυκλοφορία σκευασμάτων που έχουν ανακληθεί (εκτός περιόδου εξάντλησης αποθεμάτων)
• Πλαστό προϊόν (που ουσιαστικά και η ετικέτα αποτελεί παραχάραξη δημοσίου εγγράφου - κακούργημα)
• Παράνομες εισαγωγές και παράνομη διακίνηση (προϊόντα που εισάγονται από χώρες της ΕΕ χωρίς να ακολουθούνται οι διαδικασίες του παράλληλου εμπορίου ή εισαγωγές από τρίτες χώρες)

Ο Ε.ΣΥ.Φ. θα δώσει το παρόν στην 23η AGROTICA στο περίπτερο 2 stand 42&44, από τις 3 έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2010.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Αδιέξοδη η συνάντηση Μπατζελή με το Πανελλήνιο Συντονιστικό – συνεχίζονται τα μπλόκα


Σε αδιέξοδο κατέληξε η τετράωρη σύσκεψη της υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Κατερίνας Μπατζελή και εκπροσώπων από τα 14 μπλόκα του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα της Αλαμάνας του Κάστρου και μερικών άλλων της Βορείου Ελλάδας ανέφεραν μετά το τέλος της συνάντησης ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και το μεσημέρι του Σαββάτου, σε συνελεύσεις που θα γίνουν κατά τόπους, θα πάρουν αποφάσεις τους για την μορφή συνέχισης του αγώνα τους.
Στο ξεκίνημα της συνάντησης η κ. Μπατζελή είχε επισημάνει ότι: "Κατανοούμε και ζούμε τα προβλήματα των αγροτών, τις αγωνίες και τα αιτήματά τους. Απαντάμε με τρόπο σαφή, τεκμηριωμένο και χρονικά οριοθετημένο". Τους κάλεσε δε να αρθούν στο ύψος της κοινωνικής τους ευθύνης και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Κρίσιμη θεωρείται το μεσημέρι η συνεδρίαση που θα γίνει στον Προμαχώνα των Σερρών, με εκπροσώπους των αγροτών της Βορείου Ελλάδος και των μπλόκων της Θεσσαλίας μαζί με της Νίκαιας, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την στάση των αγροτών από την προσεχή Δευτέρα.


ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Τον ανυποχώρητο και πολυήμερο αγώνα τους συνεχιζουν οι αγρότες της Πρέβεζας

Τον ανυποχώρητο και πολυήμερο αγώνα τους, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, συνεχίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού Πρέβεζας, παίρνοντας κουράγιο και δύναμη από την ευρεία συμπαράσταση και αλληλεγγύη που εκδηλώνεται με κάθε μέσο και τρόπο από εργαζόμενους και ευρύτερα λαϊκά στρώματα, εργατικά σωματεία και άλλους φορείς που περνάνε από το μπλόκο του Λούρου για να δηλώσουν τη στήριξη στο δίκαιο αγώνα. Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας προστέθηκε στη λίστα αυτών που πέρασαν από το αγωνιστικό μετερίζι δηλώνοντας πως οι αγρότες δεν είναι μόνοι τους, ότι η ένταση της επίθεσης των εμποροβιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μονοπωλίων σε βάρος της εργατικής τάξης , της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς απαιτεί κοινή δράση και πάλη. Το εμπάργκο στην πολιτική ξεκληρίσματος συνεχίζουν και οι αγρότες του νομού Αιτωλοακαρνανίας στη γέφυρα της Ερμίτσας κόντρα στον εμπαιγμό και την κοροϊδία της κυβέρνησης που επιδιώκει με εξαγγελίες περί δήθεν ενίσχυσης των αγροτών να κάμψει ανεπιτυχώς τον αγώνα. Οι αγρότες δεν τσιμπούν και παραμένουν σταθερά στο δρόμο διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Για τρίτη μέρα παραμένει το μπλόκο και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Δήλωση «σοκ» του αντιπροέδρου της Βουλής Βαγγέλη Αργύρη.





Θέλω να αφαιρέσω από το βιογραφικό μου ότι κάποτε ήμουν πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, δήλωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων και πρώην υφυπουργός Γεωργίας κ. Βαγγέλης Αργύρης.Οι συνεταιρισμοί, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, έχουν πλέον ξεφύγει από το ρόλο τους, δεν βοηθούν στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, αλλά ζουν από το εισόδημα των παραγωγών, αφού η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, αντί να παρεμβαίνουν στην αγορά και να διευκολύνουν τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων στις αγορές, έχουν περιορισθεί στην αποδοχή αιτήσεων για κοινοτικές επιδοτήσεις.



Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Δωρεάν εδαφολογικές αναλύσεις από την ΕΑΣΑΦ


Για να βελτιώσουν την απόδοση των καλλιεργειών
Δωρεάν εδαφολογικές αναλύσεις προσφέρει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας στους παραγωγούς οι οποίοι συμμετέχουν στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της παραγωγής εσπεριδοειδών, ακτινιδίων και ελιάς, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των εδαφών. Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα και ενδιαφέρονται να προβούν σε αναλύσεις του εδάφους, καλούνται να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα της Ένωσης 26810 26205 και 27229 ώστε να ενημερωθούν για τον τρόπο δειγματοληψίας του εδάφους. «Για να γίνει σωστά μία ανάλυση θα πρέπει να έχουμε μία άψογη δειγματοληψία διότι διαφορετικά οδηγούμαστε σε λάθος αποτελέσματα. Γι’ αυτό λοιπόν καλούμε τους παραγωγούς να επικοινωνήσουν μαζί μας για να τους πούμε ακριβώς πώς γίνεται η δειγματοληψία με σκοπό να πάρουμε τα αποτελέσματα για να προετοιμαστούμε για τη λίπανση της νέας καλλιεργητικής περιόδου», δήλωσε ο υπεύθυνος γεωπόνος της Ένωσης Δημήτρης Μπίζας. Φέτος είναι η δεύτερη φορά που γίνονται εδαφολογικές αναλύσεις από την Ένωση. Η πρώτη ήταν πέρσι, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Στην Άρτα συμμετέχουν στην ολοκληρωμένη διαχείριση κάπου 1.000 ελαιοπαραγωγοί και περίπου 700 όσον αφορά τα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια.
26-1-2010
Οι αναλύσεις γίνονται σε συνεργαζόμενο εργαστήριο στη Βέροια και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε περίπου 15 μέρες. Δείγματα μπορούν να φέρνουν οι παραγωγοί μέχρι και το Μάρτιο.
Η χρησιμότητα των αναλύσεων
Ο κ. Μπίζας μίλησε για τη χρησιμότητα των εδαφολογικών αναλύσεων τονίζοντας: «Μία ανάλυση εδάφους μας δείχνει για παράδειγμα αν το στοιχείο κάλλιο βρίσκεται σε επάρκεια στο έδαφος και επομένως στο ριζικό σύστημα των φυτών, αν βρίσκεται σε έλλειψη ή σε υπερεπάρκεια. Που σημαίνει ότι μπορούμε να βγάλουμε ένα χρήσιμο συμπέρασμα αν είναι να χρησιμοποιήσουμε το κάλλιο στη φετινή μας λίπανση ή όχι. Αν οι αναλύσεις μας δείξουν ότι το κάλλιο είναι σε έλλειψη αναγκαστικά θα πρέπει να εφαρμόσουμε μία υψηλή καλιούχο λίπανση με σκοπό να πάρουμε άριστη ποιότητα και ποσότητα καρπών. Έχοντας την εμπειρία από πέρυσι που πραγματοποιήσαμε περίπου στις 200 εδαφολογικές αναλύσεις, υπήρχαν παραγωγοί στους οποίους συνέστησαν μόνο ένα πολύ μικρό πρόγραμμα συντήρησης όσον αφορά τη λίπανση της καλλιέργειάς τους και κάποιοι άλλοι που τους βρήκαν κάποια συγκεκριμένη έλλειψη με αποτέλεσμα να τους ωθήσουν σ’ ένα πρόγραμμα για να βελτιώσουν την απόδοση αυτή. Γενικευμένα συμπεράσματα για την περιοχή της Άρτας δεν μπορούν να εξαχθούν από τις περσινές εδαφολογικές αναλύσεις. Μια γενική διαπίστωση ήταν ότι στις ελιές ήταν δεδομένη η έλλειψη βορίου σε όλα τα αγροτεμάχια, ένα μικροθρεπτικό το οποίο επηρεάζει την καλλιέργεια της ελιάς».
Ανά αγροτεμάχιο
Για το αν κρίνεται σκόπιμο να συμμετέχουν στις εδαφολογικές αναλύσεις οι ίδιοι παραγωγοί οι οποίοι συμμετείχαν και πέρσι ο κ. Μπίζας είπε: «Οι παραγωγοί μας κατά κύριο λόγο δεν έχουν ένα αγροτεμάχιο. Πέρυσι τους είχαμε κάνει μία ανάλυση σε ένα αγροτεμάχιο, φέτος τους κάνουμε μία άλλη ανάλυση σ’ ένα δεύτερο αγροτεμάχιο».
Πώς γίνεται η δειγματοληψία
Ο κ. Μπίζας εξήγησε πώς πρέπει να γίνεται η δειγματοληψία του εδάφους: «Βασικά θα πρέπει να διαλέξουμε περιοχές του αγροτεμαχίου μας του οποίου είναι αντιπροσωπευτικές, δηλαδή να πάμε σ’ ένα δέντρο το οποίο είναι υγιές και όχι π.χ. δίπλα σ’ ένα αυλάκι εκεί που έχει περάσει η ροδιά απ’ το τρακτέρ. Θα πάμε στο μέσο της προβολής της κόμης του δέντρου, δηλαδή στον ίσκιο του δέντρου και αφού καθαρίσουμε τα χόρτα που υπάρχουν σε μια μικρή περιοχή θα πρέπει να ανοίξουμε έναν λάκκο έως 30-35 εκατοστά και να πάρουμε μία φέτα χώματος η οποία να έχει ίσο πάχος από πάνω έως κάτω. Αυτό το χώμα το τοποθετούμε σ’ ένα καθαρό υλικό, παράδειγμα σε πλαστική σακούλα και το ίδιο το επαναλαμβάνουμε σε αρκετά σημεία μέσα στο χωράφι μας. Αυτό που συστήνουμε στους παραγωγούς είναι ότι όσα στρέμματα έχει το χωράφι περίπου τόσα σημεία θα πρέπει να πάρουμε για την ανάλυση. Αναλύσεις εδάφους έκαναν και παλιότερα οι παραγωγοί. Η ανάλυση εδάφους έχει ένα κόστος 50-60 ευρώ την ανάλυση που η Ένωση είναι σε θέση να το προσφέρει δωρεάν χωρίς να επιβαρύνεται ο παραγωγός με ούτε ένα ευρώ».


Συντάχθηκε απο τον/την ΗΧΩ

Νερό-δηλητήριο από γεωτρήσεις και πηγάδια σε πολλές περιοχές της χώρας



Νιτρορρύπανση στο "κόκκινο"
Επικίνδυνο για την υγεία, λόγω της νιτρορρύπανσης είναι το νερό από τις γεωτρήσεις και τα πηγάδια στα Μεσόγεια, τη Θεσσαλία, την Κωπαΐδα, την Αργολίδα, τη λεκάνη Πηνειού, τον κάμπο Θεσσαλονίκης, τη λεκάνη Στρυμόνα και την ΠΕΔΙΑΔΑ ΑΡΤΑΣ, που έχουν επισήμως χαρακτηριστεί ευπρόσβλητες ζώνες.
(27/1/2010)
Σύμφωνα με «Τα Νέα», η νιτρορρύπανση στην Ελλάδα έχει χτυπήσει κόκκινο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως για τα υπόγεια νερά, σε 42% από τα 418 σημεία όπου γίνεται δειγματοληψία σε όλη την Ελλάδα η ετήσια συγκέντρωση των νιτρικών υπερβαίνει τα 50mg ανά λίτρο, που είναι το αποδεκτό όριο. Όσον αφορά στον ανθρώπινο οργανισμό, για τα μικρά παιδιά το όριο είναι 12mg ανά λίτρο.
Κύρια πηγή της νιτρορρύπανσης, σύμφωνα με την Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων, είναι οι γεωργικές αλλά και κτηνοτροφικές δραστηριότητες εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης ζωικών αποβλήτων.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι αυξημένες ποσότητες νιτρικών στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να αποβούν επικίνδυνες και να προκαλέσουν από σύνδρομο κυάνωσης στα βρέφη μέχρι και καρκίνο του στομάχου.
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας στο ΕΜΠ, Γιάννη Κουμαντάκη, η νιτρορρύπανση δεν προέρχεται μόνο από τα λιπάσματα, καθώς σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο έχουν ρυπανθεί οι γεωτρήσεις και τα πηγάδια από τις διαρροές στους βόθρους και το αποχετευτικό δίκτυο.
Όπως τονίζει ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδας Κουρής, «τα Μεσόγεια και το 90% της Ανατολικής Αττικής δεν διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όλες οι γεωτρήσεις στα Μεσόγεια έχουν αχρηστευτεί, αφού δεν μπορείς να πιες νερό από αυτές, κυρίως λόγω των διαρροών από τους απορροφητικούς βόθρους και των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στις εναπομείνασες γεωργικές περιοχές».

  Συντάχθηκε απο τον/την ΗΧΩ
  Τρίτη, 26 Ιανουάριος 2010 16:25

Μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΕΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας!


Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης, με την παρουσία του στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το πρωί στη γέφυρα Άρτας η Ομάδα Παραγωγών της ΕΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες η συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε ικανοποιητική. Οι αγρότες έκλεισαν για μισή περίπου ώρα τη γέφυρα προς όλες τις κατευθύνσεις και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Νομαρχία με τα αγροτικά τους μηχανήματα όπου έκαναν συμβολική κατάληψη και επέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης στο Νομάρχη. Εκεί υπήρχε φορτηγό με κλούβες πορτοκάλια τα οποία οι αγρότες μοίραζαν στους περαστικούς. Όσα περίσσεψαν, είπαν ότι θα τα διαθέσουν δωρεάν στο Γηροκομείο και στους κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς. Την κεντρική ομιλία στη γέφυρα απηύθυνε ο πρόεδρος της Ο.Π. Βαγγέλης Βαγγέλης ο οποίος ζήτησε από μικροφώνου συγνώμη απ’ όλες τις κοινωνικές και οικονομικές τάξεις που ταλαιπωρήθηκαν στη διάρκεια της κινητοποίησης αλλά όπως τόνισε «δεν γίνεται διαφορετικά, είμαστε κυριολεκτικά σε αδιέξοδο».Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης τόνισε: «Η Ομάδα Παραγωγών στα πλαίσια της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών έδειξε συνδικαλιστική και διεκδικητική ωριμότητα με τον τρόπο που χειρίζεται τα πραγματικά προβλήματα της εσπεριδοκαλλιέργειας και όχι μόνο στο Νομό της Άρτας. Οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν μεγάλο αριθμό αγροτών να παραβρίσκονται αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Θα έχει συνέχεια, μετά το ψήφισμα που θα επιδοθεί στο Νομάρχη, με ένα ραντεβού με την αρμόδια Υπουργό, στην οποία εάν κι εγώ κληθώ θα παραβρεθώ οπωσδήποτε και θα βρούμε το δρόμο της επίλυσης των οξυμένων προβλημάτων. Εύχομαι ο αγώνας να έχει καλό τέλος όπως έχει υποχρέωση η κυβέρνηση και όλοι εμείς διεκδικώντας να πετύχουμε. Και νομίζω θα πετύχουμε».

Όλοι στο πλευρο τους!
Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν επίσης ο Νομάρχης Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου, ο Δήμαρχος Βλαχερνών Ζώης Μπασιούκας, ο αντιδήμαρχος Άρτας Γρηγόρης Τρομπούκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Άρτας Βασίλης Γιάπρος και Γιάννης Παπαγιάννης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Άρτας Κοσμάς Βούλγαρης, το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Άρτας Αντώνης Κολιάτσος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Άρτας Γιάννης Πανάγος κ.ά. Μήνυμα έστειλαν οι βουλευτές του Νομού Δημήτρης Τσιρώνης, Παύλος Στασινός και Κώστας Παπασιώζος που οι υποχρεώσεις του κράτησαν στην Αθήνα, όπου στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens.Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΟΑΣΝΑ. Χαιρετισμό έστειλε ο πρόεδρος της κοινοπραξίας εσπεριδοκαλλιεργητών Ελλάδος Σπύρος Αντωνόπουλος όπου τόνιζε τις «άστοχες ενέργειες παραγόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επί σειρά ετών που οδήγησαν στη μείωση του εισοδήματος των παραγωγών».Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ο.Π. ΕΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας Βαγγέλης Βαγγέλης τόνισε: «Μαζευτήκαμε εδώ σήμερα όχι γιατί σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν κάποια μπλόκα κι εμείς είμαστε πίσω και δεν κάναμε μπλόκο κι επομένως θα κάνουμε κι εμείς κάτι. Μαζευτήκαμε γιατί έχουμε πραγματικά προβλήματα. Ο νομός μας που είναι κατ’ εξοχήν γεωργοκτηνοτροφικός και στηρίζει την οικονομία του στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, δάση, αλιεία κλπ.) δεν έχει άλλα περιθώρια. Το εισόδημα συνεχώς κατρακυλάει με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει και όλο το νομό γιατί όλη η Άρτα εξαρτάται από το εισόδημα από τον πρωτογενή τομέα.

ΠΗΓΗ: epirusgate.blogspot.com

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Κινητοποιήσεις την Τετάρτη απ' τους αγρότες Άρτας και Φιλιππιάδας



Συγκέντρωση-διαμαρτυρία διοργανώνει η Ομάδα Παραγωγών ΕΑΣ Άρτας Φιλιππιάδας την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 10 π.μ. στη Γέφυρα Άρτας. Η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη σήμερα το πρωί, με κυρίαρχο αίτημα την ένταξη της μεταποίησης στο πρόγραμμα των άμεσων ενισχύσεων από εθνικούς πόρους. Αποδέκτες της σχετικής πρόσκλησης είναι οι βουλευτές του Νομού, ο Νομάρχης, οι Δημάρχοι και Κοινοτάρχες, το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Εργατικό Κέντρο, η ΟΑΣΝΑ και όλα τα ΜΜΕ, οι οποίοι καλούνται να συμπαρασταθούν στα αιτήματα των αγροτών της περιοχής. Στην πρόσκληση που υπογράφει ο πρόεδρος της Ο.Π. αναφέρεται συγκεκριμένα: «Σας προσκαλούμε στη συγκέντρωση-διαμαρτυρία που διοργανώνει η Ο.Π. Άρτας Φιλιππιάδας την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 10 π.μ. στη Γέφυρα Άρτας προκειμένου να παρευρεθείτε και συμπαρασταθείτε στα δίκαια αιτήματα των αγροτών της περιοχής μας.
1.Διεκδικούμε την ένταξη της μεταποίησης στο πρόγραμμα των άμεσων ενισχύσεων από ΕΘΝΙΚΟΥΣ πόρους γνωστό ως De minimis όπως έγινε πρόσφατα και σε άλλους παραγωγούς ως μοναδική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει από 01/01/2010 μετά την πλήρη αποσύνδεση των εσπεριδοειδών ώστε να συνεχισθεί ομαλά η εμπορία και διακίνηση του προιόντος.
2.Άμεση υλοποίηση προγραμμάτων ΠΣΕΑ (FROST).
3.Αγροτικός εξηλεκτρισμός.
4.Εγγειοβελτιωτικά έργα.
5.Να οριστούν ελάχιστες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προιόντα.
6.Ανάληψη από την πολιτεία του κόστους των αιτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ).

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Όπως έστρωσε θα ...κοιμηθεί η Μπατζελή.!



Ραγδαίες οι εξελίξεις στα αγροτικά μπλόκα με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία. Στις 18.45 μμ οι αγρότες, μετά και τη συνάντηση τους με τη Μπατζελή, ανακοίνωσαν τη συνέχιση και την κορύφωση των κινητοποιήσεων τους, το οποίο σημαίνει ότι από αύριο το πρωί, τα 14 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, πιθανόν να γίνουν 24 και παραπάνω.
Στη σημερινή συνάντηση που είχαν μαζί της, η οποία απέβη άκαρπη, δεν συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των αγροτών από τη Θεσσαλία, όχι μόνο επειδή θεώρησαν ότι τους κοροϊδεύει η κυβέρνηση αλλά και επειδή η Μπατζελή σε συνέντευξή της σήμερα στο Βήμα της Κυριακής, τους αποκαλεί τραμπούκους, σεξιστές(!), εκβιαστές και αναρχοσυνδικαλιστές!
Οι αγρότες όχι μόνο θα στήσουν κι άλλα «οδοφράγματα» με τα τρακτέρ και θα πυκνώσουν τα ήδη υπάρχοντα, αλλά ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εναντίον της και θα την καλέσουν να παραιτηθεί για να τους αντιμετωπίσει στα δικαστήρια. Ιδού μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης:
Α) «Οταν κάποιοι λένε στα τηλεοπτικά δίκτυα ότι δεν μπορούν να συζητήσουν μαζί μου, γιατί δήθεν η Μπατζελή μιλάει τη γλώσσα του σώματος, καταλαβαίνω ότι έχω να κάνω με σεξιστές, για να μην πω τίποτε χειρότερο» ,
Β) «Ορισμένοι από αυτούς μοιάζουν με τραμπούκους, απειλούν και εκβιάζουν»,
Γ) «Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι εκπροσωπούν τους αγρότες, το πανελλαδικό συντονιστικό είναι αχταρμάς που αγγίζει τα όρια του αναρχοσυνδικαλισμού».
Όπως έστρωσε θα κοιμηθεί και το χειρότερο είναι ότι εξαιτίας της θα υποφέρει όλη η Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: www.parapolitika.gr

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Μπατζελή: "Δεν υπάρχουν λεφτά"



"Δεν υπάρχουν λεφτά" δηλώνει ευθέως η υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεντευξή της στο K. Βήμα, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι στις σημερινές συνθήκες της δημοσιονομικής κατάρρευσης και των σούπερ ελλειμμάτων δεν υπάρχουν περιθώρεια, ούτε δυνατότητες για τέτοιου μεγέθους ενισχύσεις στους έλληνες αγρότες.
"Αυτό που μπορούμε να συζητήσουμε αυτή την ώρα είναι πώς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε ποιοτικά και εμπορεύσιμα αγροτικά προϊόντα" επισημαίνει.
Η υπουργός αναφέρει ότι "αυτοί που κλείνουν τους δρόμους παίρνουν τις υψηλότερες επιδοτήσεις".
Στο ερώτημα ποιοι τελικώς στήνουν τα μπλόκα και τι πραγματικά εκπροσωπούν, λέει ότι "πρόκειται για ένα συνονθύλευμα χωρίς επαρκή νομιμοποίηση".
"Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι εκπροσωπούν τους αγρότες, το πανελλαδικό συντονιστικό είναι αχταρμάς που αγγίζει τα όρια του αναρχοσυνδικαλισμού, με τον οποίο συντονίζονται συνδικαλιστές του ΚΚΕ και της ...Νέας Δημοκρατίας", προσθέτει, επισημαίνοντας πως "οι περισσότεροι είναι επιχειρηματίες ή ορίζονται από προσωπικές στρατηγικές, τρελαίνονται από τη δημοσιότητα, περιφρονούν την πολιτική ηγεσία της χώρας και θεωρούν εαυτούς μικρούς ανεξάρτητους ηγέτες, που δεν έχουν να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν".
Για τον διάλογο του Ζαππείου προαναγγέλλει ότι θέλει να συζητήσει την κατάρτιση πέντε νομοσχεδίων τα οποία, κατά την άποψή της, είναι προαπαιτούμενα για τη ζητούμενη αλλαγή στην ελληνική γεωργία.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος σε ερώτηση τους Εθνους της Κυριακής αν υπάρχει κομματική υποκίνηση, απαντά:
"Είναι προφανές ότι εντάσσεται η τακτική ορισμένων κομμουνιστών αγροτών στη λογική της κυρίας Παπαρήγα "έχουμε πόλεμο". Ο εμφύλιος πόλεμος ήταν μια τραγωδία την προηγούμενη φορά, αυτήν τη φορά τείνει να είναι τραγωκωμωδία!»".
Το Σάββατο, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ - Πάπισσα του Περισσού, περιόδευσε στα μπλόκα του Κάστρου, της Αλαμάνας, της Νίκαιας.
Δικαιολόγησε τη μορφή κινητοποίησης που επιλέγουν οι αγρότες, οι οποίοι στηρίζονται από το κόμμα της.
Κάλεσε τους αγρότες να μη μετακινηθούν από τα μπλόκα τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τους εμπαίζει.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Β. Αργύρης: «Διαχρονικό και διογκωμένο το πρόβλημα στον αγροτικό τομέα»


Αυτό τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Αργύρης μιλώντας στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά, προσθέτοντας πως κάθε χρόνο την ίδια περίοδο οι αγρότες αφού έχουν κάνει το ταμείο τους έχουν δει ότι είναι μείον, υπάρχει έλλειμμα και προσπαθούν να καλύψουν αυτό το έλλειμμα διεκδικώντας μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, από οπουδήποτε τα χρήματα αυτά.
Επίσης ο κ. Αργύρης, ανέφερε ότι επειδή είναι στο επάγγελμα αγρότης πρέπει να πει ότι έχουν δίκιο οι αγρότες, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ωστόσο το απόλυτο δίκιο δεν το έχουν.
Επεσήμανε δε μεταξύ άλλων πως δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχουν απόλυτα δίκιο γιατί αν είχαν δίκιο θα είχαν μια ενιαία έκφραση, θα είχαν ένα ενιαίο συνεταιριστικό κίνημα, θα είχαν οργανώσεις και θα μπορούσαν ένα τμήμα από αυτό το έλλειμμα που ψάχνουν να το βρουν από το κράτος, να το είχαν αποκαταστήσει μέσα από την λειτουργία των συνεταιρισμών.

Επικαιρότητα
Συντάχθηκε απο τον/την ΗΧΩ
Παρασκευή, 22 Ιανουάριος 2010 16:19

Κατανεμήθηκαν δικαιώματα εθνικού αποθέματος ενιαίας ενίσχυσης των ετών 2006, 2007 και 2008


Με εντολή της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνας Μπατζελή, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε αποστέλλει από τις 21 Ιανουαρίου, στα Δημοτικά Διαμερίσματα της χώρας και τις αντίστοιχες ΕΑΣ, τις καταστάσεις κατανομής δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος ενιαίας ενίσχυσης των ετών 2006, 2007 και 2008 προκειμένου να γίνει ανάρτηση, ενημέρωση και κοινωνικός έλεγχος.
Όπως δήλωσε η υπουργός «Συνεπείς με την πολιτική μας για Διαφάνεια, Αποτελεσματικότητα και Κοινωνική Λογοδοσία συνεχίζουμε την δημοσιοποίηση όλων των πράξεων που αφορούν δικαιούχους ή ωφελούμενους κοινοτικών ενισχύσεων. Η κατανομή εθνικού αποθέματος αποτελεί τον βασικό τρόπο κατανομής δικαιωμάτων σε γεωργούς που δεν είχαν λάβει ενισχύσεις την περίοδο αναφοράς (π.χ. νέοι αγρότες) ή αυτούς που προέβησαν σε επενδύσεις βελτιώνοντας την εκμετάλλευση τους (π.χ. επενδυτές, σχέδια βελτίωσης). Θεωρούμε υποχρέωση μας την δημοσιοποίηση της κατανομής από την έναρξη της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στην χώρα μας το 2006 για λόγους διαφάνειας, που συμπίπτουν με τα αιτήματα των αγροτών για διαφάνεια και ίση μεταχείριση. Η διαδικασία αυτή θα συνεχισθεί και στο προσεχές διάστημα θα δημοσιοποιηθούν από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. όλοι οι δικαιούχοι δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης καθώς και τα ποσά ενίσχυσης που έλαβαν. Θα ήθελα να τονίσω ότι κάνουμε πράξη την δέσμευση μας για δημοσιοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, για μια διαφανή και αποτελεσματική χρήση των κοινοτικών ενισχύσεων».


ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

«Στρατοπεδεύουν» οι αγρότες της Άρτας στο «Παπακώστα».


Δυναμικά μπαίνουν στο χορό των κινητοποιήσεων οι αγρότες της Άρτας οι οποίοι ετοιμάζονται να στήσουν το δικό τους μπλόκο, το οποίο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στο ύψος του στρατοπέδου Παπακώστα.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από τα αρμόδια όργανα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει συντονισμός ΕΑΣΑ-Φ και ΟΑΣΝΑ ώστε το «μέτωπο» του αγώνα να είναι ενιαίο και να μην υπάρχει διάσπαση. Το πρωί της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου συνήλθε στα γραφεία της Ένωσης, η Ομάδα Παραγωγών Εσπεριδοειδών του Νομού η οποία ομόφωνα υιοθετεί το ψήφισμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων των Ο.Π. εσπεριδοειδών της χώρας που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της...

15ης Ιανουαρίου στα Τρίκαλα. Παράλληλα στη συνεδρίαση ορίστηκε τριμελής συντονιστική επιτροπή από τα μέλη της Ο.Π. Γιάννη Ευαγγέλου (Άρτας), Γιώργο Καρατζιά (Φιλοθέης) και Θεόδωρο Σιώζο (Αράχθου) η οποία θα συνεδριάσει σήμερα και θ’ ανακοινώσει τις αποφάσεις. Χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση και του Δ.Σ. της ΟΑΣΝΑ, με πρόταση για κινητοποιήσεις και με στόχο τον συντονισμό του αγώνα από κοινού με την ΕΑΣΑΦ.

-Ο πρόεδρος της ΕΑΣΑΦ Βαγγέλης Βαγγέλης διευκρίνισε ότι οι κινητοποιήσεις δεν έχουν καμία πολιτική χροιά. «Θέλουμε απλά να δοθεί μια λύση στα προβλήματα και η αιχμή του δόρατος αυτή τη στιγμή είναι η διάθεση των πορτοκαλιών χωρίς να ξεχνάμε τον αγροτικό εξηλεκτρισμό, τα εγγειοβελτιωτικά και τα άλλα αιτήματα που υπάρχουν».

-«Το θέμα είναι να αποκλειστεί πλέον ένα σημείο όπου δεν θα περνάει κανείς για την Ήπειρο» δήλωσε ο γραμματέας της ΟΑΣΝΑ Κώστας Τσόγκας ενώ από την πλευρά του ο κ. Βαγγέλης διευκρίνισε ότι για κάποιες έκτακτες περιπτώσεις (ασθενοφόρα κλπ.) δεν θα υπάρχει αναλγησία.

Αμάζευτα τα πορτοκάλια
Μεταφέροντας το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ύστερα κι από επικοινωνία που είχε με συναδέλφους του, μέλη Αγροτικών Συλλόγων, ο κ. Τσόγκας ανέφερε ότι οι αγρότες της Άρτας είναι πρόθυμοι να βγουν με τα τρακτέρ τους για να κλείσουν τους δρόμους και να διεκδικήσουν δυναμικά την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
«Υπάρχει μια θέληση αυτή τη στιγμή ότι θα πάμε σε μια δυναμική κινητοποίηση γιατί ήδη οι συνάδελφοι στην Πελοπόννησο ξεκίνησαν».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσόγκας εκτιμά ότι θα υπάρχει συμμετοχή. «Στην αρχή πιστεύω ότι νομίσανε όλοι πως αυτό το πρόβλημα θα είναι για μία βδομάδα, για δέκα μέρες. Όσο όμως περνούν οι μέρες βλέπουμε ότι τα πράγματα αντί να καλυτερεύουν χειροτερεύουν και δεν υπάρχει καμία απάντηση ούτε απ’ την κυβέρνηση. Βγαίνει ο Ιανουάριος και το 80% της παραγωγής στο Νομό Άρτας είναι πάνω στα δέντρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια τεράστια καρπόπτωση. Σε κτήματα τα οποία είχαν π.χ. 50 τόνους πορτοκάλια αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα μισά γιατί τα υπόλοιπα μισά ωρίμασαν κι έπεσαν λόγω του ότι υπήρχε αυτή η καλοκαιρία. Υπάρχουν πορτοκαλιές στον κάμπο της Άρτας οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν βλάστηση. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει με έναν μεγάλο παγετό, θα φτάσουμε πάλι στην περιβόητη αυτή ακαρπία».

Αποφασισμένοι οι αγρότες
Ο Κ. Τσόγκας, ο οποίος επέστρεψε αργά το βράδυ της Τρίτης από το μπλόκο της Λάρισας στην Νίκαια όπου είχε μεταβεί μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βαγγέλη Μπέτσα, μετέφερε την αποφασιστικότητα των αγροτών να μην αποχωρήσουν από τα μπλόκα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Στο μπλόκο της Νίκαιας είναι ακινητοποιημένα περίπου στα 1.800 τρακτέρ. «Είναι το πιο δυναμικό μπλόκο αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα η Νίκαια της Λάρισας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα άλλα τα μπλόκα δε είναι ενισχυμένα» τόνισε ο κ. Τσόγκας. «Αν η κυβέρνηση δεν σκύψει πάνω στα προβλήματά μας δεν πρόκειται να φύγει κανείς από τα μπλόκα, διότι αν τα πάρουμε με τη σειρά, αφού έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις ότι θα υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις η υπουργός η κυρία Μπατζελή κάλεσε τους αγρότες για τις 25 και 26 Ιανουαρίου για διάλογο. Ένας διάλογος ο οποίος είναι διάλογος-φιέστα. Δεν έχει καμία σημασία να πηγαίνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στο διάλογο για τους αγρότες.
Διάλογος είναι να κατεβεί στα μπλόκα η υπουργός, να καθίσει με τις συντονιστικές επιτροπές των αγροτών και να αποφασίσουν για το τι θα γίνει από δω και πέρα. Αυτά τα αιτήματα υπάρχουν εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον αλλά δυστυχώς καμία απ’ τις δύο κυβερνήσεις δεν έχει σκύψει πάνω στα προβλήματα».

Τα αιτήματα
Οι αγρότες δεν ζητούν παράλογα πράγματα είπε ο κ. Τσόγκας κατανοώντας και ο ίδιος τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Εμείς ζητάμε απλά πράγματα. Κατ’ αρχήν ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση. Δεύτερον ζητάμε όσοι αγρότες είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και πληρώνουν μέχρι 30 χρόνια ασφάλιση να βγαίνουν απευθείας στη σύνταξη.
Ζητάμε την επιστροφή ΦΠΑ στο 11%, κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή στην Άρτα π.χ. να πουλάμε πορτοκάλια με 5 και 6 Λεπτά και μην σας φαίνεται αυτό παράξενο. Μετά την αποδέσμευση της επιδότησης στη χυμοποίηση, στην Άρτα «δεν κουνιέται φύλλο» και δεν υπάρχει καμιά δραστηριότητα αυτή τη στιγμή γύρω από το πορτοκάλι.
Ο κ. Τσόγκας αναφέρει ότι έμποροι και μεσάζοντες «εκμεταλλεύονται τον πόνο των αγροτών και τη φτώχεια τους και ζητάνε ν’ αγοράσουν πορτοκάλια με 5 και 6 Λεπτά». Η τιμή του πορτοκαλιού για ν’ αφήνει ένα μεροκάματο στην τσέπη του παραγωγού πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 Λεπτά, τόνισε. «
Στη Λάρισα μας είπαν ότι αγοράζουν πορτοκάλια με 1,5 και 2 ευρώ το κιλό, που είναι τρεις ώρες δρόμος από δω. Και είναι όλη η σαβούρα». Τα προβλήματα που υπάρχουν στην πορτοκαλοπαραγωγή επιδεινώθηκαν και από τις καιρικές συνθήκες. Τα πορτοκάλια κυρίως τα μέρλιν αλλά και οι ναβαλίνες φούσκωσαν λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας και της υγρασίας που υπάρχει με αποτέλεσμα πολλά απ’ αυτά να μην καθίστανται εμπορεύσιμα.

Σταμάτησε η χυμοποίηση, σταμάτησαν τα πάντα…
Χαμηλές θερμοκρασίες επικράτησαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας όπου το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές του κάμπου έδειξε έναν ή και δύο βαθμούς κάτω απ’ το μηδέν. Προς το παρόν, τέτοιες θερμοκρασίες δεν δημιουργούν πρόβλημα στα δέντρα, ο φόβος όμως για επανάληψη ενός μεγάλου παγετού σαν αυτόν του 2008 είναι ακόμα υπαρκτός, τη στιγμή μάλιστα που ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής δεν έχει ακόμα συλλεχθεί.
«Όσον αφορά τις ποσότητες, αυτή τη στιγμή, ιδίως στα κοινά πορτοκάλια τα οποία είναι περισσότερα από τις άλλες ποικιλίες, έχει φύγει μόνο το 20%. Σταμάτησε η χυμοποίηση, σταμάτησαν τα πάντα. Όταν έχει πρόβλημα η χυμοποίηση υπάρχει πρόβλημα και στα εξαγώγιμα πορτοκάλια. Είναι σοβαρό το πρόβλημα, να μην κρυβόμαστε. Φέτος θα βρωμίσει η Άρτα απ’ τα πορτοκάλια» τόνισε ο Κ. Τσόγκας επισημαίνοντας το μέγεθος του προβλήματος.

Πηγή: Ηχώ της Άρτας

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ ΥΠΑΑΤ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 
Τακτοποίηση πληρωμών Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», καταβολή Εξισωτικών Αποζημιώσεων 2007 και 2008, ενίσχυση των Καπνοκαλλιεργητών και μέτρα στήριξης για το ελαιόλαδο, το σκληρό σιτάρι, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και τις μειονεκτικές περιοχές.

Με απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός του μηνός Φεβρουαρίου τακτοποιείται μια σειρά χρόνιων εκκρεμοτήτων ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαπραγμάτευση για την πρόσθετη στήριξη των παραγωγών ελαιολάδου και σκληρού σιταριού καθώς και των κτηνοτροφικών προϊόντων και των μειονεκτικών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα:

Α) Πληρωμές  που αφορούν το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής 
  1. Σχέδια  βελτίωσης 
    • 495 δικαιούχους  φυτικής παραγωγής που εντάχθηκαν την περίοδο 2003-2005
    • 550 δικαιούχους  ζωικής  παραγωγής (κτηνοτρόφους) που εντάχθηκαν την περίοδο 2003-2005
οι  οποίοι αποτελούν ανειλημμένες υποχρεώσεις που εκκρεμούσαν από το Γ’ ΚΠΣ 4 χρόνια, ύψους 50 εκ €.
  1. Νέοι Αγρότες
    • 863 δικαιούχους  από την προκήρυξη 2005
    • 440  δικαιούχους  από την προκήρυξη 2006
οι  οποίοι αποτελούν ανειλημμένες υποχρεώσεις που εκκρεμούσαν από το Γ ΚΠΣ 4 χρόνια, ύψους 7,5 εκ € εντός Φεβρουαρίου 
  1. Εξισωτική αποζημίωση
Είναι γνωστό ότι στο πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της  Νέας Δημοκρατίας  οι δαπάνες για την εξισωτική αποζημίωση είχαν μειωθεί από 860 εκ € για την περίοδο 2000-2006 σε 440 εκ € για την περίοδο 2007-2013. Για τον λόγο αυτό είχαν ουσιαστικά σταματήσει οι πληρωμές για 1,5 χρόνια λόγω εξάντλησης  των πιστώσεων του προγράμματος.
Μετά  την έγκριση της τροποποίησης του προγράμματος τον Δεκέμβριο του 2009 θα γίνουν οι εξής πληρωμές:
    • Εξισωτική Αποζημίωση 2007 για τους υπόλοιπους 10.000 περίπου δικαιούχους κατά κύριο λόγο κτηνοτρόφους ύψους 16 εκ € (1.600 € ανά δικαιούχο με μέγιστο τις 5.500 €) μέχρι 31.1.2010
    • Εξισωτική Αποζημίωση 2008 για 60.000 περίπου δικαιούχους που έχουν υποβάλει σωστά δικαιολογητικά κατά κύριο λόγο κτηνοτρόφους ύψους 120εκ € (2.000  € ανά δικαιούχο με μέγιστο τις 5.500 €) μέχρι 12.2.2010

Β) Ενίσχυση των Καπνοκαλλιεργητών
Τον  Απρίλιο του 2004 στο πλαίσιο  της τροποποίησης της ΚΟΑ Καπνού ελήφθη μια άδικη απόφαση για τους καπνοκαλλιεργητές, με σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα τους: μειώθηκαν  οι άμεσες ενισχύσεις τους από το 2010 κατά 50% σε σχέση με το 2009.Το συνολικό ποσό που έχαναν οι καπνοπαραγωγοί σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, για την τριετία 2010-2012, έχει υπολογισθεί σε 568,3 εκ.€.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  εξαντλώντας κάθε δυνατή προσπάθεια διασφάλισε τους πόρους και μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των καπνοπαραγωγών αποφάσισε να διαθέσει το σύνολο της απώλειας των 568,3εκ. € στους ίδιους τους καπνοπαραγωγούς με προτεραιότητα  σ’ αυτούς που συνεχίζουν να παράγουν είτε καπνό είτε διατροφικά προϊόντα.
Τα μέτρα  που προγραμματίζονται για τη χορήγηση του ποσού θα αναρτηθούν αύριο, Τετάρτη 20-1-2010 στην ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ (www.minagric.gr)

Γ) Μέτρα για το ελαιόλαδο, το σκληρό σιτάρι, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και τις μειονεκτικές περιοχές.

 

Η Πολιτική Ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης  με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε ένα ποσό 108 εκατομμυρίων ευρώ/έτος  να δοθούν σε κτηνοτρόφους κυρίως στις μειονεκτικές περιοχές αλλά και σε παραγωγούς ελαιόλαδου και σκληρού σιταριού για την τριετία 2010-2012. Από το ποσό αυτό: 
  • 28 εκ. €  το χρόνο κατανέμονται για  την παραγωγή υψηλής ποιότητας σκληρού σιταριού. Το ποσό θα δοθεί σαν πρόσθετη ενίσχυση στους παραγωγούς, πέρα δηλαδή από την ενιαία ενίσχυση που εισπράττουν. Στόχος είναι η ανάκαμψη και η στροφή στην ποιότητα, ώστε οι γεωργοί να μειώνουν αφενός το κόστος τους αλλά και να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές στην αγορά.

  • 10 εκ .€  το χρόνο θα δοθούν σαν πρόσθετη  ενίσχυση για την παραγωγή  ποιοτικών, ΠΟΠ και ΠΓΕ ελαιοκομικών  προϊόντων και για την προώθηση  στην αγορά αυτών των υψηλής  προστιθέμενης αξίας προϊόντων. 

  • 13,6 εκ. €  το χρόνο θα δοθούν  σαν πρόσθετες ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους που διατηρούν μοσχίδες για αναπαραγωγή, θηλάζουσες αγελάδες και αγελάδες κρεοπαραγωγής στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Οι ενισχύσεις αυτές είναι 100€ ανά μοσχίδα αναπαραγωγής, ηλικίας 16-24 μηνών και ανά θηλάζουσα αγελάδα και προσαυξάνεται κατά 80€ για τα αντίστοιχα ζώα καθαρών φυλών.

  • 26,4 εκ. € το χρόνο θα δοθεί στους κτηνοτρόφους που διατηρούν πάνω από 50 προβατίνες ή αίγες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Το ύψος της ενίσχυσης είναι 3€ ανά ζώο και προσαυξάνεται κατά  2€ ανά ζώο εφόσον πρόκειται για παραδοσιακές ντόπιες φυλές.

Επιπλέον, σε παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, κατά κύριο λόγο κτηνοτρόφους, θα διανεμηθούν νέα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης συνολικού ποσού 30 εκ. €. Το μέτρο στοχεύει στην ανακατανομή των επιδοτήσεων ώστε να υποστηριχθούν οι γεωργοκτηνοτρόφοι, που το εισόδημά τους  έχει πληγεί περισσότερο το τελευταίο διάστημα.   
Σημειώνεται ότι τα ποσά αυτά αντιπροσωπεύουν  ένα παρακράτημα μόλις 1,9% της  ενιαίας ενίσχυσης αντί 5,3% που  είχε ανακοινώσει η προηγούμενη  κυβέρνηση τον Ιούλιο 2009 και το οποίο μάλιστα επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί και για μέτρα που αντικειμενικά ήταν αδύνατο να εφαρμοσθούν.
Τέλος, ένα πρόσθετο ποσό περί τα 50 εκ. €  κατανέμεται στον τομέα του γάλακτος, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής  Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»  για τον εκσυγχρονισμό και  την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, που αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια.   

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

<<Ετοιμάζουν αγροτικά μπλόκα και στην Άρτα>>


Μπλόκα και στην Άρτα ετοιμάζονται να στήσουν οι αγρότες του νομού προς το τέλος της εβδομάδας μπαίνοντας έτσι στο χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων. Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκλιση της Ομάδας Παραγωγών για το θέμα των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της Ένωσης και θα παραβρίσκονται και εκπρόσωποι της ΟΑΣΝΑ. Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ θα υπάρχει και μία έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΑΣΝΑ. Η πρόταση της Ομοσπονδίας θα είναι να κλείσει ο δρόμος στη γέφυρα Κομποτίου και στη γέφυρα της Άρτας. Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας από τον πρόεδρο Βαγγέλη Μπέτσα και τον γραμματέα Κώστα Τσόγκα αναχώρησε σήμερα το πρωί για τη Νίκαια Τρικάλων, προκειμένου να μεταφέρουν εκεί τα προβλήματα και των πορτοκαλοπαραγωγών της Άρτας, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) στην οποία είναι ενταγμένη η ΟΑΣΝΑ. Στο μπλόκο της Νίκαιας βρίσκονται αυτή τη στιγμή περί τα 1.000 τρακτέρ, στην κινητοποίηση που συντονίζει η ΠΑΣΥ. Τη Δευτέρα αγρότες της Άρτας ενίσχυσαν με την παρουσία τους το μπλόκο στο Λούρο Πρέβεζας. «Στον κάμπο της Άρτας δεν κουνιέται φύλλο» ανέφερε ο γραμματέας της ΟΑΣΝΑ Κ. Τσόγκας. «Τα πορτοκάλια πέφτουν καθημερινά και υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Ήδη τα πορτοκάλια μέρλιν έχουν φουσκώσει και υπάρχει πρόβλημα και με τους εξαγωγείς, με τους εμπόρους οι οποίοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση ρίχνοντας την τιμή κάτω από τα 10 Λεπτά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έμπορος στην Άρτα που αγοράζει πορτοκάλια κοινά και σαλουστιάνα με 6 Λεπτά το κιλό». Κύριο αίτημα των παραγωγών είναι η ενίσχυση του προϊόντος τους από εθνικούς πόρους. «Παλεύουμε για τα δίκια αιτήματά μας» τόνισε ο Κ. Τσόγκας. «Αυτή τη στιγμή ένα στρέμμα καλαμπόκι στοιχίζει γύρω στα 150 ευρώ περίπου και η είσπραξη που κάνει ένας παραγωγός είναι 120 ευρώ το στρέμμα εάν παράγει 1.000 κιλά το στρέμμα καλαμπόκι. Καταλαβαίνετε ότι εδώ μπαίνουμε και μέσα 30 ευρώ. Δηλαδή ποιο είναι το όφελος που θα καθίσει κάποιος στην ύπαιθρο να καλλιεργήσει τη γη του;».

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

<<Η Νέα Ζηλανδία επενδύει σε νέες ποικιλίες ακτινιδίων>>

Οικονομικό πακέτο ύψους 35,7 εκατ. δολαρίων Νέας Ζηλανδίας σκοπεύει να διαθέσει η χώρα σε επταετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών ακτινιδίων. Στόχος είναι να επιτευχθεί αύξηση του τζίρου από τις εξαγωγές ακτινιδίων. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, η ανάπτυξη μίας και μόνο νέας ποικιλίας εκτιμάται, ότι θα αποφέρει στη χώρα 300 εκατ. δολάρια ΝΖ.
Το σχετικό κονδύλι θα καλυφθεί κατά το ήμισυ περίπου από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας (15,2 εκατ. δολάρια) και το υπόλοιπο από τον Σύνδεσμο των παραγωγών.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε μία νέα πράσινη ποικιλία με υψηλά σάκχαρα καθώς και σε μία κόκκινη μικρή ποικιλία που τρώγεται με τη φλούδα.
Οι ενέργειες αυτές γίνονται με σκοπό την περαιτέρω ισχυροποίηση της πρωτοπόρου Νέας Ζηλανδίας στην καλλιέργεια και εξαγωγή ακτινιδίων παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

<<Κατερίνα Μπατζελή: Στα τέλη Φεβρουαρίου καταβάλλονται οι επιδοτήσεις των αγροτών>>


Για τα τέλη Φεβρουαρίου επισπεύδεται ο χρόνος καταβολής του δεύτερου μέρους των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, όπως αποκάλυψε χθες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή στη συνάντησή της με την διοίκηση της ΕΝΑΕ και στη σύσκεψη με κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Η κα Κατερίνα Μπατζελή διαβεβαίωσε ότι έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε στη συνέχεια να δοθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταβληθούν οι επιδοτήσεις.
Η υπουργός είπε ακόμη ότι τον Μάρτιο θα καταβληθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στο βαμβάκι και την τομάτα, ενώ για την εξισωτική αποζημίωση διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί το συντομότερο.


ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

<<Στις 20 Ιανουαρίου κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις>>

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, αποφάσισαν να κατέβουν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους, οι αγρότες που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Κατερίνη.
Οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου αποφάσισαν να μεταβούν στην Αγιά και την Ελασσόνα, αφού τα Τέμπη παραμένουν κλειστά.

Στον κόμβο της Νίκαιας προγραμματίζουν συγκέντρωση από τις 18 Ιανουαρίου οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Οι αγρότες από Φλώρινα και Αμύνταιο προγραμματίζουν τον αποκλεισμό του Τελωνείου Νίκης αλλά και της Εγνατίας Οδού, ενώ οι συνάδελφοί τους από το Κιλκίς θα κατευθυνθούν στα Τελωνεία Δοϊράνης και Ευζώνων.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

<Άρτα> Ο κόμπος έφτασε στο χτένι…




Η αντιαγροτική πολιτική των Ελληνικών Κυβερνήσεων και της Ε.Ε. δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για καλύτερες μέρες στους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού μας. Τα αγροτικά προϊόντα, το ένα μετά το άλλο μπαίνουν στο στόχαστρο της παραπάνω αντιαγροτικής πολιτικής και οδηγούνται στην εγκατάλειψη και στην εξαφάνισή τους. Η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι συμφωνίες της Ε.Ε. με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες για αθρόες μαζικές και ύποπτης προέλευσης εισαγωγές αγροτικών και άλλων προϊόντων από όλες τις χώρες του κόσμου. Η αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή οδήγησε μια σειρά από καλλιέργειες (καλαμπόκι, σιτηρά, βαμβάκι, καπνός) στην καταστροφή και στην εγκατάλειψή τους. Τώρα ήρθε η σειρά στα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή. Με την μερική αποδέσμευση της επιδότησης (στο 40% της παραγωγής) μέχρι στις 31/12 του 2009 και της ολικής κατάργησης από την 1η του Γενάρη του 2010 τα εσπεριδοειδή του Νομού μας οδηγούνται στην καταστροφή και στην εγκατάλειψη. Από την άλλη πλευρά ασύδοτοι και ανεξέλεγκτοι δρουν οι μεσιτάδες και οι έμποροι αγοράζοντας τη φετινή παραγωγή των πορτοκαλιών και μανταρινιών σε εξευτελιστικές τιμές. Αυτά ήταν μερικά από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον Αρτινό αγροτικό τομέα τα τελευταία χρόνια, και συζητήθηκαν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 11/01/2010 στη γέφυρα Άρτας. Μετά το κλείσιμο της γέφυρας, με τα τρακτέρ, και για περίπου μια ώρα, πραγματοποιήθηκε πορεία με αγροτικά μηχανήματα και αγρότες στο κέντρο της πόλης και στο νομάρχη Άρτας. Εκεί κατατέθηκε ψήφισμα και μια προσωπική συζήτηση με τον νομάρχη για τα προβλήματα,<< και μια υπόσχεση>>. Πώς δεν θα σταματήσει εκεί ο αγώνας, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση της κυβέρνησης για επίλυση των προβλημάτων που η ίδια προκάλεσε. Μετά την έξοδο τους από το γραφείο του νομάρχη, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης και άδειασαν κλούβες με πορτοκάλια προς δήγμα απελπισίας και απόγνωσης, για το προϊών που παράγουν με κόπο και πλέων δεν μπορεί να τους δόση ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να ζήσουν.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

<<Τα τιμολόγια αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς>>



Διευκρινίσεις για τα τιμολόγια αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά έδωσε στις 8 Ιανουαρίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι οποίες αφορούν παραγωγούς που δεν υπέγραψαν το 2009 νέα σύμβαση με βάση τις διατάξεις του τελευταίου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές (3734/2009).
Ωστόσο οι περιπτώσεις αυτών των παραγωγών είναι ελάχιστες, καθώς οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι παραγωγοί επέλεξαν να υπογράψου νέες συμβάσεις σύμφωνα με το νόμο 3734. Ο λόγος είναι ότι ο νόμος αυτός εγγυάται τις τιμές αγοράς του ρεύματος για είκοσι χρόνια, αντί για δέκα που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς.

Για όσους πάντως εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι η τιμή αγοράς της ενέργειας για το 2009 είναι:

  • Για φωτοβολταϊκές μονάδες ισχύος έως 100 κιλοβάτ, 457,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και 507,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
  • Για μονάδες άνω των 100 κιλοβάτ, 407,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και 457,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.


ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

<<Συλλαλητήριο στις 11 Γενάρη αποφάσισε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας.>>



Την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου αποφάσισε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και ώρα 10 το πρωί στη Γέφυρα Άρτας και καλεί τους αγρότες της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Η ΟΑΣΝΑ προβάλει ως κύριο αίτημα την επιδότηση στην παραγωγή σε όλα τα προϊόντα. Στο κάλεσμά της η ΟΑΣΝΑ αναφέρει: «Αγρότες, αγρότισσες, αρτινοί εσπεριδοπαραγωγοί, εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι… Ο κόμπος έφτασε στο χτένι… Η αντιαγροτική πολιτική των Ελληνικών Κυβερνήσεων και της Ε.Ε. δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για καλύτερες μέρες στους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού μας. Τα αγροτικά προϊόντα, το ένα μετά το άλλο μπαίνουν στο στόχαστρο της παραπάνω αντιαγροτικής πολιτικής και οδηγούνται στην εγκατάλειψη και στην εξαφάνισή τους. Η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι συμφωνίες της Ε.Ε. με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες για αθρόες μαζικές και ύποπτης προέλευσης εισαγωγές αγροτικών και άλλων προϊόντων από όλες τις χώρες του κόσμου. Η αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή οδήγησε μια σειρά από καλλιέργειες (καλαμπόκι, σιτηρά, βαμβάκι, καπνός) στην καταστροφή και στην εγκατάλειψή τους. Τώρα ήρθε η σειρά στα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή. Με την μερική αποδέσμευση της επιδότησης (στο 40% της παραγωγής) μέχρι στις 31/12 του 2009 και της ολικής κατάργησης από την 1η του Γενάρη του 2010 τα εσπεριδοειδή του Νομού μας οδηγούνται στην καταστροφή και στην εγκατάλειψη. Από την άλλη πλευρά ασύδοτοι και ανεξέλεγκτοι δρουν οι μεσιτάδες και οι έμποροι αγοράζοντας τη φετινή παραγωγή των πορτοκαλιών και μανταρινιών σε εξευτελιστικές τιμές.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

«Κέρδος» 150 εκατ. ευρώ για αγρότες - κτηνοτρόφους από την αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στο 11%

Αναδρομική ισχύ, από τα τιμολόγια του 2009, πρόκειται να έχει η αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στο 11% από το 7% στα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής. Από την αύξηση του συντελεστή υπολογίζεται ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα ωφεληθούν με συνολικό ποσό 150 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ παροχετεύθηκαν στην ελληνική περιφέρεια από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με στοιχεία της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κας Κατερίνας Μπατζελή, οι συνταξιούχοι αγρότες του ΟΓΑ θα λάβουν 240 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι θα βοηθηθούν ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση. Αν κατά μέσο όρο ληφθεί ως υπόθεση εργασίας ότι υπάρχουν δύο παιδιά ανά οικογένεια, το επιπλέον ποσό είναι 60 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή συνολικά οι αγρότες από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα πάρουν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates