Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

<<Για την υλοποίηση των προγραμματικών εξαγγελιών τα 15.000 ευρώ ανά αγρότη.>>


Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει την χορήγηση έκτακτων εθνικών ενισχύσεων στους αγρότες, έως 15.000 ευρώ, θα διευκολύνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης για ανάπτυξη πολιτικών στον αγροτικό τομέα, κυρίως σε ότι αφορά μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί. "Τα ιδιαίτερα ασφυκτικά δημοσιονομικά της χώρας δεν αλλάζουν με την απόφαση της Κομισιόν" τονίζει η Κατερίνα Μπατζελή. Δεν αποκλείεται πάντως τα νέα δεδομένα να επιτρέψουν την πληρωμή προκαταβολής των επιδοτήσεων προς τους δικαιούχους αγρότες.
Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού σε δημοσιογράφους η συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής, που αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 Οκτωβρίου, δεν έχει αναδρομική ισχύ και δύσκολα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως άλλοθι για το πακέτο Χατζηγάκη ύψους 500 εκατ. ευρώ, που δόθηκε με τη μορφή αποζημιώσεων από φυσικά αίτια στους αγρότες από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Πάντως δεν θεωρείται πιθανό ότι θα καταβληθούν οριζόντια και απευθείας στους αγρότες κάποιες ενισχύσεις. Τα λεφτά θα τα πάρουν μέσα από μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί, όπως η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο, το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης (για όποιες κατηγορίες περιληφθούν τελικά στο μέτρο), ακόμα και μέσα από την ένταξη σε Σχέδια Βελτίωσης κ.λπ. Το καινούργιο που μπορεί ίσως να προκύψει είναι η πληρωμή μιας προκαταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων πριν από τα Χριστούγεννα. «Έχουμε ήδη ανακοινώσει μέτρα που ξεπερνούν, αναλογικά, το πακέτο Σαρκοζί» λέει χαρακτηριστικά η Κατερίνα Μπατζελή.
Θυμίζουμε πως μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις των ευρωπαίων γαλακτοπαραγωγών τους τελευταίους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια των προσπαθειών που ξεκίνησε να καταβάλλει για σταθεροποίηση των εισοδημάτων τους, ανακοίνωσε στις 28 Οκτωβρίου ότι επιτρέπει στα κράτη μέλη να καταβάλουν εφάπαξ κρατικές ενισχύσεις έως και 15.000 ευρώ. Επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως οι εν λόγω ενισχύσεις αφορούν τους γεωργούς όλων των κλάδων.
Η απόφαση αυτή τροποποιεί το προσωρινό πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων, το οποίο θεσπίστηκε από την Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2009 και ήδη προβλέπει διάφορες δυνατότητες ενίσχυσης προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις αγροτικές επιχειρήσεις της ΕΕ.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής συμπεριλαμβάνεται στο εν λόγω πλαίσιο ένα ξεχωριστό περιορισμένο συμβιβάσιμο ποσό ενίσχυσης ύψους 15.000 ευρώ για τους γεωργούς. Αυτό το ποσό μπορεί να χορηγηθεί μία φορά σε κάθε επιχείρηση έως το τέλος του 2010.
Κάθε ενίσχυση ήσσονος σημασίας, η οποία έχει ήδη ληφθεί από τις αρχές του 2008, πρέπει να αφαιρεθεί από το ποσό αυτό. Τα καθεστώτα ενίσχυσης που θα θεσπιστούν στα πλαίσια αυτού του νέου μέσου θα πρέπει να είναι ανοικτά σε όλους τους πρωτογενείς παραγωγούς και να συμπληρώνουν άλλα γενικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, τα οποία έχουν ήδη θεσπιστεί από τα κράτη μέλη.
Σημειώνεται, στην σχετική ανακοίνωση, πως η ιδέα της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης έως και 15.000 ευρώ στους γεωργούς συμπεριλαμβανόταν στην ανακοίνωση της Επιτροπής, της 22ας Ιουλίου 2009, για τον γαλακτοκομικό τομέα.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

<<Ανεστάλη η διακοπή λειτουργίας του σταθμού της «ΔΩΔΩΝΗΣ» στην Πρέβεζα>>


Μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων του νομού Πέβεζας, ανεστάλη η διακοπή λειτουργίας του σταθμού συλλογής και πρόψυξης γάλακτος της γαλακτοβιομηχανίας ‘ΔΩΔΩΝΗ» στο Δ. Δ. Καστρίου του Δήμου Φαναρίου Πρέβεζας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας στις 29 Οκτωβρίου.
Είχε προηγηθεί συνάντηση του Νομάρχη Πρέβεζας Β. Ιωάννου και του βουλευτή Πρέβεζας της Ν.Δ. Δ. Τσουμάνη με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας Μ. Κασσαλιά, καθώς η απόφαση της γαλακτοβιομηχανίας για την διακοπή λειτουργίας του σταθμού στο Καστρί είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στους παραγωγούς 50 περίπου Δ.Δ. της παραλιακής ζώνης Πρέβεζας και στους φορείς της περιοχής.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» η αναστολή αποφασίστηκε ώστε να υπάρξει εύλογο χρονικό περιθώριο για την κατάλληλη διαβούλευση με τοπικούς Φορείς και παραγωγούς για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών της περιοχής.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009

Αναζητούνται επειγόντως 85 εκατ. ευρώ για τα σχέδια βελτίωσης του 3ου ΚΠΣ – αναθεωρείται ο «Αλ. Μπαλτατζής»


Την πρόθεσή τους να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις συνολικού ύψους 85 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς που εντάχθηκαν στα σχέδια βελτίωσης από το 3ο ΚΠΣ εξέφρασε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ταυτόχρονα, προανήγγειλαν ότι θα εξεταστούν από μηδενική βάση οι εξαγγελίες της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας για το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής».
Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου, η υπουργός κα Κατερίνα Μπατζελή ξεκαθάρισε ότι θα επανεξεταστεί η πρόταση αναθεώρησης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-13 «Αλ. Μπαλτατζής» με προτεραιότητα το πρόγραμμα για τους καπνοπαραγωγούς και σε κάθε περίπτωση είπε ότι απαιτείται η ενίσχυση της εθνικής συμμετοχής, θέμα για το οποίο χρειάζεται φυσικά η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών.
Η κα Μπατζελή κατέστησε σαφές ότι θα εξευρεθούν τα 85 εκατ. που απαιτούνται για την αποπληρωμή των σχεδίων βελτίωσης από το 3ο ΚΠΣ, ωστόσο τόνισε ότι κατ' αυτόν τον τρόπο αφαιρούνται πόροι από νέες προκηρύξεις.
Για το μπαράζ εξαγγελιών αρδευτικών έργων και μελετών στο οποίο επιδόθηκε ο προκάτοχός της τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο υπογράμμισε ότι «εάν δεν υπάρχει μελέτη, δεν καταγράφεται καν το έργο». Όσον αφορά τα έργα τα οποία έχουν σοβαρές μελέτες, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση. «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

<<Εξάμηνο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της αγροτικής πολιτικής προανήγγειλε η Μπατζελή>>

Ευρύς διάλογος πραγματοποιήθηκε για τα κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και τον αγροτικό χώρο γενικότερα κατά την διάρκεια σημερινής επίσκεψης της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνας Μπατζελή, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ. Από την πλευρά της Συνομοσπονδίας επανατέθηκαν τα ζητήματα, όπως αυτά αναλυτικά κατατέθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη του προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ στο γραφείο της υπουργού, ενώ η κα Μπατζελή, σε συνέχεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, παρουσίασε τις προτεραιότητες και τις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου της για το πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης, .
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε η υπουργός θα υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις σε τέσσερεις τομείς:
• Ο ΕΛΓΑ θα ανασυγκροτηθεί και θα διαμορφωθεί ένα σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, τόσο από τους φυσικούς κινδύνους όσο και από τους κινδύνους της αγοράς.
• ΕΦΕΤ: Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος προστασίας παραγωγών και καταναλωτών από το χωράφι έως το ράφι. Ο ΕΦΕΤ θα παρεμβαίνει και για την προστασία της υγείας των καταναλωτών, αλλά και για τον έλεγχο των τιμών.
• Ανασυγκρότηση του Συνεταιριστικού κινήματος. Για το θέμα αυτό ζήτησε τις προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και των άλλων συνεταιριστικών οργανώσεων.
• Δημιουργία φορέα συλλογικής διαχείρισης αγροτικών εφοδίων αλλά και της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.
Η υπουργός, επίσης, προανήγγειλε την ριζική αναδιάρθρωση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009

<<Τιμή 13 λεπτών δίνει για το καλαμπόκι η ΕΑΣ Λάρισας>>


Στην τιμή των 13 λεπτών προτίθεται να αγοράσει το καλαμπόκι η ΕΑΣ Λάρισας, όπως αποκάλυψε το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου κ. Χρήστος Σιδερόπουλος.
«Όταν το καλαμπόκι από την Βουλγαρία εισάγεται με 9 λεπτά, το ανώτερο που μπορούμε να αγοράσουμε είναι 13 λεπτά. Αν αγοράσουμε παραπάνω, θα συναντήσουμε την αντίδραση των κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα χρειαστεί να προμηθευτούν τις ζωοτροφές με επιπλέον 2 λεπτά. Οι κτηνοτρόφοι που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης», δήλωσε ο κ. Χρ. Σιδερόπουλος στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λάρισας.
«Τα περιθώρια της Ένωσης για απορρόφηση των ποσοτήτων στο νομό Λάρισας δεν είναι μεγάλα. Μέχρι τώρα έχουμε απορροφήσει περίπου 9000 τόνους στην Βιοζέλ και οφείλουμε να πάρουμε άλλους 6000 τόνους από το Δέλτα του Πηνειού, όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Οι αποθηκευτικές μας δυνατότητες δεν είναι για παραπάνω από 17.000 τόνους», διευκρίνισε ο κ. Χρ. Σιδερόπουλος.
Το μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ Λάρισας άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός με αθρόες εισαγωγές δημητριακών από την Βουλγαρία και εξέφρασε την ελπίδα ότι «επιτέλους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν φέτος καλύτερη δουλειά».

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2009

<<Άρχισε η Παρασκευή του τσίπουρου στην Άρτα>>


Αναφέρομαι στο χωριό μου (Κολομόδια) του Ν.Άρτας, όπου μπορούμε και γευόμαστε ένα από τα πιο ωραία ποτά που παρασκευάζονται με απλές και μερακλίδικες μεθόδους .Η παρασκευή του απαιτεί λίγα μηχανήματα που πολλές φορές είναι πατέντες των ίδιων των δημιουργών. Οι ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, στην Ήπειρο αλλά και όπου ανά την Ελλάδα συναντάμε αυτό το πολύ εύγευστο ποτό.

Στην περιοχή της Άρτας χρησιμοποιούμε το σταφύλι με την ονομασία Ζαμπέλα και κατά τη γνώμη μας παράγεται το πιο εύγεστο τσίπουρο. Σημειώνουμε πώς στην περιοχή το τσίπουρο παράγεται από το σταφύλι και όχι απ ότι περισσεύει από το κρασί δλδ μόνο από τα τσάμπουρα, επίσης να τονίσουμε ότι η Ζαμπέλα ενώ είναι ιδανική για παραγωγή τσίπουρου δεν ενδείκνυται για παραγωγή κρασιού. Παλαιότερα είχαμε δοκιμάσει να βγάλουμε και κρασί με σχετικά καλά αποτελέσματα.
Η Ζαμπέλα είναι ‘ένα υβριδικό σταφύλι με καταγωγή μάλλον από την Ισπανία, ιδιαίτερα ανθεκτικό, με σκληρή πέτσα αλλά με νοστιμότατο περιεχόμενο.Από τη στιγμή που κάποιος φυτέψει Ζαμπέλα την πρώτη του συγκομιδή θα την κάνει μετά το δεύτέρο χρόνο(με μειωμένη παραγωγή). Έχει χρώμα σκούρο κόκκινο ή μαύρο και θεωρείται αγριόκλημα, δεν είναι από τα χαμηλά κλήματα, δεν γίνετε αμπέλι, αλλά απλώνετε αφού πρώτα φθάσει τα δύο περίπου μέτρα σε κορμό και για τη στήριξή του πολύ συχνά χρησιμοποιούνται τσιμεντένιες κολώνες, δημιουργώντας "κρεβάτες" ή απλά στήνοντας τες στη σειρά. Τη Ζαμπέλα, αυτή την ποικιλία σταφυλιού θα τη συναντήσετε και στα ορεινά του νομού Άρτας αλλά και στον κάμπο όχι με μεγάλες διαφορές, τουλάχιστον στη γεύση, ίσως κάποιες διαφορές στην δυνατότητα παραγωγής του τσίπουρου μιας και τα σταφύλια από τα ορεινά παρουσιάζουν αυξημένους βαθμούς κατά την απόσταξη. Για παράδειγμα η απόσταξη από σταφύλια του ορεινού όγκου μπορεί να ξεκινά από τους 26 βαθμούς.

Η ζαμπέλα μαζεύεται στα τέλη Σεπτεμβρίου έως και τον Οκτώβριο αφού πρώτα έχει ωριμάσει, κάτι που φαίνετε από το σκούρο χρώμα της. Συνήθως μένει για περίπου δύο μέρες στα τελάρα..
Στη συνέχεια τα περνάν από μηχάνημα πολτοποίησης, όπου αφαιρούνται τα κοτσάνια ή τσάμπρα, και πολτοποιούνται "σπάνε" χαλαρά οι ρόγες, αυτή η πολτοποίηση παλαιότερα γινόταν πατώντας τα σταφύλια με τα πόδια. Τα τσάμπρα εδώ αφαιρούνται, αυτό όμως δεν είναι ο κανόνας μιας και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και αυτά. Στην Άρτα υπάρχει η δυνατότητα να πιείτε το συγκεκριμένο ποτό καθαρό από τσάμπουρα.
Το πολτοποιημένο πλέον σταφύλι τοποθετείτε σε βαρέλια με ανοιχτό στόμιο για να προχωρήσει η διαδικασία της ζύμωσης. Τα βαρέλια δεν γεμίζονται μέχρι πάνω αλλά μένει ένα περιθώριο ελεύθερο. Εκεί τα σταφύλια θα παραμείνουν για αρκετές μέρες έως ότου ολοκληρώσουν την διαδικασία της ζύμωσης, ο χρόνος αυτός είναι περίπου 1 ½ με 2 μήνες. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου ζύμωσης χρειάζεται τα υποθηκευμένα σταφύλια να ανακατεύονται κάθε μέρα προκειμένου να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο το βράσιμο των σταφυλιών.
Όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση θα είναι όλα έτοιμα για να προχωρήσουμε στη διαδικασία της απόσταξης.

Τα εργαλεία έχουν καθαρισθεί όλα και έχουν μπει στη θέση τους. Χρειάζεται ένα καζάνι, ένα φλόγιστρο που θα μας δίνει τη φωτιά που χρειαζόμαστε, ένα βαρέλι με νερό που θα υγροποιεί τους ατμούς από το βράσιμο που θα συμβαίνει στο πρώτο καζάνι. Επίσης χρειαζόμαστε ένα "γραδόμετρο", είναι ένας γυάλινος σωλήνας μέσα στον οποίο τοποθετείτε ένα σαν θερμόμετρο όπου με αυτό μετριένται οι Βαθμοί του ποτού, κοινώς αν είναι δυνατό ή όχι.
Η διαδικασία της απόσταξης έχει ως εξής. Ανοίγουμε το καζάνι και το γεμίζουμε με τον πολτό που έχει ζυμωθεί. Σφραγίζουμε το καζάνι στο σημείο επαφής ή με ζύμη ή με στάχτη και ανοίγουμε το φλόγιστρο. Στην αρχή η φωτιά είναι αρκετά δυνατή προκειμένου να επιτύχουμε το βράσιμο του πολτού (περίπου για 45 λεπτά για τα 80 κιλά περίπου). όταν ξεκινήσει το βράσιμο χαμηλώνουμε τη φωτιά και τη ρυθμίζουμε σε σταθερή θερμοκρασία εκεί που θα πετύχουμε την καλύτερη ροή παραγόμενου τσίπουρου. Παράλληλα στο βαρέλι που καταλήγει ο χάλκινος σωλήνας και που μέσα είναι ο λουλάς έχουμε πάντα το νερό ανοιχτό (ανανεώνεται μέσα στο βαρέλι)για να μένει κρύο και να πετυχαίνουμε την υγροποίηση των ατμών.
Το καζάνι όπου είναι τα τσίπουρα και το βαρέλι ενώνονται με το χάλκινο σωλήνα, στη μέση του βαρελιού είναι ο λουλάς, στη βάση του βαρελιού όπου καταλήγει ο λουλάς βγαίνει στη βρύση απ όπου θα ξεχυθεί το τσίπουρο.
Η απόσταξη έχει να κάνει με την υγροποίηση των ατμών από το βράσιμο των σταφυλιών. Η υγροποίηση πετυχαίνετε με έναν απλό τρόπο. Οι ατμοί από το βράσιμο φθάνουν στο δεύτερο βαρέλι με το νερό μέσω της χάλκινης σωλήνας που ξεκινά από την κορυφή του καζανιού και φθάνει μέσα στο βαρέλι, όπου υπάρχει ένας λουλάς που καταλήγει στο στόμιο απ΄όπου θα βγει το τσίπουρο, το βαρέλι είναι γεμάτο με νερό. Το νερό είναι κρύο και αυτό το πετυχαίνουν ανανεώνοντας συνεχώς το νερό του βαρελιού, αυτή η διαδικασία είναι σημαντική μιας και εάν ζεσταθεί το νερό δεν θα υγροποιηθούν οι ατμοί που θα φθάνουν εκεί. Οι υγροποιημένοι ατμοί καταλήγούν στην άκρη του σωλήνα αφού περάσουν από το λουλά, και από εκεί στην κανάτα όπου συγκεντρώνετε και το τσίπουρο που έχει παραχθεί. Αφού γεμίσει η κανάτα το πρώτο που κάνουμε είναι να μετρήσουμε τους βαθμούς που ξεκινά το τσίπουρο, είναι αναμενόμενο να ξεκινήσουν αυτοί οι βαθμοί από αρκετά υψηλά επίπεδα για παράδειγμα στους 25 ή 26 βαθμούς. Ν α τονίσουμε εδώ πως σε αυτούς τους βαθμούς το τσίπουρο δεν μπορεί να καταναλωθεί, όσο όμως θα προχωρά η παραγωγή θα κατεβαίνουν οι συγκεκριμένοι βαθμοί. Είναι αναγκαίο λοιπόν να μετράμε τακτικά τους βαθμούς καθώς προχωρά η διαδικασία της απόσταξης. Όταν το μέτρημα από το παραγόμενο τσίπουρο θα μας δείξει πώς έχουμε φθάσει στους 20 βαθμούς σταματάμε περίπου την παραγωγή του τσίπουρου. Λέμε περίπου γιατί τι βράσιμο στο καζάνι συνεχίζεται έως ότου πάρουμε και το αποράκι, εδώ αυξάνουμε τη φωτιά και παράλληλα και το νερό στο βαρέλι για να αντιμετωπίσει την αυξημένη φωτιά. Το αποράκι είναι το τελευταίο μέρος που θα πάρουμε από την καζανιά και το ελάχιστο των βαθμών που μπορεί να έχει είναι κάτω από 17 και έως 15 περίπου βαθμούς. Το αποράκι θα το ρίξουμε στην επόμενη καζανιά για να την ενισχύσουμε. Αν το μπερδέψουμε με το τσίπουρο που έχουμε ήδη παράγει κινδυνεύει να πάρει έντονο άρωμα με ίσως όχι καλά αποτελέσματα.
Έχουμε τελειώσει με την καζανιά, μας έχει δώσει όσο τσίπουρο μπορούσε και στη συνέχεια αδειάζουμε το καζάνι από τα τσίπουρα που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία τους και αφού τα συγκεντρώσουμε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως λίπασμα στα ίδια τα κλήματα.
Η διαδικασία παραγωγής του τσίπουρου είναι περίπου αυτή. Μέσα στο χώρο των καζανιών υπάρχει έντονο το άρωμα του τσίπουρου που δημιουργεί μια μοναδική χημεία, μια μυσταγωγία αυτού του πολύ ωραίου ποτού. Το τσίπουρο θεωρείτε ένα απο τα πιο καθαρά ποτά και στην περιοχή μας μπορεί να είναι και ιδιαίτερα καθαρό.

Το τσίπουρο μπορεί να συντροφέψει υπέροχες παρέες, να συνοδέψει νοστιμότατους μεζέδες και υπέροχες μουσικές, να δημιουργήσει χημείες ανάμεσα σε ανθρώπους, σε καρπούς και συναισθήματα.
Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

<<Μιχ. Χρυσοχοϊδης: Προς κατάργηση η Αγροφυλακή>>


Τον δρόμο για κατάργηση του σώματος της Ελληνικής Αγροφυλακής έδειξε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, μιλώντας στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου, απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στην Αγροφυλακή.
Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του: «Αισθανόμαστε βαρύ το έργο, γι' αυτό και ονομάσαμε το Υπουργείο, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα περιλαμβάνονται στην αρμοδιότητά του η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ε.Υ.Π., το Λιμενικό Σώμα, γιατί εδώ είναι η αποστολή του, μαζί με εμάς, να φυλάσσει τα σύνορα της Χώρας και να προστατεύει τους πολίτες, στον θαλάσσιο χώρο, στον χώρο ευθύνης του».

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009

ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ Ε' ΔΙΜΗΝΟΥ 2009

- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Η Διοίκηση του Ο.Γ.Α. ανακοινώνει ότι:

Τα οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα (επίδομα 3ου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα, πολυτεκνικό επίδομα τρίτεκνης οικογένειες Ν.3631/08, ισόβιες συντάξεις και εφάπαξ παροχή 2.000€ Ν.3454/2006) του E΄ Διμήνου 2009, Θα καταβληθούν σε 432.759 οικογένειες από 6 έως 15 Οκτωβρίου 2009.
Στα ανωτέρω οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα έχει χορηγηθεί αύξηση 2% από 01-01-2009.
Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται σε 135.347.341,19 €.

Τα νέα ποσά των πολυτεκνικών επιδομάτων έχουν διαμορφωθεί από 01-01-2009 ως εξής:

ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ Ε ΄ΔΙΜΗΝΟΥ 2009

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΟΣΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Εφάπαξ Παροχή 2.000 € Ν. 3454/06 3.151
Επίδομα 3ου παιδιού 174,28 € 58.145
*Πολυτεκνικό Επίδομα 43,55 €(για κάθε παιδί κάτω των 23 ετών) 80.893
* Πολυτεκνικό Επίδομα τρίτεκνης Οικογένειας
Ν. 3631/08 43,55 €(για κάθε παιδί κάτω των 23 ετών) 174.910
Ισόβιες συντάξεις 100,24 € 174.686
Γενικό Σύνολο Περιπτώσεων 491.785
Γενικό Σύνολο (ποσό) 135.347.3441,19 €




ΠΗΓΗ: ΟΓΑ

Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2009

<<Οδηγίες για την προστασία των εσπεριδοειδών από την ΕΑΣ Άρτας- Φιλιππιάδας>>

Οδηγίες για την καταπολέμηση επίκαιρων εχθρών στα εσπεριδοειδή απευθύνει προς τους παραγωγούς της περιοχής της η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας- Φιλιππιάδας.
Συγκεκριμένα, σε κείμενο που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
Α) Σε αγροκτήματα όπου παρατηρούνται προσβολές (ψευδόκοκκος, κόκκινη ψώρα, μυτιλόμορφη ψώρα) να γίνει άμεσα ψεκασμός με :
Chlorpyrifos 48EC (Διάφορα σκευάσματα) (30 ημέρες*), Δόση: 100-125 κ.εκ./100λιτρα νερό, όγκος ψεκαστικού υγρού 200-400 λιτ/στρ, εφαρμογές ανά περίοδο 1-2
Ή phosmet 50% (Διάφορα σκευάσματα), (28 ημέρες*), Δόση: 140 γραμμάρια/100λιτρα νερό, όγκος ψεκαστικού υγρού 200-400 λιτ/στρ, εφαρμογές ανά περίοδο 3 σε συνδυασμό με:
Παραφινέλαιο (Διάφορα σκευάσματα) (21 ημέρες*) με 500 κ. εκ. σκευ./100 λίτρα νερό, όγκος ψεκαστικού υγρού 200-400 λιτ/στρ, εφαρμογές ανά περίοδο 1-2.
Ο ψεκασμός θα είναι αποτελεσματικός και για τη Μύγα Μεσογείου, για την οποία οι συλλήψεις εντόμων στις παγίδες που έχουν τοποθετηθεί έχουν αυξηθεί σημαντικά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατά την εφαρμογή ορυκτέλαιου ή παραφινέλαιου τα δένδρα πρέπει να είναι ποτισμένα μία εβδομάδα πριν τον ψεκασμό και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να είναι κάτω των 32 βαθμών Κελσίου. Αποφεύγετε τον ψεκασμό όταν τα φυτά είναι μισομαραμένα και σε περιόδους έντονης ξηρασίας.
Β) Επιπλέον να τοποθετηθούν παγίδες παγίδευσης της Μύγας Μεσογείου για την παρακολούθηση του πληθυσμού (δακοπαγίδες τύπου ΜΑΚΦΕΙΛ). Οι παγίδες να τοποθετηθούν με κατεύθυνση ανατολικά των δέντρων. Προτείνεται τοποθέτηση κοντά σε καρποφόρα δέντρα (συκιά, αχλαδιά).
Για την παρασκευή του διαλύματος χρησιμοποιούμε λίπασμα θειικής αμμωνίας (21-0-0) σε περιεκτικότητα 2% και όχι περισσότερο. (Μία κουταλιά του γλυκού στο 1 λίτρο νερού που χωράει περίπου στην παγίδα ή 20 γραμμάρια στα 1 λίτρο νερό).
Η παρακολούθηση του πληθυσμού και αλλαγή του διαλύματος θα γίνεται κάθε 5 ημέρες και συγκεκριμένα για να υπάρχει συλλογική εκτίμηση των αποτελεσμάτων κάθε 1-6-11-16-21-26 ημερομηνία κάθε μηνός.
Για κάθε 5 στρέμματα καλλιέργειας απαιτούνται 2-3 παγίδες. Όταν οι συλλήψεις των εντόμων ξεπεράσουν τα 5 άτομα εφαρμόζεται ψεκασμός με:
• deltamethrin 2,5% (Decis 2,5 EC) (15 ημέρες*), Δόση: 50-70 κ.εκ./100λιτρα νερό.
• phosmet 50% (Διάφορα σκευάσματα), (28 ημέρες*), Δόση: 120 γραμμάρια/100λιτρα νερό, όγκος ψεκαστικού υγρού 200-400 λιτ/στρ, εφαρμογές ανά περίοδο 3. Ο ψεκασμός να πραγματοποιηθεί έως 30 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates